6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe ce ne pierdem auzul temporar in urma sunetelor puternice?

De ce ne pierdem auzul temporar in urma sunetelor puternice?

Când ascultăm sunete foarte puternice, auzul nostru poate fi o afectat pentru o perioadă scurtă de timp. Cercetătorii de la Universitatea Linkoping, din Suedia, au descoperit mecanismul prin care se întâmplă acest lucru, potrivit medlife.

”Majoritatea oamenilor au avut această senzație. Au simțit că auzul le este afectat și că urechea este amorțită în urmă ascultării unui sunet puternic. După ce auzul revine la normal, am descoperit că o mică structura din cohlee, cunoscută că membrala tectoriala, joacă un rol important în acest proces. Acționează că un depozit pentru ionii de calciu, care contribuie la reglarea funcționarii celulelor senzoriale”, spune Anders Fridberger, care a condus studiul.

Ionii de calciu sunt atomi de calciu cu încărcătură pozitivă și joacă un rol cheie în procesele care fac posibil auzul. Transformarea undelor sonore în impulsuri nervoase are loc la nivelul urechii interioare, cunoscută și sub numele de cohlee, deoarece arată precum cochilia melcilor. Cohleea conține multe celule senzoriale, care detectează sunete și generează semnale, care sunt, mai apoi, transmise creierului.

Studiile anterioare au demonstrat că fluidul care înconjoară celulele senzoriale din cohlee are o concentrație scăzută de ioni de calciu. Au existat, totuși, nelămuriri deoarece celulele senzoriale care sunt plasate în lichide cu calciu nu mai funcționează normal.

Oamenii de știință au analizat concentrația ionilor de calciu din urechea internă a porcilor de guineea, deoarece urechea lor este foarte asemănătoare cu cea umană. Prin marcarea fluorescentă a ionilor de calciu, specialiștii au descoperit că o membrană, care se află pe partea superioară a celulelor senzoriale, numită membrană tectoriala, are o concentrație mult mai mare de ioni de calciu decât fluidul din jur.

Membrană pare să funcționeze că un depozit, astfel încât celulele senzoriale să fie înconjurate de niveluri mai ridicate de ioni de calciu decât se credea anterior.

Când cercetătorii au folosit o substanță care sparge ionii de calciu, celulele senzoriale nu au mai funcționat. În următoarea etapă, au expus urechea interioară unor zgomote foarte puternice, similare cu cele de la concertele rock.

”Când expunem urechea internă la un zgomot puternic în laborator, nivelul calciului din membrană tectoriala scade, iar celulele senzoriale nu mai funcționează. Totuși, după un timp, concentrația de calciu revine la nivelul anterior, iar celulele senzoriale încep să funcționeze din nou”, spune Anders Fridberger.

Până acum, oamenii de știință au crezut că membrană tectoriala are o funcție mecanică, dar noile descoperiri sugerează că este importantă pentru reglarea auzului prin stocarea calciului.

”Știam că membrană tectoriala este necesară pentru auz, că trebuie să fie intactă și corect poziționată, dar nu știam de ce deteriorarea ei afectează auzul”, spune Pierre Hakizimana, cercetător.

Specialiștii intenționează să descopere dacă mecanismul coincide și în tulburările de auz legate de vârstă înaintată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS