36.5 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCerşetori „la comandă“

Cerşetori „la comandă“

Cerşetorii pe care îi vedem zilnic la colţ de stradă, în intersecţii sau la semafoare mizează pe mila trecătorilor. Ei ştiu că o poveste înduioşătoare trezeşte compasiunea oamenilor şi pune, implicit, un bănuţ în mâna întinsă şi, de cele mai multe ori, în buzunarul celor care îi exploatează.

Ploaia măruntă şi rece ar alunga şi un câine, dar ea, deşi este udă până la piele, îşi învârteşte cu multă abilitate căruciorul printre maşinile de la semafoarele din spatele Universităţii din Craiova. Cerşeşte. Uneori, geamul unui autoturism se deschide şi o mână îi întinde bani. Merge mai departe şi se opreşte în dreptul fiecărui autoturism. Acolo unde îşi dă seama că nu stârneşte milă, pleacă repede. Totul pare calculat, fiindcă are numai câteva minute la dispoziţie. Atunci când maşinile se pun în mişcare, se retrage repede pe trotuar. Este o tânără cu handicap locomotor, pironită într-un scaun cu rotile, unul dintre picioare îi este atrofiat de la genunchi în jos. Îl ţine la vedere, ştie că doar aşa stârneşte milă şi, prin urmare, primeşte bani. Stă gârbovită în căruciorul cu rotile, are părul încurcat, iar picăturile de apă i se preling pe faţă, pe haine, pe mâini şi pe piciorul şubred.
Într-adevăr, stârneşte milă, iar scopul ei este atins. Mă apropii de ea, încercând să descopăr motivul pentru care stă cu mâna întinsă. Îi întind trei lei. Îi apucă repede şi banii dispar în geanta din pânză pe care o ţine atârnată de gât. O întreb dacă nu-i este frig cu piciorul gol şi de ce cerşeşte. „Nu, mamă, că nu-l mai simt. Ce să fac? Crezi că vin aici degeaba?“, spune femeia şi se opreşte brusc, pentru că în spatele meu apare repede altă femeie. Este mai gros îmbrăcată, cu un hanorac cu glugă care o fereşte de ploaie. Eram sigură că va coborî în stradă, de pe treptele băncii unde stătea ferită de ploaie şi sigură că îşi poate superviza „cerşetorul“ trimis să facă bani. Tace pentru câteva momente, timp în care schimbă priviri scurte cu femeia din cărucior. Iar aceasta din urmă, ca la comandă, începe să spună o poveste: „Sunt cu verişoara mea, doamnă, mă îngrijeşte. Ce să fac, că am un copil de 11 ani şi bărbatul în puşcărie? Suntem din Constanţa şi aşa trăim, stăm în gară pe cartoane, nici haine nu am. Asta-i viaţa. Am mai fost şi la Bucureşti. Da’ matale nu ai să-mi aduci şi mie nişte haine? Te aşteptăm aici. Dacă nu, ne găseşti la tonete, la gară, stăm până deseară la opt. Da’ haine de copii ai?“, iar cerşetoarea şi însoţitoarea ei continuă să mă bombardeze cu povestea lor din ce în ce mai înduioşătoare. Sunt convinse că mi s-a făcut milă. Femeia din scaunul cu rotile îmi spune că o cheamă Simona, că are 24 de ani, că nu mai poate să meargă din cauza unui vaccin pe care l-a făcut la 11 luni. În timpul în care port cu cele două această conversaţie, maşinile trec pe lângă noi, chiar şi două autoturisme ale poliţiei.
Este realitate sau regie? Mai degrabă o regie, care se pliază perfect pe celebra replică „mâna întinsă care nu spune o poveste nu primeşte pomană“.

Cerşetorii, trimişi acasă

Aşa-zisa Simona a fost depistată cerşind în două intersecţii din Craiova. În realitate, femeia este din Dolj, localitatea Ostroveni, şi este pusă să cerşească de o familie de romi, iar numele ei real este cu totul altul, Mariana Pistruiescu. „Cele două femei au fost găsite în intersecţia Calea Bucureşti cu bulevardul Carol, la semafoare, după ce fuseseră depistate şi în zona bulevardului Decebal. Femeile sunt din comuna doljeană Ostroveni şi au fost îndrumate să se întoarcă în localitatea de domiciliu“, a precizat Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale.
„Pe 22 februarie 2013 am acţionat în municipiul Craiova pentru depistarea persoanelor care practică cerşetoria. Am depistat 28 de persoane, minori şi adulţi, dintre care 24 au fost sancţionate cu amenzi contravenţionale în valoare de 3.000 de lei. Unii minori au fost predaţi la Clubul «Copiii străzii», alţii au fost duşi familiilor din care provin. De asemenea, persoanele adulte, fără locuinţă, au fost duse la Centrul Social pentru Persoane fără Adăpost «Sfântul Vasile». Acţiuni de acest fel vor continua pe raza municipiului Craiova“, a precizat directorul Poliţiei Locale Craiova, Octavian Mateescu

Lege şi tăcere

„Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte: (…) apelarea, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă, precum şi determinarea unei persoane la săvârşirea unor astfel de fapte“, prevede articolul 3 din Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.
Cu toate acestea, instituţiile abilitate (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj şi Direcția Administrație Publică și Asistență Sociala Craiova) să ia măsuri în acest sens tac. Mai tot timpul însă se plâng că nu există un cadru legal imperativ care să lămurească lucrurile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS