18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratorii de bloc nu mai au timp să se atesteze

Administratorii de bloc nu mai au timp să se atesteze

Persoanele care au obţinut calificarea de administrator condominii, dar nu au solicitat primărie eliberarea unui atestat pot să-şi piardă locul de muncă începând cu data de 1 ianuarie 2022. Atestarea se face printr-o hotărâre de consiliu local. În această lună şedinţa de consiliu a fost devansată pentru data de 16 decembrie şi prin urmare administratorii care nu au depus solicitări în timp util nu vor primi atestatul până la începutul anului viitor.

Iniţial, Legea 196/2018, la articolul 106 prevedea următoarele:

Asociaţie
Asociaţie

„Persoanele fizice atestate pentru funcția de administrator în conformitate cu prevederile Legii nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, cu modificările și completările ulterioare, pot îndeplini funcția de administrator numai dacă, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, obțin certificate de calificare profesională care dovedesc calificarea profesională pentru a îndeplini ocupația de administrator, în conformitate cu prezenta lege”.

Au pierdut şedinţa, au pierdut atestatul
Au pierdut şedinţa, au pierdut atestatul


Ulterior prin Legea 294/2020, termenul a fost prelungit până la data de 1 ianuarie 2022:

„Termenul prevăzut la art. 106 din Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 660 din 30 iulie 2018, se prorogă până la data de 1 ianuarie 2022”.


Au pierdut şedinţa, au pierdut atestatul

Au pierdut şedinţa, au pierdut atestatul
Au pierdut şedinţa, au pierdut atestatul

Prin urmare, administratorii de bloc aveau timp până în data de 1 ianuarie 2022 să-şi obţine certificatul de calificare profesională necesar pentru a-şi păstra funcţiile. Administratorii angajaţi la asociaţiile de proprietari trebuie să deţină un certificat de calificare şi un atestat conform Legii asociațiilor de proprietari și a standardului ocupațional. Conform acestui standard ocupaţional, administratorii de imobile au primit titulatura de administratori de condominii. Cei care nu au urmat procedura până la această dată riscă să nu mai primească atestatul fiindcă pentru obţinerea acestuia se parcurg anumiţi paşi.

Cum se procedează

În primul rând, persoanele calificate depun un dosar la primăria Craiova, Serviciul de specialitate, dovedesc că au urmat cursuri de specialitate şi abia apoi primesc atestatul. Atestarea se face printr-o hotărâre de consiliu local. În mod normal, şedinţa de consiliu se ţine în ultima joi din fiecare lună. În decembrie termenul a fost devansat, iar şedinţa de consiliu se ţine în data de 16 decembrie 2021. Serviciul coordonare asociaţii de proprietari din cadrul primăriei Craiova a întocmit deja Referatul de aprobare la proiectul de hotărâre privind atestarea persoanelor fizice care au obținut certificate de calificare în vederea dobândirii calității de administrator de condominii. În concluzie, administratorii care nu s-au grăbit să ceară atestatul pierd şansa de a mai profesa.

Administratorii trebuie să-şi completeze studiile profesionale
Administratorii trebuie să-şi completeze studiile profesionale

” Chiar azi am primit prin corespondenţă o solicitare. Deja este târziu. Noi am făcut rapoartele pentru şedinţa de consiliu din data de 16 decembrie a.c. Cei care vin după această dată nu vor fi atestaţi până la data de 1 ianuarie 2022. Nu ştim ce se va întâmpla mai târziu”, a precizat, directorul Direcţiei Fond Locativ şi Control Asociaţii de Proprietari Serviciul Control și Monitorizare Asociaţii de Proprietari, Adriana Câmpeanu.


La acest moment în Craiova deţin atestat de administrator condominii peste 550 de persoane fizice şi sunt autorizare şapte firme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS