13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBucatarii, arma secreta a restaurantelor

Bucatarii, arma secreta a restaurantelor

Renumele oricarui restaurant e dat in primul rând de serviciile oferite si de mâncarea servita. Cu toate acestea, indiferent de cât de priceput e ospatarul, bucatarul e cel care aduce clientii intr-un restaurant, mai ales ca acestia au anumite asteptari de la mâncarea comandata.


In domeniul turismului si al prestarilor de servicii, orice client multumit aduce cu el cel putin cinci clienti noi. In plus, oricine este multumit va apela la serviciile respective de fiecare data când va avea ocazia. Astfel, pentru a avea succes cu un restaurant, e absolut necesar ca ospatarii si bucatarul sa faca parte din categoria celor mai buni. De aceea, in strainatate, marile restaurante se construiesc in jurul unui bun bucatar si al unui concept gastronomic, mai ales ca, potrivit specialistilor, un bucatar bun aduce cam 80% dintre clienti. „Bucatarul e poate cea mai importanta componenta intr-un restaurant. Ospatarii sunt, la rândul lor, foarte importanti pentru ca ei sunt cei care ajuta clientul sa-si aleaga mâncarea, ei sunt cei care fac prima impresie. Degeaba ai insa atmosfera placuta si ospatari foarte buni, daca mâncarea nu e la inaltime“, a declarat Aida Boldici, seful restaurantului Sale&Pepe. Bucatarul-sef al restaurantului, Mia Nadia Iorgulescu, ocupa aceasta functie de sase ani.


Bucatarul-sef invata arta de a gati „ca la mama acasa“


Majoritatea clientilor restaurantelor stiu ce vor de la mâncarea pe care urmeaza sa o savureze. Astfel, indiferent ca vor ciorba de burta, sarmalute, sosuri, frigarui, gratar, rulouri, salate, legume sau mamaliguta, toate trebuie sa fie „ca la mama acasa“. Drept urmare, la restaurant, bucatarul tine locul tuturor mamelor si trebuie sa ghiceasca dorintele fiecaruia. „Clientii spun de obicei ce gust sa aiba mâncarea, fara a spune ce ingrediente speciale vor sa folosim. Atunci noi trebuie sa adaptam reteta la gusturile lor“, a declarat Mia Iorgulescu. Astfel, orice bucatar bun trebuie sa aiba, pe lânga doua mâini indemânatice, si multa imaginatie. Potrivit bucatarului-sef de la restaurantul mentionat, imaginatia e necesara atât pentru ornarea bucatelor, cât si pentru a aduce inovatii retetelor. Pentru un succes garantat, mai este insa necesara si o memorie buna. „Stiu toate retetele. Nu citesc niciodata ce ingrediente sunt necesare pentru a prepara felurile de mâncare din meniu“, a spus Iorgulescu.


Talentul primeaza in cariera de bucatar


Un bucatar bun trebuie sa fie si foarte informat cu privire la tendintele gastronomice, mai ales ca multi clienti pleaca in strainatate si se asteapta ca o mâncare servita acolo sa aiba acelasi gust si in România. Secretul bucatarului de cariera sta insa si in pasiunea si stiinta de a combina aromele. „Trebuie sa-ti placa, sa fii receptiv la ce ti se spune, sa prinzi repede (ca multe alte meserii, si arta de a gati se fura) si sa fii serios in tot ceea ce faci“, a afirmat Iorgulescu. Potrivit acesteia, pentru a face cariera in domeniul gastronomic cursurile au rolul lor.


Deprinderea de a fi bucatar nu are insa limite in timp. „Depinde foarte mult de talentul fiecaruia. Poti sa inveti meseria asta intr-o luna, in cinci, in câtiva ani sau intr-o viata intreaga. Si poti invata meseria asta la 20 sau la 40 de ani“, a adaugat Mia Iorgulescu.


Femeile care fac cariera in meseria de bucatar se antreneaza si acasa


Cert este ca, pentru un bucatar bun, in bucatarie nimic nu e greu. „Nu e o meserie grea. Nu am preferinte pentru a gati o anumita mâncare. In bucatarie nimic nu e cel mai greu lucru si nimic cel mai usor“, a spus Iorgulescu.


Singura problema a unui bucatar-sef femeie ar fi aceea ca dupa o zi intreaga de stat in bucatarie si de preparat retete care mai de care mai sofisticate, acasa exista intotdeauna propria familie care asteapta de la un specialist bucatar o mâncare calda si buna. Gatind si la serviciu, si acasa, femeia bucatar se antreneaza insa in permanenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS