5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate"Vioara lui Enescu" călătorește pe scenele din România

„Vioara lui Enescu” călătorește pe scenele din România

„Vioara lui Enescu” revine în această toamnă cu un turneu pe scenele din România, în perioada 18 septembrie – 5 octombrie 2019. Primul concert va avea loc la Sala Teatrelli, pe 18 septembrie, de la ora 19.00, conform hotnews.ro

Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail vor concerta în mai multe oraşe din ţară. Programul recitalurilor vor cuprinde trei sonate emblematice din repertoriul pentru vioară şi pian de Claude Debussy, Richard Strauss şi César Franck.

Mesajul acestui turneu este clar și anume acela că, indiferent de localitate, de numărul mic sau mare de ascultători, de complexitatea lucrărilor cântate, muzica clasică ne adună împrejurul ei cu aceeași intensitate, indiferent că suntem pe scenă sau în sală, făcând din noi niște suflete mai curate, mai deschise către frumos și către bine. Față de momentul de debut al acestui demers cultural, anul 2012, remarc o clară diferență. Publicul a devenit din ce în ce mai interesat de fenomenul artistic care se petrece sub ochii săi, pornind de la curiozitatea inerentă faţă de nou, continuând cu plăcerea momentului și terminând cu dorința de a reveni într-o atmosferă nobilă, declară Gabriel Croitoru

„Vioara lui Enescu”, misiune într-o versiune modernă

Din 2012, împreună cu vioara ce i-a aparţinut lui George Enescu, Gabriel Croitoru a reluat într-o versiune modernă misiunea pe care şi-a asumat-o Enescu atunci când străbătea ţara în timpul primului război mondial, pentru a-şi duce muzica către cei bolnavi, răniți ai războiului, oameni aflați în necazuri și nevoi.

Violonistul care a câștigat prin concurs dreptul de a cânta la “Catedrala”, celebra vioară construită de marele Guarneri del Gesu, Gabriel Croitoru, duce muzica acolo unde este nevoie de ea, împreună cu pianistul Horia Mihail.

Istoria călătoriilor viorii lui Enescu, din 2012 până în 2019, este deosebit de diversă. Primele ediţii au început în căminele culturale din sate aflate în cele mai îndepărtate colţuri ale României. În sălile de sport din licee și amfiteatre veneau copii curioşi să vadă cum sună o vioară celebră. Celebra vioară s-a auzit și la Sala Radio, dar şi în Beijing, Londra, Spania, Portugalia şi lista poate continua.

Sonate celebre, miniaturi și emoții

Repertoriul turneului a cuprins uneori sonatele ale repertoriului violonistic, pe care publicul le-a primit cu respect, alte ori programe de miniaturi din repertoriul de virtuozitate al viorii. Toate acestea au reușit să emoționeze vpublicul în egală măsură prin arta lui Gabriel Croitoru.

Din 2012, fără întrerupere, doi muzicieni români, Gabriel Croitoru și Horia Mihail, cărora le era familiară experiența de a cânta pe scene ale marilor orașe, la București la Sala Radio sau la Ateneu, dar și în orase mai mici ale țării, au descoperit că au puterea de a duce muzica clasică mai departe, în locuri cât mai diferite, peste tot muzica putând face foarte mult bine, aşa cum făcea Enescu în urmă cu mai bine de o sută de ani.

Dacă aşa s-a născut primul turneu Vioara lui George Enescu, important este că el continuă de 8 ani, iar anul acesta îi va duce pe Gabriel Croitoru şi vioara Guarneri del Gesu supranumită Catedrala, alături de pianistul Horia Mihail la Slatina, Piteşti, Caracal, Bârlad, Bistriţa, Timişoara, Deva, Ploieşti şi, evident, Bucureşti, la Sala Teatrelli şi la Sala Radio.

Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS