22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateȘomaj 2021. Cum poți obține banii de la stat, dacă ai terminat liceul sau facultatea și nu ai job

Șomaj 2021. Cum poți obține banii de la stat, dacă ai terminat liceul sau facultatea și nu ai job

Trebuie să știi că statul subvenționează tinerii din România care nu au reușit să se integreze pe piața muncii. Într-o societate în care piața muncii nu e corelată cu instituțiile de învățământ, astfel încât să iasă de pe băncile școlilor oameni care au pregătire profesională în domeniile care se confruntă cu cel mai mare deficit de forță de muncă, poate fi dificil să îți găsești un job, dar ai alternative, potrivit Playtech.

Dacă nu ai reușit să pătrunzi pe piața muncii, nici în sectorul public, nici obținând un job într-o companie privată, deși ai absolvit liceul sau facultatea, există o variantă în care poți face rost de o sumă lunară de bani ce îți poate fi de mare folos, într-un astfel de moment al vieții.

Este vorba despre șomaj. Îți poți întocmi un dosar de șomaj și poți beneficia de ajutor de la stat, timp în care te poți concentra să îți găsești un loc de muncă.

Condiții pentru obținerea șomajului, în cazul absolvenților

După cum spuneam, fie că ai terminat liceul sau facultatea, ai dreptul la indemnizația de șomaj.

Condiția pusă de legislația în vigoare spune că trebuie să treacă 60 de zile de la data finalizării studiilor, pentru a solicita o astfel de indemnizație de la stat. În această perioadă, fără a o depăși, absolventul trebuie să se înscrie la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) din localitatea de domiciliu.

„Înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire, este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii indemnizației de șomaj în cazul în care nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale în termenul menționat.

În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei absolvirii studiilor stabilită prin regelementările normative în vigoare.

În cazul elevilor care nu au situaţia școlară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigență, data înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ”, explică reprezentanții ANOFM.

Atenție, însă, conform Legii nr. 76/2002, absolventul trebuie să aibă vârsta de peste 16 ani.

De asemenea, trebuie să știi că legislația permite tuturor absolvenților să se înscrie pentru căutarea unui job, iar apoi pentru a beneficia de indemnizație de șomaj, indiferent dacă au finalizat cursuri liceale, invățământ gimnazial, școli speciale, facultate, postliceală și chiar dacă au urmat aceste cursuri la stat sau la privat.

Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii”, precizează ANOFM.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă informează absolvenţii de învățământ din promoţia 2021 că sunt aşteptaţi să se înregistreze în evidenţele instituţiei pentru a beneficia de toate serviciile puse la dispoziţie de agențiile pentru ocuparea forței de muncă în scopul integrării acestora pe piaţa forţei de muncă.

Absolvenţii instituțiilor de învățământ care se înregistrează în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forței de muncă în raza cărora își au domiciliul, ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă beneficiază de servicii gratuite de informare şi consiliere profesională, medierea muncii, servicii de formare profesională, precum și de măsuri de stimulare a ocupării (prime).

Acte necesare pentru șomaj 2021

Actele necesare pentru înregistrarea absolvenților în evidenţele agenţiilor teritoriale ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, sunt:

– actul de identitate;
– diploma de absolvire sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii;
– Curriculum Vitae;
– declarație pe proprie răspundere – privind starea de sănătate;
– acord de utilizare a datelor cu caracter personal.

Dacă în perioada menționată, absolventul nu își găsește un loc de muncă, el poate solicita să beneficieze de indemnizația de șomaj. Deci, doar după cele 60 de zile.

Citește continuarea pe Playtech.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS