14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGarda Financiara Dolj a intrat in conflict cu firmele din tirgurile SUCPI si Banie

Garda Financiara Dolj a intrat in conflict cu firmele din tirgurile SUCPI si Banie

• Patronii ii acuza pe comisari ca le dau amenzi pe motiv ca trebuie sa trimita bani sinistratilor din Banat • Garda Financiara crede ca patronii respectivi se tem de ceea ce ar putea iesi la iveala in urma controalelor


Comisarii Garzii Financiare Dolj au intrat in conflict cu reprezentantii societatilor comerciale care isi desfasoara activitatea in tirgurile comerciale SUCPI si Banie din Craiova.


Patronii ii acuza pe comisari ca le-au aplicat abuziv amenzi de milioane de lei, pe motiv ca trebuie sa trimita bani sinistratilor din Banat care au ramas fara case in urma inundatiilor din urma cu citeva luni. Reprezentantii Garzii Financiare spun insa ca acuzatiile sint nefondate si ca reprezinta doar o metoda prin care patronii respectivi incearca sa faca presiuni asupra lor pentru a pune capat controalelor de proportii pe care acestia le-au declansat luna trecuta in cele doua tirguri. Dupa inundatiile din Banat, majoritatea institutiilor statului, inclusiv cele din Dolj, au pus mina de la mina si au donat fiecare ce a putut, de la haine pina la alimente. Timp de citeva saptamini, s-au strins produse in valoare de sute de milioane de lei, care au ajuns la destinatie mai devreme sau mai tirziu. Pentru ca stringerea ajutoarelor a devenit un subiect fierbinte, reprezentantii unor firme din cele doua tirguri craiovene s-au gindit sa le foloseasca drept acuza impotriva comisarilor care i-au controlat, dupa cum rezulta din spusele oficialilor Garzii Financiare.


Scandalul a fost alimentat si de neintelegerile dintre echipele care au plecat pe teren, intre acestea aparind de-a lungul timpului tensiuni legate de corectitudinea verificarilor efectuate. Reprezentantii Garzii considera ca patronii reclamagii s-au obisnuit sa nu fie deranjati de controalele comisarilor, actiunile acestora din ultimul timp stricindu-le afacerile dubioase pe care le derulau. Daca pina acum o parte dintre comisari verificau doar anumite societati comerciale, desi aveau ordin sa controleze toate firmele, incepind din ianuarie 2005 situatia s-a schimbat, lucru care i-a nemultumit pe unii patroni din cele doua tirguri. Dovada stau controalele efectuate in luna mai de Garda Financiara Dolj, care a aplicat amenzi de peste trei miliarde de lei, cinci societati comerciale fiind date pe mina organelor de cercetare penala pentru ca au incalcat legea de combatere a evaziunii fiscale, sustragindu-se de la plata obligatiilor fiscale prin nedeclararea veniturilor impozabile sau emitind si acceptind cu buna stiinta documente fiscale false.


Garda Financiara a dat amenzi de peste trei miliarde de lei


Comisarii Garzii au verificat zeci de societati care comercializau bauturi alcoolice, tutun, produse petroliere sau activau in domeniul constructiilor, controale care au avut la baza sesizari si solicitari din partea unor institutii similare care cereau efectuarea unor verificari incrucisate la firmele cu pricina. Avertizarile sosite pe adresa Garzii Financiare s-au dovedit reale, comisarii doljeni aplicind 169 de amenzi contraventionale in valoare de 3,1 miliarde de lei.


Principalele nereguli constatate de anchetatori au vizat punerea in circulatie fara drept a documentelor fiscale, respectiv falsuri in inscrisuri si uz de fals, cea mai mare amenda, de 845 de milioane de lei, primind-o mai multe firme care aveau ca obiect de activitate comercializarea bauturilor alcoolice si a tutunului. Pentru ca firmele au inceput sa uzeze in mod regulat de astfel de procedee pentru a-si mari nejustificat veniturile, Garda Financiara va continua seria controalelor inopinate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS