29.5 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProiectul "Tânăr şi neliniştit" se derulează la Craiova

Proiectul „Tânăr şi neliniştit” se derulează la Craiova

Casa de Cultură a Sindicatelor Craiova va implementa până pe13 octombrie proiectul „Tânăr şi neliniştit”, finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Erasmus+.
Obiectivul general îl reprezintă combaterea agresivităţii şi teribilismului la volan şi creşterea gradului de conştientizare în ceea ce priveşte acccidentele rutiere, prin metode non formale pentru 34 de tineri din România şi Bulgaria.
Proiectul de faţă a apărut la iniţiativa unui grup de 10 tineri voluntari, care în ultimii ani s-au implicat în diverse activităţi de formare şi dezvoltare a abilităţilor şi competeneţelor proprii în ceea ce priveşte promovarea unor proiecte care să răspundă unor nevoi concrete şi imediate cu care tinerii se lovesc în mod curent.
În urmă discuţiilor avute pe tematica accidentelor rutiere, tinerii au realizat o cercetare, iniţial printre prietenii lor şi mai apoi la nivelul grupurilor în care îşi desfăşoară activitatea . Studiile legate de acordarea primului ajutor (85% dintre tineri nu deţin noţiuni elementare de acordarea primului ajutor) au fost susţinute de statistică obţinută de la Inspectoratul de Poliţie Dolj, departamentul Poliţie Rutieră, statistică ce a demonstrat că numărul accidentelor în care sunt implicaţi tineri este într-o continuă creştere. Tinerii visează să-şi ia permisul de conducere de îndată ce împlinesc 18 ani. Şi pentru tot mai mulţi, acesta este un vis împlinit. La 18 ani încep să conducă. Cei mai norocoşi au chiar propria maşină. Tocmai de aceea tinerii şoferi încep să aibă prea multă încredere la volan, îşi supraevaluează capacităţile de a conduce maşina, se cred „stăpânii şoselelor”. În realitate, tinerii nu au experienţă la volan şi, ceea ce este şi mai rău, le place teribil de mult viteza. Astfel se înmulţesc accidentele de circulaţie în care sunt implicaţi adolescenţi. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, accidentele rutiere reprezintă cea mai frecventă cauză de deces în rândul adolescenţilor.
34 de tineri din România şi Bulgaria se vor întâlni pentru 7 zile pentru a lucra, folosind metode de educaţie nonformală precum teatru playback, teatru labirint, sorytelling, biblioteca vie şi flashmob, în ceea ce priveşte comportamentul preventiv la volan. În România numărul tinerilor care îşi pierd viaţa în accidente rutiere este foarte mare şi nu există nici o modalitate de a-i educa în ceea ce priveşte conduită preventivă.
Participanţii implicaţi în acest proiect sunt tineri cu vârstele între 17-25 de ani care şi-au luat sau urmează să îşi ia permisul de conducere. De asemena 12 dintre aceşti participanţi sunt tineri din mediul rural din cele 2 organizaţii implicate.
Activităţile se vor desfăşura pe parcursul a 7 zile şi vor avea ca rezultat dezvoltarea abilităţilor unui număr de 34 de tineri de a lucra cu metodele şi instrumentele nonformale într-o arie de larg interes pentru cei de vârstă lor, şi anume comportamentul sănătos la volan şi conştientizarea riscurilor pe care acest drept de a conduce autovehicule îl poate aduce în viaţa lor. Tinerii vor învaţa ei înşişi aceste conţinuturi şi îşi vor dezvolta abilitatea de a multiplica aceste conţinuturi către alţi tineri de vârstă lor din comunităţile din care provin, pe termen lung.
Activităţile acestui proiect se vor desfăşura în Craiova, în perioada 5-13 octombrie 2014, în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS