13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUGIR, la prima reuniune a Comisiei Interministeriale pentru energie

UGIR, la prima reuniune a Comisiei Interministeriale pentru energie

Cerută cu insistenţă de confederațiile patronale și sindicale reprezentative la nivel național, luni, la Palatul Victoria, sub coordonarea primului ministru Nicolae-Ionel Ciucă, a avut loc prima ședință a Comitetului Interministerial în domeniul energiei.

Scopul acestor întâlniri este de a fi identificate soluțiile eficiente pentru contracararea efectelor crizei pe care România o traversează. La întâlnire, Uniunea Generală a Industriașilor din România a fost reprezentată de Ana-Maria Icatoiu, vicepreședinte OFA UGIR, care a înaintat primului-ministru setul măsurilor de sprijin ale mediului privat pentru combaterea impactului creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Prezentăm integral textul documentului de poziție UGIR: “Uniunea Generală a Industriașilor din România (UGIR) apreciază decizia Guvernului de constituire a Comitetului interministerial în domeniul energiei, fiind un instrument important în identificarea soluțiilor necesare pentru a depăși actuala criză legată de creșterea prețurilor la energia electrică și la gazele naturale.

În urma numeroaselor discuții aplicate avute recent cu membrii noștri din toate regiunile țării, venim către dumneavoastră cu câteva propuneri concrete în ceea ce privește sprijinirea mediului privat în această perioadă de criză economică majoră:

1. Susținerea de către stat a creșterii eficienței energetice și, respectiv, a independenței energetice a companiilor, în vederea atenuării efectului catastrofal pe care creșterea prețurilor la electricitate și la gaze naturale o are asupra economiei:

a) Accelerarea jalonului 127 din PNRR, ce are ca termen de implementare T4 2022, și anume:„Intrarea în vigoare a cadrului legislativ care introduce măsuri de facilitare a investițiilor în eficiența energetică în industrie”;

b) Respectarea termenului de implementare pentru investiția I5 din cadrul componenței Energie a PNRR, și anume „Asigurarea eficienței energetice în sectorul industrial”(S1 2022), ce va permite reducerea consumului de energie (prin înlocuirea echipamentelor tehnologice energofage cu unele noi, cu consum energetic optimizat), dezvoltarea sistemelor de digitalizare a măsurării consumului de energie și, respectiv, creșterea consumului din producția proprie de energie și energie termică.

Suplimentarea din surse naționale a bugetului alocat acestei investiții, care este de doar 64 milioane euro, complet insuficient față de nevoile pieței.

c) Respectarea termenului de lansare a instrumentului financiar din PNRR „Garanția de portofoliu pentru acțiune climatică”, cu un buget de 200 milioane euro (S1 2022) dedicat companiilor cu maxim 500 de angajați.

d) Completarea Programului IMM Invest cu o linie specială dedicată producției individuale de energie electrică și/sau termică din surse regenerabile.

2) Operaționalizarea cât mai rapidă a instrumentelor financiare prevăzute în PNRR pentru mediul privat, având în vedere nevoia masivă de finanțare din piață.”

Curierul Naţional

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS