24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCirc în Consiliul Local Craiova

Circ în Consiliul Local Craiova

Aleşii PDL au ţinut morţiş ca primarul Craiovei să vină la şedinţa de consiliu, pentru a-l „urechea“, însă consilierii PSD şi PNL au ţinut partea lui Solomon, împotrivindu-se chemării sale şi chiar plecând din şedinţă

Şedinţa de ieri a Consiliului Local Craiova s-a transformat într-un adevărat circ, soldat cu ieşirea din sală a consilierilor PSD şi PNL. Totul a început din cauza unei confuzii.

Eroare de… preşedinte

Încă de câteva zile, primarul Antonie Solomon anunţase că nu are de gând să participe la şedinţa Consiliului Local Municipal pentru că această şedinţă ar fi urmat să fie prezidată de consilierul Emilian Ştefârţă. Cum instanţa i-a impus să nu ia în nici un fel legătura cu Ştefârţă, care are calitatea de martor în dosarul penal al edilului, Solomon se gândise că n-are cum să stea în prezidiu, la aceeaşi masă, ba chiar umăr lângă umăr, alături de Ştefârţă.
„Domnul primar nu vine şi a transmis consilierilor ca întrebările şi interpelările să-i fie adresate în scris, pentru a putea răspunde la ele“, a anunţat în deschiderea şedinţei secretarul municipalităţii, Nicoleta Miulescu. Numai că Solomon s-a înşelat. Următorul pe lista alfabetică a consilierilor era însă pedelistul Iulian Ştefănescu, deci acesta urma să fie preşedinte de şedinţă, nu Ştefârţă. Drept urmare, ieri, la ora 10.00, chiar în debutul lucrărilor legislativului local, viceprimarul Mărinică Dincă a solicitat suspendarea pentru o oră a şedinţei consiliului local, pentru ca Solomon să fie informat de această confuzie şi să poată să se întoarcă în primărie: „Cred că suntem suficient de înţelegători să amânăm cu o oră începerea şedinţei pentru a-i permite domnului primar să vină la şedinţă“. În mod neaşteptat, cei mai vehemenţi apărători ai lui Solomon s-au dovedit liberalii şi pesediştii din consiliu, care au făcut tot posibilul să continue şedinţa fără primar.

„Dacă aveţi ceva de reglat cu primarul, rezolvaţi-le între dumneavoastră“

Fruntaşul pro Solomon a fost de departe consilierul PSD Constantin Răducănoiu. Acesta a luat cuvântul în mai multe rânduri, susţinând că, dacă tot lipseşte Solomon, poate conduce şedinţa Emilian Ştefârţă, urmând ca Iulian Ştefănescu să conducă şedinţa viitoare. „Şedinţa consiliului local se poate desfăşura cu sau fără primar, aşa că să intrăm în ordinea de zi“, a insistat Răducănoiu, încercând să treacă peste tentativa de amânare în vederea aducerii „la bară“ a lui Solomon.
„Este primarul din inimile noastre şi dorinţa noastră este să-l avem alături la această şedinţă“, a replicat Mărinică Dincă, însă tonul său împăciuitor nu i-a convins defel pe consilierii opoziţiei, care îşi dăduseră seama că pedeliştii vor să-l aducă pe Solomon pentru a-l lua la bani mărunţi pentru diverse probleme. „Dacă aveţi ceva de reglat cu primarul, rezolvaţi-le între dumneavoastră, nu aici, în şedinţa consiliului local“, le-a reproşat pesedistul Virgil Boboc. „Cred că trebuie să-i îngăduim să fie prezent la această şedinţă de consiliu local. Cu siguranţă că are să ne spună multe“, a replicat Dincă. Până la urmă s-a trecut la vot, iar consilierii au decis cu o infimă majoritate (13 voturi pentru din 25 de consilieri prezenţi) amânarea cu o oră a continuării şedinţei.

Şedinţă pur portocalie

La ora 11.00, la reluarea şedinţei, din sală lipseau însă consilierii PSD şi PNL. Rămăseseră doar liderii de grup, pesedistul Constantin Răducănoiu şi liberalul Pavel Badea, pentru a transmite consilierilor pedelişti motivul plecării opoziţiei. „Vă informez cu respect atât pe dumneavoastră, cât şi pe cetăţenii care ne-au ales că nu vom participa la aceste şedinţă şi ne vom retrage pentru că am constatat că nu se face altceva decât politică de partid, politica forţei, fără să se ţină cont de lege. Recomand ca disputele interne de partid să şi le rezolve fiecare la gruparea politică din care face parte“, a spus Răducănoiu, înainte de a părăsi sala. A urmat la cuvânt viceprimarul Dincă. Acesta le-a spus consilierilor prezenţi – toţi de la PDL – că nu vrea decât să fie pus la treabă de Solomon: „La şedinţa de luna trecută a comunicat că îmi va încredinţa Direcţia de Programe şi Proiecte. Am constatat că n-a făcut-o, însă a constatat că sunt întârzieri la proiectele europene şi în acelaşi timp se pierd şi bani. Vreau să-i solicit să îmi încredinţeze aceste proiecte şi îl asigur că nu vor mai fi întârzieri, iar aceste lucrări se vor termina la timp“. A urmat o şedinţă de consiliu pur „portocalie“, în care au fost votate în unanimitate aproape toate proiectele rămase pe ordinea de zi, mai puţin cele 13 puncte pe care primarul le-a retras pe ultima sută de metri de pe ordinea de zi, dar şi cele nouă proiecte – multe dintre ele cu caracter social – care n-au putut fi luate în discuţie, lipsind cvorumul calificat.

„Nu vreau să răspund la provocări“

Contactat după şedinţa consiliului local, primarul Antonie Solomon a susţinut că n-a fost nici o clipă „plecat din localitate la Leamna“, pentru a da bir cu fugiţii, aşa cum ar fi încercat câţiva consilieri locali să acrediteze ideea, ci a fost pe teren, în control pe şantierul de la pasajul suprateran şi pe cel de pe Carol I, la Podişor, susţinând totodată că nu l-a contactat nici unul dintre consilieri pentru a-l chema la şedinţă. „Nu vreau să răspund la provocări care nu servesc intereselor craiovenilor. Voi vedea în continuare de proiectele mari de infrastructură pentru dezvoltarea Craiovei, pe care le voi duce până la capăt cu ajutorul populaţiei şi al unor consilieri care înţeleg să ajute actul administrativ local şi mai puţin să facă politică“, a declarat Antonie Solomon. Primarul a dat astfel de înţeles că nu-i va lăsa pe mână viceprimarului Dincă marile proiecte derulate în Craiova cu fonduri europene.

Chiul de la şedinţă,
la taifas cu presa

Simţindu-se neînţeleşi pe deplin pentru că au părăsit sala, reprezentanţii PSD şi PNL, însoţiţi de preşedintele PSD Craiova, Mihai Fifor, au organizat o conferinţă de presă la sediul partidului, în timp ce la primărie avea loc şedinţa de consiliu. Dacă, la început, au înfierat ticăloşia şi neobrăzarea colegilor portocalii de a suspenda o oră şedinţa, la întrebările presei nu au prea ştiut ce să răspundă. „Ori de câte ori se va încerca politizarea şedinţelor de consiliu, nu vom participa. Nu înţelegem cum se poate forţa un vot pentru suspendarea şedinţei atât timp cât nu există o procedură în acest sens. Aceste încălcări de metodologie şi regulament nu pot fi acceptate“, a declarat cu patos Mihai Fifor. Şi consilierul local Constantin Răducănoiu a condamnat suspendarea şedinţei, susţinând că în regulament nu este prevăzut acest lucru. „Credeam că şedinţa va fi condusă de Emilian Ştefârţă. Primarul, fiind  indus în eroare, nu a venit la şedinţă şi a avut probabil agenda construită pentru ziua de azi. Tehnic, mai întâi trebuia modificat regulamentul de funcţionare. Şedinţa trebuia condusă de un nou consilier şi de aceea a fost şi confuzia că urmează domnul Ştefârţă (…) Conducerea şedinţelor se face prin rotaţie, în ordine alfabetică, şi aici a fost o confuzie, am dedus că va fi Ştefârţă, dar urma Ştefănescu. E o problemă de «ă» şi «â». Faptul că domnul Ştefănescu a venit de câteva luni şi nu a luat cuvântul, nu l-a băgat lumea în seamă“, a spus Constantin Răducănoiu, recunoscând fără să vrea că toată povestea cu plecarea din şedinţă a fost mai mult o piesă de teatru. Întrebat de ce consideră că s-au încălcat legea şi regulamentul, Răducănoiu a nuanţat, precizând că expresia corectă este „nu s-au respectat“. Singura problemă este că regulamentul la care tot el a spus că a lucrat are o mică scăpare: nu prevede suspendarea unei şedinţe de consiliu local, dar nici nu o interzice. În plus, la consiliul judeţean, acum câteva luni, preşedintele CJ Dolj şi al PSD Dolj, Ion Prioteasa, a supus votului consilierilor judeţeni luarea unei pauze de 15 minute, prelungită până la 30 de minute, pentru dezbateri între partide. Întrebat de ce la consiliul judeţean se poate, dar la consiliul local nu, Răducănoiu a răspuns că este diferenţă între pauză şi suspendare. Care? Nici el nu ştie. 

În febra campaniei electorale
 
Ca să încălzească şi mai mult atmosfera, Mihai Fifor a anunţat, sigur pe el, că Regia de Termoficare vrea să mărească preţul la gigacalorie din această iarnă. Concluzia a tras-o, spune el, după ce a văzut că pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu local figura un proiect prin care Termoficarea dorea să se aprobe creşterea indicatorilor de pierderi în reţea de la 17 la 36%. În ciuda faptului că, într-adevăr, pierderile au crescut şi că reţeaua de distribuţie stă rău, Termoficarea nu are de gând să majoreze preţul gigacaloriei. „Pierderile nu se pot duce în altă parte decât în preţ, care va creşte de la 270 la 334 de lei, cu TVA cu tot. Am făcut şi noi nişte calcule“, a spus Fifor. Acesta este contrazis însă de directorul executiv al Regiei, coleg de partid cu el şi consilier judeţean, Nicolae Degeratu, care a precizat că pierderile din raport au fost incluse de mult timp în preţ. În plus, majorarea preţului la gigacalorie trebuie să primească avizul ANRSC. Declaraţiile preşedintelui PSD Craiova legate  de căldura din calorifere vin în contextul în care, în aceste zile, pe clanţa apartamentelor din Craiova, PSD atârnă flyere în care acuză guvernul că taie subvenţia la căldură şi spune că PSD va veni cu un proiect de lege care îi va ajuta pe oameni. Cu ce bani, nu se ştie. Mihai Fifor a explicat că flyerele au fost ideea deputatului PSD de Dolj Valeriu Zgonea. Pe hârtie însă apare şi consilierul local Florentin Tudor. Întrebat dacă ştie ceva despre acest lucru, Fifor a evitat răspunsul, zicând că Tudor este preşedinte al PSD Dolj, organizaţia de tineret.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

35 COMENTARII