13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSatul din sufletul vulcanului

Satul din sufletul vulcanului

Pentru oricare dintre noi, posibilitatea de a locui în interiorul unui vulcan ar putea părea o nebunie în sensul adevărat al cuvântului. Nu de aceeaşi părere par să fie şi locuitorii de pe insula Aogashima, relatează ditadifulmine.com.
Aogashima („insula albastră“) este o insulă care se află la 358 km distanţă de Tokyo şi face parte din arhipelagul japonez Izu. Toate insulele din cadrul acestui arhipelag sunt de origine vulcanică, Aogashima are o poveste cu totul aparte. Misterul insulei vulcanice, cu o formă ciudată, ca de gogoașă, e sporit de faptul că în interiorul ei găzduiește un vulcan mai mic, Maruyama, o copie în miniatură a vulcanului care a format insula.
În prezent, vulcanul este încă activ. Cu toate acestea, oamenii îşi duc traiul liniştiţi în acest loc de poveste şi nu au de gând să îl părăsească prea curând. Cei aproximativ 200 de locuitori stau într-o mică zonă a insulei, care are o lungime maximă de 3,5 kilometri și o lățime de 2,5 kilometri. Deşi ar putea părea un loc uitat de lume, localnicii au la dispoziție un magazin, un oficiu poştal, o școală și un heliport, care îi conectează cu restul lumii. De asemenea, insula deține și propria pagină de internet.

Trecut incert

Modul în care au apărut primele aşezări umane în  Aogashima nu este prea clar. Cei mai mulţi dintre locuitorii săi sunt japonezi şi, datorită lor, în timpul perioadei Edo, a fost posibilă documentarea erupţiilor din 1652 şi din perioada 1670-1680. De-a lungul timpului, populaţia locală nu pare să fi depăşit mai mult de 300-400 de oameni. Vulcanul a erupt ultima dată în urmă cu peste 200 de ani, când 140 dintre cei 372 de locuitori ai insulei şi-au pierdut viaţa. În 1781, un seism a dus la producerea primei erupţii în adevăratul sens al cuvântului. Ulterior, un val uriaş de lavă, în 1783, i-a forţat pe localnici să părăsească insula. Aceştia şi-au reconstruit din temelii casele câteva luni mai târziu, ignorând complet faptul că întreaga insulă Aogashima se pregătea pentru o nouă erupţie, şi mai puternică decât precedenta. Pentru a ajunge în Aogashima, există doar două opţiuni: cu elicopterul sau cu feribotul, plecând de pe insula Hachijojima. Cel mai recomandat pare a fi elicopterul, având în vedere că portul nu este suficient de dotat, pentru a găzdui orice fel de ambarcaţiune. Condiţiile de ancorare în port sunt şi mai dificile atunci când insula este afectată de o furtună tropicală, rămânând izolată de lumea externă, cu excepţia unei conexiuni radio şi prin satelit. În timpul perioadei „furtunoase“, există 50% şanse ca unicul feribot care ajunge în fiecare zi în Aogashima să nu reuşească nici măcar să plece din port din cauza mării mult prea agitate. Dar pentru curajoşii care se aventurează să viziteze vulcanul, există totuşi o saună geotermală, situată chiar în centrul insulei. De asemenea, scuba diving-ul și drumețiile sunt printre principalele activități turistice posibile pe aceste meleaguri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS