14.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMiza regionalizării - fondurile europene

Miza regionalizării – fondurile europene

Executivul susţine că regiunile trebuie înfiinţate în acest an, pentru a crea cadrul accesării fondurilor europene în perioada 2014-2020.

Graba înfiinţării regiunilor este justificată de crearea în timp util a mecanismului de solicitare şi încasare a banilor europeni în perioada financiară 2014-2020, a explicat vicepremierul Liviu Dragnea, la dezbaterea publică pe tema regionalizării ce a avut loc joi, la Casa Studenţilor din Craiova.
„Interesul nostru este să înfiinţăm regiunile până la sfârşitul anului, pentru că în acest an are loc negocierea cu Comisia Europeană a Acordului de Parteneriat, adică a programelor prin intermediul cărora vor veni banii europeni în următorii şapte ani. Acest proces de negociere se finalizează la sfârşitul anului. Dacă, atunci când se semnează acest acord de parteneriat, noi vom avea în ţară actualul sistem administrativ, va fi aproape imposibil să-l mai schimbăm în cei şapte ani, pentru că ar însemna noi instituţii, noi mecanisme financiare, noi proceduri, şi există riscul uriaş ca un an sau doi să blocăm accesarea fondurilor europene“, a explicat Liviu Dragnea.

Filieră scurtată pentru fondurile europene

Drept urmare, calendarul pe care şi-l propune executivul în privinţa regionalizării va fi următorul: „Vrem să înfiinţăm regiunile până la sfârşitul anului, alegem conducerea acestor regiuni, iar în 2014 şi 2015 vor fi două procese importante – unul de operaţionalizare a instituţiilor regionale (personalul, specializarea, sediul, atribuţiile şi competenţele), iar altul de acreditare pentru fiecare regiune, ca să devină autoritate de management“, după cum a menţionat vicepremierul.
Mutarea autorităţii de management de la nivel ministerial, cum este acum, la nivel regional, ar însemna – teoretic – o scurtare a timpului de prelucrare a dosarelor privind obţinerea de fonduri europene, a explicat ministrul dezvoltării regionale şi al administraţiei publice: „Vrem ca fiecare regiune să facă ce face ministerul acum şi să nu mai fie nevoie de aprobarea Bucureştiului. Să fie, de exemplu, o autoritate de management regională la Craiova şi toate aprobările să se dea aici. Astfel, se micşorează de cel puţin opt ori timpul de verificare a documentaţiei, adică nu vom mai avea acele blocaje foarte mari“.

Orice hârtie, doar
la primărie

Următorul pas după înfiinţarea regiunilor va fi, în viziunea lui Liviu Dragnea, crearea Ghişeului Unic la nivelul fiecărei primării: „Acum, cetăţeanul trebuie să ştie cum funcţionează instituţia Y, cu ce se ocupă instituţia Z, ce program are, unde are sediul, care sunt metehnele funcţionarilor de acolo. Iar asta în condiţiile în care cine plăteşte tot acest sistem? Cetăţeanul! Acum trebuie să meargă la primărie pentru o adeverinţă, trebuie să meargă la consiliul judeţean pentru cine ştie ce aprobări, mai trebuie să meargă şi la Bucureşti pentru tot felul de avize şi aprobări – asta e situaţia actuală. După ce facem regiunea, următorul pas va fi unul dintre cele mai importante proiecte administrative din România, şi anume Ghişeul Unic. Asta înseamnă un sistem prin care cetăţeanul să meargă doar la primăria din localitatea sa. Iar sistemul să lucreze pentru el, să-i prelucreze cererea, să-i întocmească dosarul, să-i dea răspunsul de care are nevoie în câteva zile. Asta este una din ţintele majore ale acestui proces“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS