16.2 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRegizorul grec Yiannis Paraskevopoulos: Îmi place foarte mult să lucrez cu trupa din Craiova

Regizorul grec Yiannis Paraskevopoulos: Îmi place foarte mult să lucrez cu trupa din Craiova

După ce regizorul polonez Wisniewski a montat în decembrie anul trecut „Apocalipsa după Shakespeare. Macbeth“, de luna trecută, la Naţionalul din Craiova se află regizorul grec Yiannis Paraskevopoulos (foto), care repetă cu actorii craioveni „Lysistrata“, acesta afirmând că a revenit în Bănie deoarece colaborarea cu actorii Teatrului Naţional din Craiova este foarte plăcută, Paraskevopoulos montând în Bănie în anii trecuţi alte două spectacole care au avut succes, „Romeo şi Julieta“ şi „Medeea“.

La sfârşitul acestei luni, pe 23-24 februarie, la Naţionalul din Bănie va fi premiera comediei „Lysistrata“, în regia grecului Yiannis Paraskevopoulos, acesta, extrem de amabil şi operativ, răspunzând, prin e-mail întrebărilor GdS.
I.J.: Şi în stagiunile trecute aţi colaborat cu trupa Naţionalului din Craiova, iar acum sunteţi prezent în Bănie pentru un nou spectacol, „Lysistrata“. Ce v-a determinat să reveniţi la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova şi în 2013?
Y.P.: Îmi place foarte mult să lucrez cu trupa Teatrului Naţional din Craiova, aşa că piesa este mai mult un pretext pentru a ne întâlni şi a lucra împreună. După şase ani, în care am acumulat mai multă experienţă (regizorul Yiannis Paraskevopoulos  a montat în anii trecuţi la Teatrul Naţional din Craiova piesele „Romeo şi Julieta“ – 2005 şi „Medeea“- 2006 – n.r.), am simţit că sunt pregătit să vin cu lucruri noi şi să reuşim astfel să mai urcăm o treaptă. Prima oară când am venit aici pentru „Romeo şi Julieta“ (2005) a fost pentru că am simţit că trebuie să schimb ceva în cariera şi în viaţa mea şi acum este, de asemenea, un astfel de moment.

Va fi o combinaţie între textul clasic şi realitatea contemporană

I.J.: Cum decurg repetiţiile pentru acest spectacol, „Lysistrata“? Cum lucraţi cu actorii din Craiova?
Y.P.: Este o necesitate comună, necesitatea de a râde, de a zâmbi, pentru că, în rest, în jurul nostru, situaţiile sunt foarte tensionate. Comedia cred că ne va ajuta să devenim mai liberi, mai deschişi şi mai relaxaţi. Colaborarea cu actorii TNC este foarte plăcută şi vom încerca că transmitem această stare şi publicului.
I.J.: Va fi un spectacol clasic sau ne veţi surprinde cu un alt fel de spectacol?
Y.P.: Vom încerca să combinăm textul clasic cu realitatea contemporană europeană. Problemele sunt asemănătoare: există un război economic, există un fel de război civil. În Atena, în perioada în care Aristofan a scris piesa, situaţia era aproximativ la fel. Deci, „Lysistrata“ este fata care ia hotărârea de a schimba această situaţie pornind o revoluţie. Ea are un vis, acela de a pune capăt războiului (aceasta este şi marea utopie a piesei), şi pentru asta foloseşte două modalităţi: prima – abstinenţa sexuală şi a doua – asedierea unei instituţii publice. Adunarea femeilor va fi asemănătoare cu „mişcarea indignaţilor“ din Spania. Acţiunea va avea loc într-o piaţă publică, care ar putea fi oriunde în Europa. Vom încerca să prezentăm situaţii din protestele internaţionale actuale.

„Lysistrata“, probabil turneu în Grecia

I.J.: Spectacolul de la Craiova îl veţi invita şi în Grecia, la dumneavoastră acasă?
Y.P.: Da, sperăm că vom reuşi să îl ducem şi în Grecia.
I.J.: Cum aţi caracteriza Teatrul Naţional din Craiova?
Y.P.: O organizaţie vie. Sunt multe spectacole, se joacă permanent spectacole foarte diferite şi acesta este un motiv pentru care cred că publicul trebuie să se simtă norocos.
I.J.: Vă place Craiova? Ce vă nemulţumeşte în oraşul nostru?
Y.P.: Lucrurile stau foarte diferit aici, de la modul de viaţă până la climă, dar îmi place să fiu aici nu atât pentru loc, cât pentru oameni.

 

Colaborarea cu Naţionalul
din Craiova, începută în… Mexic

În anul 2004, la o întâlnire internaţională a facultăţilor de Artă Dramatică organizată de UNESCO în Mexic, Yiannis Paraskevopoulos a prezentat un spectacol regizat de el („Pescăruşul“ de Cehov) , iar printre spectatori s-a aflat şi directorul general al Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova, rezigorul Mircea Cornişteanu. Acesta i-a propus lui Yiannis atunci, în Mexic, o colaborare cu TNC şi în 2005 regizorul grec a montat la Naţionalul din Bănie „Romeo şi Julieta“, un spectacol care s-a bucurat de succes. Şi astfel, directorul general al TNC i-a propus lui Paraskevopoulos încă o colaborare cu trupa olteană, concretizată în 2006 cu „Medeea“. Despre această montare, regizorul grec a declarat atunci că este „cea mai matură realizare regizorală a mea“ (citat dintr-un interviu publicat în Observator Cultural). În continuare, conducerea Naţionalului din Bănie i-a oferit ocazia lui Yiannis Paraskevopoulos să pună în scenă, la Craiova, şi al treilea spectacol, acela la care actorii craioveni repetă de câteva săptămâni, „Lysistrata“, de Aristofan.
Imediat după această premieră, actorii TNC vor începe repetiţiile la un spectacol marca Mircea Cornişteanu, „Ultimul Don Juan“, o comedie scrisă de Neil Simon în 1969, spectacol care va fi pus în scenă cu numai patru actori, premiera fiind anunţată pentru sfârşitul lunii aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS