16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRecomandarea vă ajută la angajare

Recomandarea vă ajută la angajare

În afara CV-ului, a scrisorii de intenţie şi a modului în care vă prezentaţi la interviu, un element care atârnă greu în momentul angajării este scrisoarea de recomandare de la vechiul loc de muncă.

„Obiectivul acestei documentaţii este de a certifica şi completa datele prezentate în CV prin cuvântul scris al referinţelor dumneavoastră, adică al oamenilor cu care aţi lucrat, în subordinea cărora aţi fost sau care v-au îndrumat“, notează specialiştii www.lucrez.ro. Potrivit acestora, scrisoarea de recomandare are un rol foarte important în imaginea pe care actualul angajator şi-o va forma despre dumneavoastră. De aceea este important să păstraţi o relaţie bună cu angajatorii şi colegii.

 

Implicaţi-vă în realizarea recomandării

 

În plus, pentru că de ea depinde, uneori, viitorul loc de muncă al dumneavoastră, este important să vă implicaţi în realizarea ei. „Amintiţi-i persoanei care vă redactează recomandarea să păstreze un ton obiectiv şi să argumenteze afirmaţiile cu situaţii de lucru concrete, în care v-aţi evidenţiat anumite abilităţi“, explică specialiştii în resurse umane de la www.lucrez.ro. Aceştia vă sfătuiesc ca, în cazul în care persoana care trebuie să vă dea referinţele nu ştie cum să redacteze o scrisoare de recomandare, să o ajutaţi, dacă vă permite, bineînţeles.

 

Alegerea persoanei care vă recomandă

 

Potrivit www.infojob.ro, persoana căreia îi solicitaţi o recomandare trebuie aleasă cu grijă şi trebuie să îndeplinească mai multe criterii – trebuie să vă cunoască sufiecient de bine pentru a face o scrisoare credibilă, să aibă o poziţie relevantă în firmă şi neapărat să aibă o părere bună despre dumneavoastră. „Nu trebuie să fiţi surprinşi dacă vi se cere să scrieţi chiar dumneavoastră această scrisoare. Este, de obicei, o primă variantă şi cel mai bine ar fi să o trimiteţi semnatarului în format electronic, pentru a putea opera mici modificări“, notează specialişti www.infojob.ro, care explică faptul că dacă mergeţi cu ea printată, aşteptând doar semnătura, s-ar putea ca această persoană să simtă că i se forţează mâna.

 

Ce conţine o scrisoare de recomandare

 

Potrivit www.wall-street.ro , o scrisoare de recomandare conţine numele complet al angajatului, numele companiei, denumirea postului pe care îl deţine, de cât timp lucrează pentru companie, alte posturi deţinute în cadrul acesteia şi perioada în care au fost ocupate, responsabilităţile angajatului, punctele tari ale angajatului, câteva dintre realizările angajatului, precum şi recomandări privind stilul de lucrul al acestuia. „Începeţi prin a spune de cât timp cunoaşteţi persoana. Includeţi datele angajării şi detalii asupra modului în care aţi lucrat împreună. Continuaţi prin a descrie abilităţile şi performanţele persoanei şi de ce este un candidat ideal pentru un potenţial nou angajator“, notează www.ele.ro. Acesta subliniază importanţa includerii a două-trei caracteristici deosebite ale persoanei recomandate. „În cuprinsul propriu-zis al scrisorii, referinţa dumneavoastră trebuie să specifice ce post aţi ocupat, ce responsabilităţi vă reveneau, ce abilităţi erau necesare, măsura în care vă îndeplineaţi sarcinile, comportamentul la locul de muncă, câteva caracteristici ale dumneavoastră considerate esenţiale“, spune www.lucrez.ro.

 

Concluzie clară

 

Potrivit acestuia, concluzia unei scrisori de recomandare conţine părerea exprimată succint a referinţei despre dumneavoastră şi propunerea explicită pentru ocuparea poziţiei pentru care aplicaţi. „Sfârşiţi prin a rezuma de ce recomandaţi această persoană pentru angajare. Trebuie, de asemenea, să scrieţi un număr de telefon sau o adresă de mail pentru ca angajatorii să vă poată contacta dacă au întrebări sau doresc mai multe informaţii“, spun specialiştii în resurse umane. În plus, aveţi grijă să nu se strecoare greşeli ortografice şi de punctuaţie, să păstraţi o structură a paragrafelor (scurte şi bine delimitate) şi să respectaţi întinderea de maximum o pagină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU