19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieStrada Carpenului, la primul strat de asfalt

Strada Carpenului, la primul strat de asfalt

-

Pe strada Carpenului din Craiova a început, de ieri, turnarea asfaltului. Primul strat se aşterne pe ambele sensuri de mers, de la intersecţia cu strada Gârleşti până la intersecţia cu strada Merişorului.

Lucrarea face parte dintr-un proiect complex, care presupune modernizarea întregului drum de 1,8 kilometri şi transformarea sa dintr-unul de pământ într-un bulevard cu două benzi pe sens.

Proiectul prevede însă nu doar asfaltarea străzii, ci şi casetarea canalului de pe mijloc şi introducerea unei conducte care să preia apa pluvială şi menajeră. „E momentul pe care l-am așteptat cu toţii de la începerea lucrărilor: turnarea primului strat de asfalt.

Proiectul prevede şi casetarea canalului de pe mijloc

Cea mai complicată lucrare a fost cea legată de casetarea canalului, introducerea conductei de 1.200 de metri pentru colectarea apelor pluviale și cele două canalizări pluviale, de pe partea stângă și dreaptă. Practic, pe ambele părți există aceste conducte care colectează apa pluvială care, la rândul ei, se strânge în conducta centrală. Asfaltarea se face pe toată lățimea străzii, pentru că se merge cu un utilaj de şase metri care toarnă stratul de asfalt dintr-o singură operațiune“, a spus primarul Mihail Genoiu, prezent la demararea lucrărilor de asfaltare.

Opinia primarului Genoiu

Potrivit edilului, pentru început se va merge cu asfaltarea până în strada Merișorului.

„Nu se va opri asfaltarea până nu se termină și pe un sens și pe celălalt. După care vor începe lucrările la ieşirea din curți. Fiecare curte va fi racordată la aceste tronsoane de asfalt, în așa fel încât să se poată face şi lucrările care urmează. Mă refer aici la trotuare. Se va merge cu două echipe. Una care va face trotuarele pe această zonă și cealaltă care va continua lucrările din Merișorului până în Prelungirea Teilor. Abia după ce se va termina cu turnarea primului strat de asfalt se va turna şi stratul de uzură“, a explicat Mihail Genoiu.

Strada Carpenului, un proiect complex de 3,5 milioane de euro

Lucrarea de pe strada Carpenului este prinsă în acordul-cadru de modernizare a 87 de străzi din Craiova, atribuit în iulie 2018 societăţilor Erpia SA și Construcții Erbașu SA, pentru suma totală de 75.316.196 de lei. Pe Carpenului, unde se derulează cea mai mare investiţie din acest acord, lucrează Erpia SA.

Firma din Craiova a primit ordinul de începere a lucrărilor pe 21 decembrie 2018 şi are ca termen de finalizare data de 29 noiembrie 2019. Valoarea totală a investiţiei (proiectare + execuţie) se ridică la 16.971.010 lei. Din aceşti bani, 15.517.896 de lei vor veni de la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, strict pentru decontarea lucrărilor de pe Carpenului.

„În mod normal, lucrarea nu ar trebui să întârzie, ci ar trebui să fie gata la 29 noiembrie. Asta numai dacă, de la jumătatea lunii noiembrie, se strică vremea și să nu ne mai permită să turnăm stratul de uzură. Atunci va fi o sistare de lucrări, iar stratul de uzură va fi turnat la primăvară“, a afirmat primarul Genoiu.

Strada Carpenului va deveni un bulevard

Strada Carpenului va deveni, în final, un bulevard cu două benzi pe sens şi un scuar cu spaţiu verde pe mijloc. Spaţiu verde va fi şi între proprietăţi şi benzile laterale ale drumului.

Tot între proprietăţi şi stradă va exista şi un trotuar de 1,5 metri. „Între banda din dreapta și proprietăţi va fi un spațiu verde, urmând ca, în viitor, Compania de Apă să introducă reţeaua de canalizare menajeră pe acest spațiu“, a explicat şi Mihai Iscru, șeful de șantier.

„Pe lângă gard, sunt căminele de apă și stâlpii de electricitate. Ei vor rămâne într-un spațiu verde, iar de acolo se va realiza trotuarul care are o lățime de 1,5 metri. Între trotuar și carosabil se va lăsa o porţiune pentru canalizare“, a completat Mihail Genoiu.

De menţionat că pe strada Carpenului există canalizare menajeră doar pe o parte a drumului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

(VIDEO) Ceremonia lopeții, la Spitalul Regional. Olguța a venit...

Astăzi a avut loc ceremonia de „spargere a solului”...

ȘTIRI GdS