16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024

Sechestru pe averi

Zeci de patroni, asociaţi şi administratori, riscă să rămână fără averile personale pentru că şi-au lăsat firmele cu datorii de mii de miliarde la stat. Când nu mai are ce vinde, fiscul trece la averile vinovaţilor.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a formulat către instanţe 84 de cereri pentru punerea sub sechestru şi valorificarea averilor personale ale asociaţilor şi administratorilor de societăţi falimentare care au datorii la bugetul de stat.
Potrivit informaţiilor furnizate de fisc, suma pe care aceste firme o datorează statului se ridică la 115,27 milioane de lei (1.152 de miliarde de lei vechi). 78 dintre cererile formulate au fost admise de instanţe, trei au fost respinse şi alte trei solicitări se află încă pe rol. Cazurile enumerate mai sus au fost înregistrate în baza Legii nr. 85/2006 a insolvenţei.
În aceste cazuri, în care firmele se află în procedură de faliment, după valorificarea tuturor bunurilor executabile se atrage răspunderea patrimonială a administratorilor şi asociaţilor societăţii, dacă datoriile la stat nu au fost acoperite. Fiscul trebuie să demonstreze rea-credinţa persoanelor care au adus firma în faliment.

Nici un ban recuperat

Finanţele au luat măsuri şi în baza OG nr. 92/2003, privind Codul Fiscal. Zece firme au fost declarate în stare de insolvabilitate, pentru datorii la stat în valoare de 50,2 milioane de lei (502 miliarde de lei vechi). În aceste cazuri, fiscul a demarat acţiunile de executare silită prin emiterea somaţiilor, blocarea conturilor bancare şi întomirea de procese-verbale de sechestru pentru bunurile mobile şi imobile deţinute de administratori şi asociaţi, bunuri care urmează să fie evaluate şi scoase la licitaţie. Din sume însă „nu s-a recuperat nimic, întrucât nu a fost finalizată procedura de executare silită“, se arată într-o adresă de răspuns transmisă GdS. Ultimul caz răsunător este cel al grupului de firme MAXITEC – controlat de Adrian Mititelu, finanţatorul echipei Universitatea Craiova, care ar acumula peste jumătate din datorii. În ultimele luni, fiscul a pus sechestru pe mai multe bunuri aparţinând lui Adrian Mititelu şi asociaţilor săi: Iulian Siclitaru şi Sorin Joavină. Siclitaru şi Mititelu au sechestre pe casele în care locuiesc, iar primul pe terasa „777“ din centrul oraşului, printre altele. Acţiunile sunt stopate, deocamdată, deoarece „clienţii“ fiscului au blocat acţiunile de executare silită în instanţă. Rămâne de văzut, în aceste condiţii, care va fi prima persoană care va răspunde cu averea pentru că a fentat statul.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS