9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia are, începând de vineri, un Portal al exploatărilor legale și transporturilor de masă lemnoasă

România are, începând de vineri, un Portal al exploatărilor legale și transporturilor de masă lemnoasă

România are o nouă aplicație dedicată sectorului forestier – Portalul exploatărilor legale și transporturilor de masă lemnoasă, lansată ieri, în premieră, de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), în cadrul unei conferințe de presă, notează Agerpres.

Noul sistem a costat 30.000 de euro, iar firma care a implementat proiectul și de la care ministerul de resort a achiziționat codul-sursă este Indaco, a precizat ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer.

Ministrul Mediului a subliniat, totodată, că noua aplicație reprezintă un instrument de lucru inovativ pentru autoritățile responsabile, dar și o metodă prin care și cetățenii pot vedea, în timp real, ce se întâmplă în pădurile din România.

Portalul exploatărilor legale și transporturilor de masă lemnoasă operează imagini satelitare și le suprapune în timp real pe hărți electronice, fiind posibilă astfel depistarea inclusiv a posibilelor tăieri ilegale de pădure.

În prezent, zonele monitorizate și încărcate în sistem vizează pădurile administrate de Romsilva. Ministrul Mediului a precizat că, până la finalul mandatului, se va adopta Hotărârea de Guvern care va clarifica funcționarea noului sistem de urmărire a trasabilității masei lemnoase, prin care și Ocoalele silvice private, respectiv 50% din pădurile României, să aibă aceeași obligație de a introduce datele în Portal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS