21.2 C
Craiova
duminică, 21 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDebitul maxim al Dunării, sub media multianuală în luna mai

Debitul maxim al Dunării, sub media multianuală în luna mai

Debitul maxim al fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) se va situa sub media multianuală în luna mai şi peste în lunile iunie şi iulie. Regimul hidrologic pe râurile interioare va fi, în general, la valori cuprinse între 50% şi 80% din mediile lunare, reiese din prognoza realizată de IINHGA.

În mai 2024, regimul hidrologic se va situa în general sub mediile multianuale lunare, cu valori cuprinse între 50-80% din normalele lunare. Valori mai mari (80-100%) sunt pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someş şi pe cursurile superioare ale Bistriţei şi Prutului şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna, Trotuş, Moldova, Suceava, pe cursul Siretului, pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe Rm.Sărat, Bârlad şi pe afluenţii Prutului.

„În cursul lunii mai sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide şi creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare, pe unele râuri din zonele de deal şi munte, datorită efectului combinat al precipitaţiilor sub formă de aversă, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană înaltă şi propagării”, avertizează hidrologii.

Regimul hidrologic în iunie și iulie

În prima lună a verii calendaristice, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din normalele lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş şi pe cursurile superioare ale Bistriţei şi Prutului şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna, Trotuş, pe cursul Siretului, pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Sucevei, Moldovei, Prutului şi pe râurile din Dobrogea. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe Rm.Sărat, Bârlad şi pe afluenţii Prutului.

Şi în luna iunie sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe unele râuri din zonele de deal şi munte, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial specifice acestei luni şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, îndeosebi din jumătatea de nord a ţării.

Potrivit INHGA, în luna iulie 2024, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din normalele lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna, Trotuş, Moldova, Suceava, pe cursul Siretului şi pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe Vedea, Rm.Sărat, Bârlad, pe afluenţii Prutului şi pe râurile din Dobrogea.

Dunărea

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna mai este de 6.500 metri cubi/secundă (mc/s), mai mic faţă de valoarea medie multianuală de 7.250 mc/s, iar cel minim la 4.800 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

De asemenea, pentru prima lunii a verii, debitul maxim al Dunării este estimat la 6.500 mc/s, iar cel minim la 4.200 mc/s, faţă de media lunii de 6.400 mc/s.

Pentru luna iulie 2024, debitul de nivel maxim prognozat este de 6.000 mc/s, peste valoarea medie multianuală a perioadei, de 5.350 mc/s, iar cel minim de 3.500 mc/s.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS