29.5 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia amână ratificarea ACTA până la o decizie a Curţii Europene de Justiţie

România amână ratificarea ACTA până la o decizie a Curţii Europene de Justiţie

România va amâna procesul de ratificare a Acordului comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) până când Curtea Europeană de Justiţie se va pronunţa pe acest subiect, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. Acesta a declarat că subiectul ACTA a fost discutat în şedinţa de astăzi a Guvernului. "A fost o decizie la nivelul Cabinetului, luată în urma unor discuţii cu miniştrii responsabili pe problema ACTA. S-a ţinut cont de evoluţiile internaţionale, unde sunt state care deja au suspendat acest acord, iar Comisia Europeană (CE) s-a adresat Curţii de Justiţie pentru o evaluare a acordului. Ţinând cont de toate aceste elemente, s-a stabilit ca ratificarea să fie amânată până când vom avea un răspuns al Curţii de Justiţie şi abia apoi se va lua o decizie în acest sens în privinţa acordului ACTA în ceea ce priveşte România", a spus Suciu.
Comisia Europeană (CE) va apela la Curtea de Justiţie a UE, cea mai înaltă instanţă europeană, pentru a determina dacă ACTA încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului. "Intenţionăm să cerem opinia celei mai înalte instante din Europa dacă ACTA este într-un fel sau altul incompatibilă cu drepturi şi libertăţi fundamentale în UE, precum libertatea de expresie, informaţie sau protecţia datelor", a declarat comisarul european pentru Comerţ Karel De Gucht.
Mai multe state europene contestă acordul şi au blocat ratificarea lui până la clarificarea situaţiei, notează AFP. Negociat de Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia, ACTA are rolul de a combate contrafacerea în sens larg, de la medicamente şi piese auto la pirateria pe internet. ACTA a fost ţinta unor proteste masive de stradă în mai multe state europene şi în alte părţi ale lumii din cauza prevederilor privind pirateria pe internet. Contestatarii ACTA susţin că formulările vagi din tratat pot conduce la îngrădirea unor drepturi şi libertăţi precum libertatea de expresie, dreptul la viaţă privată sau libera circulaţie a ideilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS