14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi este Ziua mondială a alimentației

Astăzi este Ziua mondială a alimentației

Peste 150 de țări marchează, la 16 octombrie, Ziua mondială a alimentației, declarată de Adunarea Generală a ONU, cu scopul creșterii gradului de conștientizare publică asupra problemelor privind alimentația la nivel mondial și consolidarea solidarității în lupta împotriva foametei, a malnutriției și a sărăciei, scrie Agerpres.

Tema aleasă de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru anul 2016 este ”Clima se schimbă. Alimentația și agricultura trebuie să se schimbe și ele” și are în vedere faptul că schimbările climatice pot pune în pericol securitatea alimentației, conform site-ului www.fao.org. Mulți dintre fermieri, pescari, păstori au de pierdut din cauza temperaturilor ridicate, a secetei sau a inundațiilor. Se estimează că până în anul 2050 populația va crește, ajungând la 9,6 miliarde. Pentru a face față unei asemenea cereri de alimente, agricultura și sistemele de alimentație trebuie să se adapteze efectelor adverse ale schimbărilor climatice pentru a deveni mai productive și mai sustenabile. Acesta este singurul mod de a asigura bunul mers al ecosistemelor și al populației din zona rurală și de a reduce emisiile poluante.

Pentru a avea hrană produsă într-un mediu sănătos trebuie adaptate metodele astfel încât să se producă mai mult cu mai puține costuri pe aceeași suprafață, utilizând resursele naturale. Totodată, FAO insistă asupra reducerii pierderilor de alimente prin procesele de fabricație, inclusiv prin depozitare, ambalare, transport, infrastructură, mecanisme de marketing, etc. Toate aceste aspecte vor fi discutate la Conferința Națiunilor Unite referitoare la schimbările climatice, care va avea loc în perioada 7-18 noiembrie 2016, la Marrakech, în Maroc.

FAO face apel la toate țările să includă alimentația și agricultura în planurile de acțiune asupra climei și să investească mai mult în dezvoltarea rurală. Prin sprijinirea producției care provine de la micii fermieri se va asigura o hrană sănătoasă și se vor reduce emisiile poluante, se mai arată pe site-ul www.fao.org.

În prezent, aproximativ 70% din populația lumii, cea mai mare parte trăind în zonele rurale, nu are acces la măsuri adecvate de protecție socială. Din acest motiv, FAO a intensificat eforturile sale de a ajuta autoritățile locale și partenerii pentru a include măsuri de protecție socială în strategiile și politicile naționale de dezvoltare. Efecte pozitive derivate direct din măsurile de protecție socială pot fi: stimularea venitului pe familie și asigurarea securității alimentare prin furnizarea de venituri (în numerar) sau de produse de consum (produse alimentare) și transferuri; ajută copiii să rămână în școală prin asigurarea veniturilor de bază ale familiei, astfel încât copiii să nu fie nevoiți să lucreze pentru a umple golul; încetinește răspândirea HIV/SIDA, măsurile se protecție socială pot ajuta la reducerea riscului de infectare cu HIV; îngustează decalajul sărăciei, permițând persoanelor defavorizate să se protejeze pe ele însele și bunurile proprii împotriva șocurilor și a dezastrelor, prin creșterea accesului la serviciile publice. La sesiunea a XX-a a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) de la Roma, din noiembrie 1979, s-a decis marcarea Zilei Mondiale a Alimentației la 16 octombrie, data reprezentând ziua înființării

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS