2.6 C
Craiova
marți, 22 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaSeară Ceaikovski la Filarmonica Oltenia Craiova

Seară Ceaikovski la Filarmonica Oltenia Craiova

Artiștii Filarmonicii Oltenia prezintă vineri, de la ora 19.00, la un eveniment deosebit dedicat muzicii lui Ceaikovski.

Dirijor va fi tânărul muzician Vlad Vizireanu. Stabilit în Statele Unite, cu rădăcini românești, artistul a câștigat atenția internațională în 2013, când a obținut premiul al doilea la Concursul de Dirijori Cadaqués.

Cu gesturi ample și o pasiune pură, Vlad Vizireanu a dirijat Orchestra Simfonică din Londra și a colaborat cu Festivalul Chautauqua din New York. Acum, vine prima dată la Craiova pentru a încânta publicul cu muzica lui Ceaikovski.

Solistul serii va fi Horia Maxim, pianistul care a înregistrat pentru coloana sonoră a filmului „Youth without Youth” de Francis Ford Coppola. Născut în 1971 la Galaţi, Horia Maxim are un repertoriu vast și peste 500 de concerte susținute în România. Pe scena filarmonicii oltene va interpreta celebrul Concert nr. 1 pentru pian, urmat de Simfonia a IV-a, ambele scrise de marele compozitor romantic Ceaikovski.

În ianuarie 1875, Ceaikovski și-a prezentat Concertul nr. 1 pentru pian profesorului Nikolai Rubinstein, care l-a criticat dur. Refuzând să modifice măcar o notă muzicală, Ceaikovski a schimbat dedicația în favoarea  marelui pianist Hans von Bülow. Acesta a dus-o pe marile scene ale lumii, unde a devenit rapid una dintre cele mai iubite piese din literatura pentru pian.

Citește și: (VIDEO) Buenos Aires a fost zguduită de ciocniri din cauza reformelor Milei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS