16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTot ce trebuie să ştiţi despre procesul de vot

Tot ce trebuie să ştiţi despre procesul de vot

Românii sunt aşteptaţi să-şi voteze parlamentarii (Foto: arhiva GdS)
Românii sunt aşteptaţi să-şi voteze parlamentarii (Foto: arhiva GdS)

Duminică, 11 decembrie, românii cu vârsta de peste 18 ani vor vota pentru a-şi alege echipa de parlamentari pentru următorii patru ani. De anul acesta, au fost introduse câteva noutăţi pe care cei care se vor prezenta la vot trebuie să le cunoască. Important de ştiut este că oamenii pot vota la secţiile unde sunt arondaţi sau, în cazul în care nu se află la domiciliu, mai pot face acest lucru la orice secție din județul de domiciliu, pe lista suplimentară. Anul acesta a fost introdus şi votul prin corespondenţă, care îi ajută pe românii plecaţi în străinătate să poată să-și exprime opțiunile. De asemenea, prezenţa la vot va fi monitorizată printr-un sistem informatic, iar procesul de numărare a buletinelor şi întocmirea proceselor-verbale va fi filmat.

Pe 11 decembrie au loc alegerile parlamentare, în urma cărora vor fi ocupate cele 466 de fotolii de demnitar. În această cursă s-au înscris aproximativ 6.000 de aspiranţi, adică circa 13 oameni pe loc. Pentru votarea din acest an, Legea nr. 208/2015 actualizată stabileşte anumite reguli, care nu s-au mai pus în practică până acum. În primul rând, oamenii vor avea posibilitatea să voteze în cadrul secţiilor unde sunt arondaţi, iar în cazul în care nu se află acasă, dacă vor să voteze, trebuie să se afle în judeţul de domiciliu, pentru a vota pe una dintre listele suplimentare. Cu ajutorul site-ului www.registrulelectoral.ro se poate afla cu uşurinţă, prin introducerea datelor personale, secţia la care orice persoană a fost arondată. În cazul românilor aflaţi în străinătate, aceştia pot vota la secțiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, dacă au domiciliul sau reședința în țara respectivă și nu s-au înscris în Registrul electoral. Votul nu este condiționat de înscrierea în Registrul electoral. Oamenii înscrişi în Registru și au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde îşi are sediul misiunea diplomatică, oficiul consular, secţia consulară sau institutul cultural sunt arondaţi secţiei de votare organizată pe lângă misiunea diplomatică, oficiul consular, secţia consulară sau institutul cultural, cu condiţia ca numărul acestora să nu depăşească cifra de 300.
Cei care merg la vot trebuie să ştie că înainte să intre în cabină vor primi două buletine de vot, unul pentru Camera Deputaţilor, altul pentru Senat. Ştampila va trebui să fie pusă pe chenarul partidului sau candidatului independent ales. În fiecare secţie de votare un operator de calculator va scana actul de identitate al participanţilor pentru a se face o monitorizare strictă a prezenţei la vot. Urnele vor fi deschise între orele 7.00 şi 21.00, iar după închiderea acestora, procesul de numărare a buletinelor şi întocmirea proceselor-verbale va fi filmat pentru a se elimina suspiciunile de fraudă. Important de menţionat este că tentativa de vot multiplu este pedepsită cu închisoarea de la trei luni la un an şi jumătate.

Peste 4.500 de români au votat prin corespondenţă

Altă noutate a alegerilor parlamentare de anul acesta a fost votul prin corespondenţă, care s-a desfăşurat de pe 28 octombrie până 8 decembrie, ora 00.00, prin intermediul Poştei Române. Potrivit reprezentanţilor Poştei, au fost transmise trimiteri poştale conţinând documente necesare votului prin corespondenţă către toţi cei 8.889 de cetăţeni români înscrişi în Registrul Electronic, provenind din 55 de ţări. După finalizarea votului prin corespondenţă, au fost înregistrate 4.561 de plicuri cu voturile cetăţenilor din diaspora şi trimise către Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă. Cei mai mulţi români care au ales această modalitate de vot au fost din Spania – 714, din Germania – 533, Marea Britanie – 515, Franţa – 469 şi Republica Moldova – 414.

Elevii și studenții vor avea transportul gratuit cu trenul, dacă merg să voteze

Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă prin care să stimuleze tinerii care nu se află în localităţile în care locuiesc să meargă la vot. Studenții și elevii care doresc să își exprime votul vor beneficia de transport gratuit cu trenul, din localităţile în care studiază în cele de domiciliu şi retur, în perioada 8-12 decembrie. Călătoria gratuită se va acorda dus-întors, de la localitatea în care studiază la localitatea de domiciliu, cu tren regio şi interregio, clasa a II-a. Biletul de călătorie se eliberează la casele de bilete ale staţiilor de cale ferată şi agenţiilor de voiaj, pe baza actului de identitate şi a carnetului de elev/student. Este obligatorie procurarea biletului dus-întors. Pe biletul de călătorie se vor menţiona numele şi prenumele beneficiarului, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, calitatea elev/student.

Cum se fac sesizări privind anumite nereguli

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau, în lipsa acestuia, locţiitorul este obligat să primească şi să înregistreze orice sesizare scrisă cu privire la nereguli produse în timpul procesului de votare. Aceasta poate fi înaintată de membri ai biroului electoral al secţiei de votare, candidaţi, observatori acreditaţi, reprezentanţi acreditaţi ai presei scrise, radioului şi televiziunii, români şi străini, ori alegători prezenţi în secţia de votare pentru exercitarea dreptului de vot. Potrivit art. 85 din Legea nr. 208/2015, este recomandat ca sesizarea să fie făcută în dublu exemplar, astfel încât pe copia care rămâne la cel care face sesizarea, preşedintele sau locţiitorul să scrie că a luat la cunoştinţă și numărul sub care este înregistrată sesizarea. Deciziile se pot contesta la birourile ierarhic superioare. Birourile electorale de circumscripție județeană rezolvă întâmpinările referitoare la propria lor activitate şi contestaţiile cu privire la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare sau, după caz, oficiilor electorale din cadrul circumscripţiei electorale în care funcţionează. Contestaţiile se soluţionează prin decizii care sunt obligatorii pentru biroul electoral în cauză, precum şi pentru autorităţile şi instituţiile publice la care se referă, sub sancţiunile prevăzute de prezenta lege. Întâmpinările ar trebui să conțină cel puțin destinatarul (președintele BESV), numele și prenumele observatorului, seria și numărul actului de identitate, calitatea, relatarea neregulii cu cât mai multe detalii (pe cât se poate citați articole de lege sau hotărâri BEC), secția de votare, data și semnătura.
Campania electorală se încheie cu 24 de ore înaintea începerii votării, adică sâmbătă, 10 decembrie, la ora 7.00. În ziua alegerilor, campania electorală este interzisă sub orice formă, în special în secția de votare. Dacă se găsesc afișe electorale în secția de votare sau pe clădirea unde este amplasată, acest lucru trebuie raportat președintelui biroului electoral al secției de votare, care are obligaţia să dispună îndepărtarea materialelor de propagandă electorală. De asemenea, comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în jurul secției de votare sunt interzise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS