13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsultări ale secretarului de stat Bogdan Aurescu cu omologul său din MAE norvegian

Consultări ale secretarului de stat Bogdan Aurescu cu omologul său din MAE norvegian

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut, în perioada 15-16 aprilie, la Oslo, consultări pe probleme de securitate cu Torgeir Larsen, secretar de stat din cadrul MAE norvegian.
În cadrul convorbirilor au fost abordate perspectivele dialogului politic bilateral, evoluţiile din mediul internaţional de securitate, situaţia din vecinătatea estică a Alianţei Nord-Atlantice, din Nordul Îndepărtat şi din Balcanii de Vest, precum şi din Peninsula Coreeană. Au fost trecute în revistă, de asemenea, teme de interes comun privind drepturile omului şi ale persoanelor privind minorităţile naţionale din cadrul OSCE şi al Consiliului Europei, precum şi opţiuni şi priorităţi în domeniul securităţii energetice.

În ceea ce priveşte cooperarea în cadrul Consiliului Europei, au fost dezbătute aspecte legate de protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, inclusiv din perspectiva finanţării de către partea norvegiană a unor proiecte comune cu România.

În sfera NATO, a fost reiterată de către ambele părţi susţinerea faţă de consolidarea parteneriatelor NATO, atât la nivelul dialogului politic, cât şi al cooperării practice cu partenerii.

De asemenea, Bogdan Aurescu a prezentat participarea ţării noastre la construcţia arhitecturii aliate de apărare împotriva rachetelor balistice, inclusiv prin colaborarea cu SUA în realizarea scutului antirachetă.

Programul vizitei demnitarului român în Norvegia a inclus şi susţinerea unei prelegeri cu tema „Missile Defence in Europe – Implications for European Security. The Romanian Contribution”, la Institutul Norvegian pentru Politică Internaţională, din Oslo. În discursul ţinut, Bogdan Aurescu a prezentat elemente vizând cooperarea României cu SUA în domeniul apărării antirachetă, progresele recente în pregătirea amplasării pe teritoriul României a elementelor sistemului antibalistic american şi contribuţia ţării noastre, pe această cale, la sistemul antirachetă al Alianţei Nord-Atlantice şi la securitatea europeană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS