14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGroapa de gunoi, bombă întârziată

Groapa de gunoi, bombă întârziată

Sala Polivalentă este prea scumpă, iar groapa de gunoi, neconformă. Acestea sunt principalele constatări ale ministrului mediului, Laszlo Borbely, aflat ieri în vizită la Craiova.

Aproximativ 75 de milioane de lei va fi preţul final al Sălii Polivalente din Bănie. O sumă foarte mare, după cum s-a exprimat Borbely, care a dorit să vadă cu ochii lui în ce stadiu este clădirea a cărei reconstrucţie a început-o alături de primarul suspendat Antonie Solomon. Ministrul a privit încântat interiorul clădirii, a vizitat subsolul, a făcut calcule şi i-a dat cu rest. „Deci, vă mai trebuie 20 de milioane de lei pentru finalizare, la care se adaugă cele 55 acordate până acum de Compania Naţională de Investiţii. S-au dat bani frumoşi. Aştept ca şi Consiliul Local Craiova să contribuie, chiar dacă e recesiune. La unele săli din ţară, jumătate din fonduri au fost contribuţie locală. Nu se poate să nu daţi deloc bani, atâta timp cât alte consilii au susţinut cu bani măcar dotările de interior“, i-a uimit Borbely pe reprezentanţii administraţiei locale, cărora nu le venea să creadă ceea ce auzeau. „Dar eraţi în guvern când CNI a aprobat finanţarea!“, a spus viceprimarul Mărinică Dincă. Borbely s-a arătat nemulţumit şi de faptul că lucrările au fost oprite şi că Polivalenta nu este gata anul acesta. I s-a explicat că pentru continuarea lucrărilor trebuie organizată licitaţie. „Mai sunt două lucrări distincte, una la interior şi alta la exterior. Nu putem să încredinţăm direct lucrările unor firme, pentru că nu ne permite Legea achiziţiilor publice“, i-au spus oficialii prezenţi la faţa locului. „Da, voi discuta cu doamna ministru Udrea, să vedem ce posibilităţi sunt. Nu e posibil să te opreşti în faza finală. Dar nu ştiaţi că va trebui făcută licitaţie şi să faceţi asta din timp?“, i-a întrebat ministrul. Borbely s-a declarat totuşi mândru că el este cel care a revitalizat proiectul reconstrucţiei. „Am zis să vină un ardelean între olteni să rezolve problema. Consiliul local să dea şi el nişte bani, apoi va administra o sală cu 4.000 de locuri, a doua din România“, a insistat reprezentantul guvernului.

Groapa de gunoi, prea aproape de Craiova

De la Polivalentă, ministrul mediului a plecat să vadă pe viu groapa de gunoi de la Mofleni. „Îmi pare rău că groapa de gunoi s-a construit aproape de municipiu. Ea trebuie să fie la 1 km distanţă de ultima casă. Consiliul judeţean trebuie să finalizeze analiza pentru masterplanul de deşeuri. Dumneavoastră ştiţi mai bine detaliile. Dacă vreţi cele 35 de milioane de euro (din masterplanul pe deşeuri – n.r.), trebuie să realizaţi documentaţia. Era mai bine să existe două gropi de gunoi în judeţ“, a spus Borbely. Ministrul a dat de înţeles că groapa este neconformă şi pentru că nu are staţie de sortare a deşeurilor. „Cum faceţi selecţia sticlelor de plastic?“, a fost întrebat administratorul gropii. „Manual“, a venit răspunsul. Enervat, ministrul a dat vina pe primărie pentru lipsa staţiei. „Dumneavoastră, ca primărie, aveţi obligaţia, din banii dumneavoastră, să realizaţi această colectare selectivă. Nu înţeleg ce fel de contract a semnat primăria cu depozitarul. Acesta (contractul – n.r.) trebuia să prevadă, prin proiecte Phare de 1,5-2 milioane de euro, o staţie de sortare. E şi interesul dumneavoastră. O să vorbesc cu Garda de Mediu. E vina primăriei că a făcut acest contract cu locaţie păguboasă. Nu ştiu cum s-a dat. Degeaba mă ameţiţi cu 500 de metri. Este prea aproape de oraş“, a spus Borbely. Apoi a încheiat scurt. „Săptămâna viitoare o să avem o discuţie la Bucureşti. Am eu o soluţie, dar nu v-o spun acum“.

Dunărea, lăsată să-şi intre în vechea matcă

Ministrul mediului s-a întâlnit şi cu primarii din Dolj, pe care i-a îndemnat să depună proiecte pe mediu. „Anul acesta, chiar dacă este recesiune, investiţiile de mediu s-au dublat pentru că am moştenit la fondul de mediu 1,2 miliarde de lei, plus ce intră anul acesta. Se pot angaja contracte de un miliard de euro“, a spus Borbely. Ministrul a exemplificat şi domeniile pentru care se vor aloca fonduri. „Ştiu că e un an dificil. Sper ca în două săptămâni să putem aloca 400 de milioane de lei pentru lucrările executate de alimentare cu apă şi staţii de epurare“, a anunţat Borbely. Potrivit ministrului, în strategia de luptă împotriva inundaţiilor, guvernul ar putea lua în calcul renaturarea Dunării. „Dunărea tinde să intre în vechea matcă. Vom renatura acolo unde terenurile nu sunt valoroase“, a spus el. Borbely le-a cerut autorităţilor judeţului să se implice în rezolvarea problemelor ridicate de primari, care s-au plâns că nu pot atrage fonduri europene din cauza neclarităţilor legate de proprietatea asupra pământurilor. „De patru ani ştiţi că trebuia făcute aceste formalităţi. Adunaţi-i pe primari. Vă dau două luni, altfel pierdeţi banii. Nu pot să vin de la Bucureşti să vă rezolv problemele de proprietate. Nu trebuie să vină tovarăşul de la Bucureşti“, a mai spus ministrul. 
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII