28.1 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri 6% din PIB pentru educaţie

6% din PIB pentru educaţie

Traian Băsescu roagă forţele politice să încheie un pact pentru educaţie, în care să stabilească direcţiile acestui domeniu.
Schimbările structurale în educaţie ar trebui să aibă loc până în 2013, a mai menţionat preşedintele, arătând că anul 2014, cel al unui nou buget UE, ar trebui să găsească România cu un sistem de educaţie „reconfigurat“.
Şeful statului a susţinut, la un simpozion organizat ieri de parlament, că bugetul anual al educaţiei ar trebui să fie, în perioada 2008 – 2013, de cel puţin 6% din PIB, iar cel al cercetării ar trebui separat de acesta şi ar trebui să primească minimum 1% din PIB.
Acestea reprezintă însă doar „alocări minimale, dacă vrem o Românie competitivă“. „N-am vrut ca aceste cifre să fie interpretate demagogic, de aceea am spus 6% pentru educaţie şi 1% pentru cercetare. În realitate, la nivelul UE se vorbeşte că în următorii patru – cinci ani statele membre care-şi permit să meargă până la alocarea de 8-9-10% din PIB“, a explicat şeful statului.
Preşedintele a spus că educaţia trebuie să fie „o îngrijorare reală“.
„Să ştiţi că nu am realizat-o până când nu am văzut cum se abordează problema în Consiliul European. Şi eu mă amăgeam cu ideea că aveam multe facultăţi şi, când am văzut cât de departe este abordarea noastră de cea a ţărilor ce au o tehnologie de 20 de ori mai dezvoltată decât a noastră, m-am speriat pur şi simplu“, a mărturisit Băsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS