14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministrator controversat la Electroputere

Administrator controversat la Electroputere

Noul administrator al Electroputere, Alexandru Bunea, face parte din cercul colaboratorilor lui Fathi Taher, Viorel Hrebenciuc, George Becali şi Sorin Ovidiu Vântu. Pe lângă cooptarea acestuia în locul demisionarului Nicolae Badea, acţionarii au votat vânzarea unor active al căror preţ nu ar trebui să fie mai mic de 20 de milioane de euro. 

Alexandru Bunea, un personaj controversat, apropiat al mai multor nume din peisajul politico-economic, este de joi membru în Consiliul de Administraţie (CA) al Electroputere SA Craiova. După retragerea din CA a omului de afaceri Nicolae Badea, acţionarii au decis prin vot secret să-i acorde lui Bunea un mandat de administrator până în februarie 2012.
Alexandru Bunea este cunoscut ca un apropiat al omului de afaceri Fathi Taher – preşedintele CA al Electroputere Craiova. De altfel, el este şi preşedintele CA al Laminate SA Bucureşti şi membru al CA de la Griro SA – ambele societăţi fiind controlate de Fathi Taher. La ora actuală, mai este acţionar al Final Construct (30%) – societate de construcţii, Audit Consult (61,6%) – firmă de contabilitate şi consultanţă în domeniul fiscal şi Clin 99 SRL (20%) – firmă de întreţinere şi curăţare a clădirilor.
După 1990, Alexandru Bunea a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor. El a fost trimis în judecată de procurorii PNA (actualul DNA) pentru subminarea economiei naţionale în calitate de membru în Consiliul Împuterniciţilor Statului la CNM Petromin SA în perioada 1991-1992. Bunea este şi un apropiat al finanţatorului clubului de fotbal Steaua Bucureşti, George Becali. Astfel, în 2005, el deţinea 33,3% din firma European Imobiliar Developers SRL (EID), care demarase un proiect imobiliar extrem de ambiţios, de construire a unui orăşel de lux în Pipera, în valoare de 325 de milioane de euro. „Băneasa Town“ ar fi urmat să aibă 748 de case, întinse pe 64 de hectare. Ulterior, participaţia lui Bunea a fost preluată de Suzan Taher, fiica lui Fathi Taher. La ora actuală, dezvoltatorul imobiliar se află în faliment. Colaborarea cu Becali nu este o surpriză, Bunea făcând parte din cercul apropiaţilor influentului lider PSD Viorel Hrebenciuc.

Cel puţin 20 de milioane de euro din vânzarea de active

Ultima dezvăluire legată de numele lui Bunea se referă la dosarul mogulului Sorin Ovidiu Vântu.
Presa a relatat recent despre implicarea lui Alexandru Bunea în verdictul de NUP dat de procurori în dosarul FNA. Potrivit sursei citate, în baza unei expertize contabil-bancare efectuate de Bunea, procurorii i-au scos de sub urmărire penală pe SOV şi Nicolae Popa. În acelaşi timp însă, Alexandru Bunea era administrator al Petrom Aviation, printre ai cărei acţionari se numărau, la data înfiinţării, Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA (controlată de Liviu Luca), Rivta Handelsges GmbH (controlată de Fathi Taher), SOV Invest SA, dar şi GM Invest SA – firmă controlată de societatea offshore Comac Ltd, în spatele căreia s-ar afla SOV (conform procurorilor DNA). Ca o pată de culoare, printre acţionarii Petrom Aviation se număra şi SIF Oltenia. Aşadar, expertul angajat de autorităţi era angajatul lui SOV! La ora actuală, Petrom Aviation este controlată în proporţie de 95% de Petrom SA.
Tot joi, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) Electroputere SA a aprobat vânzarea unor active dezvoltatorilor belgieni care vor să construiască un mall în curtea fabricii. Potrivit documentelor aprobate, suprafaţa totală care va fi înstrăinată va avea 11,8 hectare, la care se adaugă alte 1,6 hectare – puse la dispoziţie pentru acces. Preţul cumulat pentru active nu trebuie să fie mai mic de 20.000.000 de euro (exclusiv TVA), ceea ce înseamnă că negocierile pornesc de la 168 euro/mp în sus. Sumele încasate vor merge în totalitate către plata datoriilor restante către bugetul de stat, se spune în documentele aprobate de acţionari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII