13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLiber la împărţirea SIF Oltenia

Liber la împărţirea SIF Oltenia

Marii investitori au acum portiţa legală să acumuleze procente importante din capitalul social al SIF Oltenia. CNVM a emis recent o decizie prin care societăţile de administrare a investiţiilor pot achiziţiona acţiuni, împreună cu fondurile administrate, peste limita legală de 1%.

O hotărâre recentă a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) a bulversat piaţa de capital românească. În urmă cu câteva zile, CNVM a emis decizia nr. 962/2007, potrivit căreia o societate de administrare a investiţiilor (SAI), administrator al unor fonduri de investiţii, are dreptul să spună că nu acţionează concertat cu fondurile pe care le administrează. Aceasta, până se dovedeşte contrariul, şi anume că acţionează concertat. Formularea este destul de ambiguă şi interpretabilă, din moment ce nu se scrie nicăieri cum poţi demonstra aşa ceva.  
După cum se ştie, nici o persoană fizică sau juridică nu poate să deţină în nume propriu sau concertat mai mult de 1% din capitalul social al unei societăţi de investiţii financiare (SIF). Decizia CNVM însă a fost interpretată ca un semnal de eliminare a pragului de deţinere la SIF-uri pentru marii investitori. În aceste condiţii, cotaţia titlurilor SIF a crescut considerabil. Analiştii apreciază că sunt de aşteptat creşteri ale acţiunilor SIF, în încercarea de speculare a interesului marilor investitori de a obţine controlul SIF-urilor. De asemenea, este de aşteptat ca prevederea să schimbe calculele pe care şi le fac fondurile străine în noile condiţii, care şi-au exprimat de mult interesul pentru a achiziţiona acţiuni peste pragul de 1%. Acum, acestea se pot uşor gândi la achiziţionarea unui pachet de control la SIF-uri.

Decizie bună pentru unii

Reprezentanţii SIF susţin că decizia este binevenită şi că nu este obligatoriu ca o SAI să acţioneze concertat cu fondurile de investiţii pe care le administrează. „Decizia dă posibilitatea firmelor care au mai multe fonduri de investiţii să depăşească pragul legal de deţinere, de 1% din capitalul social al societăţilor de investiţii financiare. O asemenea societate poate deţine maximum 1% pe fiecare fond, fără să se considere că acţionează concertat, până la proba contrarie. Acţiunile respective nu le deţine societatea, ci fondul. Iar fiecare fond are propria politică, aşa că nu se poate spune că acţionează concertat“, a declarat Teodor Buzatu, membru în Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia. Explicaţia lui Buzatu este oarecum ciudată. Cine crede că un fond de investiţii are o politică diferită sau chiar contrară societăţii de care este administrat? „Această decizie vine să facă puţină lumină în ceea ce înseamnă să lucrezi concertat. Societăţile de administrare pot achiziţiona 1% din SIF-uri, chiar dacă au şi alte deţineri de acţiuni SIF în fondurile de investiţii şi în conturile discreţionare de clienţi pe care le gestionează. De la publicarea acestei decizii, cotaţiile acestor emitenţi au crescut considerabil la BVB“, este de părere Leonard Şonei, responsabil al agenţiei Intercapital Invest Craiova. Dacă lucrurile stau aşa, nu vedem de ce nu şi-ar înfiinţa fiecare mare investitor de la SIF Oltenia câte o SAI, pentru ca mai apoi să acumuleze legal o mare parte din capitalul societăţii, cu care ar controla politica acesteia. Dacă fondurile străine nu pun deocamdată condiţii, nu este exclus ca vreun investitor autohton foarte potent să-l trimită la plimbare pe actualul preşedinte, Dinel Staicu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS