9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDepozitele de carbune, aproape goale

Depozitele de carbune, aproape goale

Cererea neasteptat de mare de energie termoelectrica din aceasta perioada a golit depozitele de carbune ale termocentralelor din Oltenia, in ciuda faptului ca minerii lucreaza sapte zile pe saptamâna.


Stocurile de carbune ale termocentralelor Turceni si Rovinari, precum si cele ale exploatarilor miniere sunt aproape goale, dupa cum a spus secretarul de stat al Ministerului Economiei si Comertului, Ionel Mantog. Acesta a precizat ca minerii lucreaza de câteva luni sapte zile pe saptamâna si au produs in lunile ianuarie si februarie trei milioane de tone de carbune, fata de doua milioane de tone in aceeasi perioada a anului trecut.


Cererea de energie electrica produsa pe baza de carbune este atât de mare incât depaseste capacitatea de productie a termocentralelor din Oltenia. „Nu putem produce pe masura solicitarilor. Minerii lucreaza in foc continuu, s-au consumat si stocurile de carbune, dar e bine ca exista cerere“, a spus Mantog. „Dupa Hidroelectrica si Nuclearelectrica, termocentralele din Rovinari si Turceni produc la cele mai mici costuri“, a explicat secretarul de stat.


In câteva saptamâni, ca urmare a topirii zapezilor si a precipitatiilor abundente care se anunta, va creste productia de energie hidroelectrica si se va reduce cererea pentru cea termoelectrica. „Minerii din Oltenia vor avea in continuare mult de lucru, pentru ca va trebui sa refaca stocurile de carbune“, a spus Mantog.


Doar 250 de cereri de disponibilizare


Chiar daca cererea de carbune este in crestere, companiile miniere nu renunta la programul de restructurare. Mantog a explicat ca exploatarile miniere au o capacitate mare de productie, dar indicatorii de performanta sunt inca mult sub media europeana, in ciuda restructurarilor masive care au avut loc din 1997 incoace. „Vom reduce atât numarul de personal, cât si numarul de utilaje, in schimb le vom moderniza si automatiza pe cele cu care vom continua“, a spus Mantog.


Societatea Nationala a Lignitului Oltenia a prevazut pentru acest an disponibilizarea a 550 de persoane, ceea ce inseamna aproximativ 5% din personalul actual. Cosmin Popescu, directorul de Resurse Umane si Legislatie al SNLO, a declarat ca au fost depuse doar 250 de cereri de disponibilizare cu 24 de ore inainte de expirarea termenului anuntat, stabilit pentru 25 martie. „Este posibil sa prelungim acest termen, asteptam insa sa vedem câte cereri de strâng“, a spus Popescu.


Reticenta minerilor la disponibilizare este explicabila, daca avem in vedere faptul ca salariul mediu brut la nivelul SNLO este de 17 milioane de lei, iar la nivelul complexurilor energetice, de 18 milioane.


Complexurile energetice Turceni si Rovinari au la rândul lor planuri de restructurare, dar inca nu au stabilit numarul persoanelor care vor fi disponibilizate in acest an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS