27.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAu început lucrările la Muzeul Tezaurului de la Tismana

Au început lucrările la Muzeul Tezaurului de la Tismana

Banca Naţională a României (BNR) a început lucrările la Muzeul Tezaurului de la Mănăstirea Tismana. Obiectivul va fi amenajat în interiorul peşterii în care a fost ascuns tezaurul României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Finanţarea integrală a lucrărilor este asigurată de Banca Naţională a României, care doreşte să realizeze pentru public un punct muzeal, în imediata vecinătate a Mănăstirii Tismana. În prezent, peştera nu este accesibilă vizitatorilor. Accesul era restricţionat, intrarea în peştera de lângă Mănăstirea Tismana fiind blocată cu o uşă din metal. Măicuţele păstrează discreţia în legătură cu investiţia Băncii Naţionale a României, iar muncitorii spun că rezultatele vor fi spectaculoase şi vor atrage foarte mulţi turişti şi credincioşi, care vin în fiecare an cu zecile de mii să se roage.

Spaţiu muzeal
la intrarea în peşteră  

De execuţia proiectului se va ocupa firma IMPEX LUMY NICO SRL, iar durata lucrărilor este de 12 luni. Dacă muncitorii nu vor întâmpina vreo problemă cu amenajarea spaţiului din interiorul peşterii, noul obiectiv ar trebui să fie inaugurat la începutul toamnei anului viitor. În prezent, prin peşteră curge un pârâu care era folosit, până recent, de mănăstire, prin intermediul unei aducţiuni care a fost realizată în zonă. Apa era utilizată la treburile zilnice de măicuţele Mănăstirii Tismana: „Se va amenaja o încăpere la intrarea în peşteră, pentru vizitatori. S-a obţinut avizul de la Mitropolia Olteniei, pentru că peştera se află în administrarea Mănăstirii Tismana. Prin peşteră curge un pârâu, care era folosit de mănăstire pentru alimentarea cu apă. În peşteră se află o conductă prin care apa ajunge la mănăstire. Acest curs de apă va dispărea. Conducta va fi scoasă, iar cursul de apă va fi deviat şi probabil că va trece prin subteran, pentru a permite accesul vizitatorilor în peşteră. După amenajarea spaţiului peşterii se va trece la dotarea muzeului cu obiecte specifice. Va fi un proiect separat, pentru că trebuie să se stabilească obiectele de însemnătate istorică ce vor fi duse la acest muzeu. Nu s-a decis încă ce obiecte vor fi duse. După ce va fi finalizat, muzeul va reprezenta o atracţie turistică şi de educaţie. Va fi ceva senzaţional pentru că un astfel de muzeu va fi unic în Europa. Nici o bancă europeană nu a trecut printr-un astfel de episod, ca tezaurul unei ţări să fie ascuns într-o peşteră“, a precizat Gheorghe Birău, directorul Băncii Naţionale a României – filiala Gorj.

Tezaurul a stat trei ani în peşteră

Peştera de lângă Mănăstirea Tismana a adăpostit, timp de trei ani, tezaurul României. Perioada în care peste 200 de tone de aur s-au aflat la Tismana a fost 1944 – 1947. Tezaurul a fost ascuns în peştera de lângă Mănăstirea Tismana de teamă ca piesele de o valoare inestimabilă să nu ajungă în posesia ruşilor. Alături de tezaurul României s-au aflat şi 12 tone de aur primite spre păstrare din partea statului polonez. Potrivit localnicilor, tezaurul României a ajuns la Tismana cu ajutorul mai multor autocamioane. Peştera era păzită în permanenţă de forţele armate, iar accesul în zonă era restricţionat, pe drumul spre locaşul de cult circulându-se numai cu bilet de voie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS