24.6 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSupermemoria - viaţa fără uitare

Supermemoria – viaţa fără uitare

În timp ce cei mai mulţi dintre noi nu ne amintim nici măcar ce am făcut acum un an sau numele tuturor colegilor din şcoala generală, există câţiva „supereroi“, care nu reuşesc să uite nimic, informează repubblica.it.  În limbajul de specialitate, au fost diagnosticaţi cu hipermnezie sau hipertimesie, sau sindrom hipertimestic, altfel spus o capacitate excepţională de fixare şi conservare a amintirilor. Trebuie totuşi spus că această superputere nu este neapărat bună şi benefică individului, ci este considerată mai degrabă o anormalitate patologică şi, după declaraţiile celor ce o au, e mai curând chinuitoare.
Descoperită recent – în 2006 – această extraordinară capacitatele conferă respectivelor persoane o memorie autobiografică de excepţie: ele sunt capabile să spună ce au făcut într-o anumită zi – nu una cu o semnificaţie specială, ci o zi oarecare, absolut obişnuită – retrăind-o, practic, în mintea lor, în toate amănuntele ei banale, începând de la toaleta de dimineaţă, trecând prin sarcinile obişnuite de serviciu şi treburile gospodăreşti, până la filmul văzut înainte de culcare.
Jill Price este primul caz studiat cu mijloace ştiinţifice moderne, iar investigaţiilor făcute asupra ei i se datorează o mare parte dintre cunoştinţele – încă puţine totuşi – asupra acestui misterios sindrom. Cu observaţiile asupra cazului ei, publicate în 2006, au început cercetările asupra acestui fenomen. Jill Price, o americană născută în 1965, îşi aminteşte şi poate povesti amănunţit cum s-a desfăşurat fiecare zi a vieţii ei, începând de la vârsta de 14 ani. Este extrem de preocupată de ordine, ţine, de multă vreme, jurnale în care notează ceea ce face – toate acestea sunt manifestări asociate cu sindromul hipertimestic şi au importanţa lor în cercetare. De altfel, acest sindrom a fost şi în centrul cărţii autobiografice „Femeia care nu poate uita“, în care Jill povesteşte că este prizoniera propriului trecut. Memoria ei funcţionează la o intensitate cumplită, foarte obositoare, şi e foarte dificil de controlat. Amintirile  o copleşesc, o asaltează, se revarsă asupra ei într-un flux incontrolabil. După spusele ei, adesea, în timp ce vorbeşte cu o persoană despre un anumit subiect, în minte i se derulează un film despre cu totul altceva – filmul unor amintiri fără nici o legătură cu momentul prezent – ca şi cum s-ar uita simultan la două ecrane ce prezintă imagini diferite. Amintirile vin în cascadă, una declanşează alta, e o reacţie în lanţ, involuntară, de neoprit.
„Îmi spunea că are o memorie incontrolabilă, un flux imposibil de opit. Putea să îşi amintească zile întregi din viaţa sa, din 1974 până azi. M-am gândit că este un subiect interesant. Şi astfel am început să îi analizăm memoria, cu  teste neurologice, psihologice şi cu scanări diagnostice ale creierului“, a povestit James L. McGaugh, de la University of California Irvine, unul dintre cei mai mari specialişti în domeniu.
Un caz la fel de celebru este Marilu Henner, o cunoscută actriţă americană înzestrată şi ea cu hipertimesie. De altfel, datorită „superputerii sale“, Marilu a fost cooptată în calitate de consultant în echipa ce realizează serialul „Unforgettable“, care are în centrul atenţiei un fost detectiv, care se foloseşte de hipertimesia de care suferă pentru a ajuta la rezolvarea unor cazuri ale poliţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS