14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncă un an cu pierderi pentru CEO Trading

Încă un an cu pierderi pentru CEO Trading

Una dintre firmele deținute de Complexul Energetic Oltenia a încheiat un nou an cu pierderi.

Este vorba de CEO Trading, la care asociat unic este Complexul Energetic Oltenia. Potrivit reprezentanților Complexului Energetic Oltenia, pierderea de anul trecut a CEO Trading, firmă care ar fi trebuit să fie folosită pentru vânzarea de energie electrică, a fost de 8.775 de lei. La suma aceasta se adaugă și o datorie reportată din anul anterior. Pierderea totală este de peste 9.500 de lei.

CEO Trading are ca obiect de activitate comercializarea, transportul și distribuția energiei electrice și comercializarea combustibililor gazoși prin conducte. Poate desfășura activități de import-export. Nu a fost cazul, pentru că de la înființare nu a prea avut activitate. A fost înființată în anul 2014, iar conducerea Complexului Energetic Oltenia încearcă să o închidă.

Vor să o radieze

Consiliulul de Supraveghere și Directoratul CEO au propus deja acționarilor dizolvarea voluntară a firmei și radierea acesteia de la Registrul Comerțului. Complexul Energetic Oltenia este asociat unic la CEO Trading SRL, încă de la înființare, respectiv anul 2014. Într-un raport întocmit de către Directoratul CEO și care va fi prezentat în ședința acționarilor se amintește că ideea înființării CEO Trading a apărut ca urmare a necesității de vânzare la export a energiei electrice produse de CE Oltenia SA.

Înființarea unei societăți cu licență de furnizare (trader) de energie electrică care să permită vânzarea acesteia transfrontalier era cea mai bună oportunitate în condițiile în care CE Oltenia ca producător îi era îngrădit exportul de energie electrică. Încă de la înființare, societatea a generat costuri pentru a fi înscrisă legal în piața de energie electrică, având licență acordată de ANRE și convenții de participare pe piețele de energie. În raportul prezentat acționarilor este o analiză inclusiv pe anul 2019, potrivit căreia CEO Trading nu ar face față prețurilor practicate în zonă și ar vinde mult mai scump energie la export. Firma mai avea nevoie de un capital de 10 milioane de euro pentru participarea pe piețele de energie și ar cumpăra de la CEO la un preț mare, incluzând și costul certificatelor de CO2.

De la înființare, CEO Trading a generat numai pierderi: în 2014 – 8.000 de lei, în 2015 – 17.000 de lei, în 2016 – 19.000 de lei, în 2017 – 4.000 de lei, în 2018 tot 4.000 de lei. De asemenea, pe 2019, pierderea este de peste 9.500 de lei. CEO Trading nu și-a mai plătit taxele pentru participarea pe piețele de energie și a fost exclusă din 2016 din aceste piețe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS