22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIndaeltrac - firma unde se combină cercetarea cu producţia

Indaeltrac – firma unde se combină cercetarea cu producţia

Cinci ingineri craioveni s-au gândit prin 1992 să îşi înfiinţeze o firmă de producţie de echipamente electronice de putere. Absolvenţi ai Facultăţii de Electromecanică, cei cinci asociaţi au fost iniţial colegi la Institutul de Cercetare Maşini Electrice şi Transformatoare (ICMET) din Craiova. Ei sunt Dan Neagu, care deţine şi funcţia de director general, Nicuşor Angelescu, Mariana Diaconescu, Alexandru Radu şi Mihai Chiriţă. Ideea înfiinţării companiei a apărut „în timp ce lucram toţi la ICMET la un proiect de realizare a unui echipament electronic de putere pentru acţionarea ramelor de metrou cu motoare asincrone. În timpul proiectului, am avut nevoie de componente de import pe care nu am putut să le obţinem din lipsa banilor, a birocraţiei etc. Văzând aceste lucruri, ne-am hotărât să începem pe propriile noastre puteri şi, pentru că – la vremea aceea – piaţa era avidă de astfel de produse, am reuşit foarte repede să ne găsim clienţi“, a povestit Dan Neagu. El apreciază foarte mult că Bănia are resurse umane importante şi de calitate, iar în compania sa îi este dragă „atmosfera deschisă“.

Dezvoltarea

La început, în firmă activau opt oameni. În prezent, sunt apropae 50 de angajaţi. Iniţial, se producea doar pentru piaţa internă. Actualmente, Indaeltrac SRL produce mai mult pentru export. 60% din producţie ajunge la export, în Austria, şi doar 40% se livrează pe piaţa internă. Indaeltrac produce echipamente electronice de putere, (convertizoare statice pentru aplicaţii industriale, pentru termocentrale, pentru hidrocentrale, pentru industria mineritului de suprafaţă). Firma mai produce aplicaţii pentru tracţiune electrică, cum ar fi modernizările de tramvaie etc. În 2010, societatea a modernizat zece tramvaie şi în Craiova.

Investiţii în cercetare

Într-o companie care lucrează în industrie, inovarea, cercetarea sunt primordiale. Dan Neagu a precizat că, din 1996, în fiecare an compania pe care o conduce a avut cel puţin un proiect de cercetare. Cu craioveni isteţi ca ai noştri, Indaeltrac a avut numai de câştigat pe acest segment. În prezent, compania are 12 oameni care se ocupă de proiectare, cercetare şi dezvoltare.
Indaeltrac SRL are un contract cu RATB pentru realizarea unui prototip de tramvai, care va fi dotat cu echipamente de la această firmă, va fi testat şi omologat în România. Pentru acest proiect, compania craioveană a realizat o investiţie importantă, printr-un proiect cu fonduri europene.

Lecţia de management

Concentrarea activităţii către export, menţinerea oamenilor buni în companie şi orientarea către perteneri serioşi de afaceri au fost ingredientele necesare Indaeltrac să se dezvolte.
Compania exportă, cum spuneam, o bună parte din producţia realizată la Craiova. Produce pentru Vossloh Kiepe (firmă de origine germană, dar care are o divizie în Austria şi aceasta a încheiat parteneriate cu societatea craioveană). Directorul general de la Indaeltrac a mărturisit că în Europa, în industrie, se pune foarte mare preţ pe calitate şi pe preţuri reduse. Partenerul său din Austria preferă să lucreze cu companii din Europa de Est, datorită costurilor de producţie reduse în astfel de state, printre care şi România. Calitatea echipei de la Craiova a adus avantaje companiei şi a contribuit la semnarea de noi contracte cu partenerul de afaceri din Austria. „Împreună cu Vossloh Kiepe am dezvoltat proiecte în care noi am fost folosiţi pentru proiectare, după cerinţele impuse de partenerul de afaceri, şi am realizat un echipament pentru modernizarea unui tramvai din Viena“, a explicat managerul general al societăţii din Bănie. Iată ce ne spune un manager român care a învăţat să gândească nemţeşte: „Cel mai mare câştig pe care l-am avut prin colaborarea cu austriecii a fost că am învăţat să lucrăm nemţeşte. În sistemul acesta de lucru, în firmă, nici o hârtie nu este inutilă. Este făcută cu cap şi ne este clar pentru ce vrem să o facem. Am mai învăţat să testăm foarte, foarte bine produsele înainte de a le livra clientului“. Îndemnurile lui pot fi aplicate de alţi antreprenori locali.

Cum vede Craiova
un investitor local

„Eu văd Craiova săracă în resurse. Părerea mea este că oraşul trăieşte numai din impozitele pe casele pe care nu le-au construit ei, şi nu trăieşte din profitul firmelor, din producţia tuturor firmelor“, a arătat Dan Neagu. Având centre universitare pe diverse domenii, avem şi specialişti în industrie, iar Neagu spune că este păcat că nu se încurajează producţia în această regiune a ţării. La nivel local, este nevoie de facilităţi fiscale pentru cei care se angajează să producă.
Indaeltrac îşi propune dezvoltarea exportului cu 10% şi un avans al producţiei interne cu 20% faţă de 2012. În calitate de membră a Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Dolj, Indaeltrac SRL – prin vocea directorului general – are sfaturi practice pentru Cameră: „Ne trebuie o Cameră de Comerţ puternică şi care să organizeze cât mai multe întâlniri între firme mari din ţările dezvoltate şi firme româneşti. Am participat deja la o astfel de întâlnire la Cameră, dar ne trebuie mai multe astfel de evenimente“.

Sfaturile unui privat pentru stat

Principala dificultate a companiei nu ţine de afacerea în sine, ci de stat. „Principala noastră problemă este că statul nu îşi plăteşte la timp facturile. Suntem în situaţia în care noi practic susţinem statul“, a arătat Neagu. Pentru compania condusă de Dan Neagu, plata TVA la încasarea facturii este o problemă foarte mare. „Ar trebui ca TVA la încasarea facturii să se aplice tuturor firmelor, mai ales celor mari. Statul face plăţi cât mai târziu, la 90-120 de zile, către noi. Eu pot să suport activitatea mea din credite de la bănci, dar să fac eu credit pentru a putea fi plătit TVA la stat când emit factura este strigător la cer“, a explicat managerul general al Indaeltrac.
Altă piedică în desfăşurarea normală a activităţii companiei o constituie blocarea fondurilor europene. Firma craioveană mai are de încasat 500.000 de lei pe un proiect european, dar sunt blocate plăţile de la centru.

Cea mai mare dorinţă
a unui antreprenor de succes

Întrebat ce îşi doreşte pe viitor, pe lângă faptul că preferă să aibă suficiente contracte care să ofere companiei un oarecare confort, Dan Neagu, managerul general al Indaeltrac, ne-a mărturisit că dorinţa lui cea mai arzătoare este legată de oameni: „Îmi doresc foarte tare să pot să îmi ţin aproape oamenii valoroşi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS