14.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIstoria Codului Morse. 151 de ani de la moartea inventatorului său

Istoria Codului Morse. 151 de ani de la moartea inventatorului său

Astăzi se împlinesc 151 de ani de la moartea lui Samuel Morse, inventatorul unuia dintre cele mai vechi și mai cunoscute coduri din lume, Codul Morse.

Acest cod a fost creat în urmă cu 187 de ani pentru transmiterea informaţiei cu ajutorul telegrafului electric. Invenţia i-a adus creatorului ei, Samuel Morse, o avere uriaşă pe care acesta a împărţit-o artiştilor săraci şi talentaţi, el însuşi fiind la bază pictor.

Inventat la mijlocul anilor 1830, Codul Morse a avut cea mai lungă viaţă dintre toate sistemele electronice de codificare. Acesta a fost folosit până în anul 1997. Aşa cum este definit astăzi,  Alfabetul sau Codul Morse este o metoda de transmitere a informatiei. Aceasta folosește secvențe standardizate de semne sau pulsaţii scurte şi lungi. Ele sunt cunoscute, în mod comun, ca puncte şi linii – pentru litere, cifre şi caracterele speciale specifice oricarui mesaj. 

Cum a apărut ideea telegrafului

În 1832, plecat în Europa pentru a studia Istoria Artei a asistat , pe vaporul Sully, la o discuţie despre electromagnetism. Aşa i-a venit ideea realizării unui telegraf electric, care să fie mai performant decât cele existente deja.

Începând din 1836, artistul Samuel Morse, fizicianul american Joseph Henry şi asistentul Alfred Vail au dezvoltat un sistem de telegraf electric. Acest sistem a trimis impulsuri de curent electric de-a lungul unor fire ce controlau un electromagnet. Acesta a fost situat la capătul receptor al sistemului de telegraf.

 În 1837, Morse avea să obţină un patent pentru noul său sistem telegrafic. Iniţial, Morse a planificat să transmită doar cifre. El folosea un dicţionar pentru a căuta fiecare cuvânt în funcţie de numărul ce a fost trimis. Codul a fost extins mai apoi de asistentul său Alfred Vail, care a inclus litere şi caractere speciale.

Apoi, Vail a determinat frecvenţa de utilizare a literelor în limba engleză: semnele scurte se numeau „puncte”, şi cele lungi „linii”, şi literele cele mai folosite au primit secvente de puncte şi linii cât mai scurte.În 1843, a reuşit să convingă Congresul Statelor Unite să construiască prima linie de telegraf înte Baltimore şi Washington DC. Un an mai târziu, pe 24 mai, a transmis primul mesaj telegrafic prin codul care îi poartă numele. 

Povestea de viaţă a inventatorului codului este la fel de fascinantă ca şi rezistenţa în timp a celebrului cod. Samuel Finley Morse, născut în 1791 lângă Boston, a studiat pictura la Yale Collage , fiind preocupat de artă, nicidecum de disciplinele tehnice. 

Citește întreg articolul pe Historia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS