16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDinel, puşcărie pe bani grei

Dinel, puşcărie pe bani grei

Toţi cei patru inculpaţi din dosarul fraudei de la Banca Internaţională a Religiilor au fost condamnaţi de Judecătoria Sectorului 4 din Bucureşti. Cea mai mare condamnare au primit-o Dinel Staicu şi fostul preşedinte BIR, Ion Popescu – patru ani de puşcărie, faţă de pedepsele de numai trei ani de închisoare primite de cei doi angajaţi ai BIR.

După aproape patru ani de judecată, perioadă în care dosarul s-a plimbat inclusiv pe la Curtea Constituţională, la solicitarea unora dintre inculpaţi, care au vrut cu orice preţ să tragă de timp, Judecătoria Sectorului 4 a pronunţat marţi o sentinţă de condamnare. Toţi cei patru inculpaţi, în frunte cu Dinel Staicu, au fost găsiţi vinovaţi pentru acuzaţiile care le-au fost aduse de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Abuzuri în folosul lui Dinel

În octombrie 2006, procurorii anticorupţie dispuneau trimiterea în judecată a patru persoane, pentru o fraudă de peste cinci milioane de euro în dauna Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR). Pe lista inculpaţilor se aflau Ion Popescu, fost preşedinte al BIR, Radian Răceală, director al Direcţiei de Creditare din cadrul aceleiaşi bănci, şi Viorica Duţu, şef Serviciu Creditare de la aceeaşi bancă. Alături de cei trei funcţionari bancari, acuzaţi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, se afla şi controversatul afacerist craiovean Dinel Staicu, pus sub învinuire pentru complicitate la abuz în serviciu.
De fapt, Dinel era chiar beneficiarul actelor ilegale pe care le săvârşiseră funcţionarii. Din probele administrate de procurori a rezultat că, în perioada iulie 1999 – februarie 2000, în calitate de preşedinte al băncii, director şi respectiv şef serviciu, inculpaţii Ion Popescu, Radian Răceală şi Viorica Duţu au aprobat, cu încălcarea normelor bancare, cesiuni de creanţă în valoare de 106.786.123.000 de lei vechi şi credite în valoare de 80.535.611.000 de lei vechi către 11 societăţi comerciale controlate de Dinel Staicu.

Nereguli în acordarea creditelor

Potrivit anchetatorilor, cesiunile de creanţă (care reprezintă un credit în sensul legii) au fost efectuate cu încălcarea principiului prudenţialităţii bancare. Ele au fost acordate unor societăţi nou-înfiinţate, în condiţii favorabile cesionarilor, respectiv cu plata în rate eşalonate pe şase ani, cu termen de graţie de şase luni condiţionat de acordarea unor linii de creditare. Creditele s-au acordat cu încălcarea normelor interne de creditare ale BIR: documentaţii incomplete, lipsa analizei bonităţii clienţilor şi a posibilităţii de rambursare a creditelor, linii de credit pe o perioadă de patru sau cinci ani în loc de unul singur, acceptarea de garanţii fictive etc. Potrivit procurorilor DNA, la acordarea creditelor s-au încălcat şi reglementări ale Băncii Naţionale a României (BNR) prin care se interzicea creditarea societăţilor pentru care nu putea fi efectuată analiza bonităţii şi a posibilităţilor de rambursare.
Metoda aleasă de conducerea BIR pentru evitarea raportărilor către BNR cu privire la creditele mari şi expunerea faţă de un singur debitor a constat în înfiinţarea de către Dinel Staicu a mai multor societăţi, acordarea de credite de către mai multe sucursale (nouă sucursale ale BIR) şi acceptarea achitării avansului la cesiunile de creanţă din liniile de credit.

Garanţii inoperante

„Inculpatul Staicu Dinel a solicitat şi a obţinut încheierea convenţiilor de cesiune de creanţă şi a contractelor de credit cu evidenta încălcare a dispoziţiilor legale şi a folosit sumele de bani astfel obţinute în interesul altor societăţi pe care le controla. O parte din banii obţinuţi de la BIR sub formă de împrumuturi, aproximativ 40 de miliarde de lei vechi, au fost folosiţi de către inculpat la cumpărarea unor acţiuni de la SIF Oltenia, prin intermediul unor societăţi pe care le controla“, menţiona pentru GdS, la data trimiterii în judecată, Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA.
Potrivit procurorilor anticorupţie, valoarea mare a contractelor încheiate contrar dispoziţiilor legale, modalitatea în care au fost aprobate împrumuturile, folosirea sumelor de bani obţinute în interesul altor societăţi, creditele ce depăşeau cu mult valoarea fondurilor proprii ale băncii au reprezentat modalităţi prin care Staicu i-a ajutat pe funcţionarii băncii să comită infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată. În termenul de graţie pentru efectuarea plăţii creanţelor cesionate şi înainte de expirarea termenului de un an prevăzut pentru utilizarea liniei de credit, afaceristul craiovean a utilizat integral sumele de bani împrumutate de la bancă fără să achite ratele scadente creanţelor cesionate. Mai mult, Dinel Staicu a dispus reorganizarea prin absorbţie a societăţilor cesionare şi respectiv le-a falimentat, a înstrăinat imobilele asupra cărora se constituiseră garanţii, ceea ce a făcut ca executarea garanţiilor să devină inoperabilă.

Doi cu executare, doi cu suspendare

După aproape patru ani de judecată, Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti a pronunţat marţi sentinţa în acest dosar, găsindu-i vinovaţi pe toţi cei patru inculpaţi. Principalii acuzaţi – Dinel Staicu şi fostul preşedinte BIR Ion Popescu – au primit câte patru ani de închisoare cu executare. În schimb, Radian Răceală şi Viorica Duţu au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare.
Pe latură civilă, instanţa i-a obligat în solidar pe inculpaţi la plata unor despăgubiri către BIR (prin lichidatorul SC MOORE STEPHENS SA) de circa opt milioane de lei, plus dobânzile legale pentru creditele luate de SC  BDJ  SA, SC FRIGORIFERUL SA, SC AVAB SRL, SC ABATOR MOFLENI SA, SC JIUL VULCAN SRL, SC VLADINEX SRL, SC AND KRIS SRL, SC MOZOC SRL, SC POLDINEX SRL, SC PRACTICIANUL SRL şi SC REBEGA CONSULTING SRL de la cele nouă sucursale ale BIR începând cu primirea creditului şi până la data plăţii efective.
Judecătorii au mai dispus obligarea lui Dinel Staicu la plata unor cheltuieli judiciare faţă de stat în sumă de 40.000 de lei.
Hotărârea Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti ar putea fi însă schimbată, fiind supusă apelului şi recursului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII