14.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoliția israeliană a făcut o captură impresionantă de la jefuitorii de antichităţi

Poliția israeliană a făcut o captură impresionantă de la jefuitorii de antichităţi

După mai multe luni de anchetă, o acţiune sincronizată condusă de poliţie şi Autoritatea pentru antichităţi şi de administraţie fiscală israeliană a dus la o captură impresionantă de la jefuitorii de antichităţi, scrie news.ro.

Această captură minuţios pregătită a avut loc luni, în regiunea Tel Aviv, în centrul Israelului, şi a oferit anchetatorilor mii de antichităţi din cele mai diverse, provenite nu doar din bazinul mediteranean – Grecia, Italia, Africa, Liban, ci şi din America de Sud. 

Artefactele includ sute de monede antice, dintre care unele foarte rare, pietre prețioase incrustate cu bijuterii, piese de statui, figurine și capete de zei din perioada romană, zeci de piese de ceramică rară pictată de tipul „figuri negre și figuri roșii” din secolul V î.e.n., vase de închinare, bucăți de statui și multe altele.

Unele dintre obiecte au fost jefuite din morminte sigilate în antichitate. Obiectele lăsate în morminte au fost lăsate ca ofrande pentru morți.

Excavarea în site-uri arheologice fără licență și distrugerea acestora constituie încălcări grave ale legii în Israel, pentru care sunt prevăzuți până la cinci ani de închisoare.

Una dintre cele mai importante operațiuni împotriva comerțului ilegal cu antichități

Valoarea estimată a pieselor confiscate depăşeşte 10 milioane de sicli (în jur de 2,55 de milioane de euro). 

„Am fost uimiţi să descoperim în depozitele şi casele suspecţilor mii de obiecte care meritau să fie expuse în muzee, inclusiv unele rare, care datează din primul mileniu înainte de Hristos până în secolul al XI-lea după Hristos”, a declarat Amir Ganor, directorul Unităţii de prevenire a furturilor din cadrul Autorităţii de antichităţi israeliene.

„Antichitățile sunt un bun de patrimoniu aparținând tuturor culturilor și umanității și nu pot fi tratate ca și cum ar fi legume sau alte produse de consum care au un înlocuitor”, a adăugat el.

Potrivit lui Ganor, „o descoperire arheologică care este desprinsă din contextul său arheologic de tâlharii de antichități și vândută din lăcomia de bani a creat, de fapt, o gaură neagră în istorie, și lucrăm pentru a preveni acest lucru în toate modurile”.

Amir Ganor a mai declarat că „aceasta este una dintre cele mai importante operațiuni desfășurate în Israel împotriva comerțului ilegal cu antichități”. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS