16.2 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe ne sfătuiesc nutriţioniştii

Ce ne sfătuiesc nutriţioniştii

Fără doar şi poate, Crăciunul este una dintre cele mai frumoase sărbători. Conform site-ului www.ecotrend.ro, despre cum ar trebui să mâncăm sănătos, chiar şi în zi de sărbătoare, am stat de vorbă cu dr. Luiza Pîrvu şi Ionuţ Ştefan, consultanţi în nutriţie.

Ce nu ar trebui să lipsească de pe masa de Crăciun?

Deşi mesele de Crăciun sunt îmbelşugate, trebuie să avem în vedere că există alimente recomandate a fi consumate zilnic: lactatele, fructele şi legumele crude. Ultimele două categorii sunt necesare în cantităţi de minimum cinci porţii (o porţie = o cană) şi este ideal să fie cât mai variate. Chiar dacă este iarnă, putem consuma cu uşurinţă mere, pere, struguri, varză, salată verde, morcovi, pe care le găsim în varianta bio, cultivate chiar în România. Lactatele pot fi servite la micul dejun şi fac parte din cele două categorii de alimente al căror consum este obligatoriu, zilnic.

De ce eco?

Într-o lume în care hrana este tot mai deficitară în principii nutritive, mesele tot mai rapide, de tip fast food, alimentele eco vin în ajutorul celor care doresc să se hrănească în mod corect, dar mai ales sănătos. În ultimii ani, prin numeroase studii şi cercetări, am descoperit efectele alimentelor prelucrate, rafinate şi ultraconservate: alergii, pierderea de principii nutritive, încărcarea cu elemente implicate în carcinogeneză.

Ce meniu sănătos ne recomandaţi de Crăciun?

Fără îndoială, cei mai mulţi români preferă în aceste zile produsele tradiţionale, iar aici vorbim de preparatele din carne de porc, cozonac sau de băuturile tradiţionale – vinul, palinca. Trebuie să înţelegem cu toţii că nu este nimic greşit în a consuma aceste produse dacă suntem atenţi la calitatea lor şi, mai ales, la cantitate. Măcar în aceste zile ar trebui să găsim produse naturale, fără conservanţi, coloranţi şi alţi aditivi alimentari care sunt mai greu de exclus din astfel de alimente în restul anului.

Meniu de Crăciun

Consumul moderat de produse tradiţionale la micul dejun (ex: 50 g tobă, caltaboş, leber, şunculiţă), la prânz o friptură de porc (200 g) cu salată sau murături, trei-patru sărmăluţe cu iaurt şi mămăliguţă sau 200 g piftie, iar la cină una-doua felii de cozonac cu un iaurt sau o limonadă ar reprezenta un meniu decent pentru o zi de Crăciun. Este preferabil să nu mâncăm foarte mult la o singură masă, ci să împărţim în mai multe mese diversele produse. Acelaşi lucru este valabil pentru băuturile alcoolice care în asociere cu grăsimile din carne reprezintă adevărate explozibile pentru pancreas, ficat şi tubul digestiv.
Multe persoane aleg în ultimii ani să consume, în locul produselor tradiţionale din carne de porc, puiul, curcanul, peştele sau fructele de mare. Cu siguranţă, pacienţii cu dislipidemii, diabeticii, hipertensivii sau cei cu boală cardiacă ischemică ar trebui să ia în serios această variantă, întrucât vor reduce extrem de mult aportul de grăsimi.
Trebuie menţionat şi modul de preparare, care trebuie să fie sănătos – fierbere, grătar, aburi – atât a produselor vegetale, cât şi a celor de origine animală.
Nu ar trebui să lipsească salatele naturale, garniturile pe bază de legume (conopidă, broccoli, ciuperci, sparanghel, varză) şi nici fructele sau sucurile natural preparate în casă.

Ce ar trebui să evităm să mâncăm?

În primul rând, ar trebui să evităm să asociem mâncărurile tradiţionale cu un conţinut ridicat în grăsimi şi alte produse care ar creşte şi mai mult procentul de grăsimi: cartofi prăjiţi sau preparaţi în unt la cuptor ca şi garnitură la o porţie de ceafă de porc, tochitură sau cârnaţi. La fel, ar trebui evitate salatele ce conţin maioneză.

La ce trebuie să fie atenţi cei care au ţinut post?

Aceste persoane au avut în ultimele săptămâni un regim alimentar bogat în carbohidraţi şi cu un conţinut redus în grăsimi. Trecerea la o alimentaţie preponderent de origine animală, cu conţinut ridicat în grăsimi saturate, ar putea să le creeze mari probleme, de la un banal disconfort – dispepsie postprandială – până la colecistite sau pancreatite acute care le pot pune viaţa în pericol. De aceea, cu atât mai mult aceste persoane trebuie să consume cantităţi cât mai mici la masă, să evite consumul exagerat de băuturi alcoolice şi să folosească produsele vegetale simple sau în combinaţie cu cele de origine animală, pentru a crea un echilibru între grăsimile saturate şi cele nesaturate.

www.ecotrend.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII