30.6 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia Europeană face demersuri pentru accelerarea transpunerii în format digital a patrimoniului cultural european

Comisia Europeană face demersuri pentru accelerarea transpunerii în format digital a patrimoniului cultural european

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat crearea unui comitet consultativ care va face recomandări pentru accelerarea procesului de transpunere, conservare şi prezentare în format digital a operelor culturale în Europa.
Iniţiativa face parte dintr-o strategie mai amplă prin care executivul comunitar doreşte să sprijine sectorul cultural în tranziţia către era digitală.
Comitetul, alcătuit din Elisabeth Niggemann (preşedintele Bibliotecii Naţionale a Germaniei), Maurice Levy (preşedintele companiei de comunicaţii şi publicitate Publicis) şi Jacques de Decker (scriitor), va examina diferitele iniţiative care se derulează în prezent în cadrul acestui proces. Sunt avute în vedere inclusiv demersurile care implică parteneri publici şi privaţi. Un alt punct de interes pentru membrii comitetului sunt aspectele referitoare la protejarea drepturilor de autor.
Pe baza rezultatelor evaluării, ei vor căuta să identifice modalităţi de stimulare a procesului de digitizare completă a colecţiilor aflate în bibliotecile, muzeele şi arhivele din Europa. Comitetul îşi va prezenta concluziile înainte de sfârşitul anului.
Recomandările sale vor permite în acelaşi timp extinderea proiectului „Europeana”. Lansat în noiembrie 2008, portalul „Europeana” (www.europeana.eu) oferă în prezent acces în format digital doar la o mică parte a patrimoniului diverselor instituţii culturale europene: şapte milioane de cărţi, hărţi, fotografii, înregistrări video, picturi şi fragmente muzicale.
Portalul a fost creat cu scopul de a facilita accesul la patrimoniul cultural european, precum şi de a crea o platformă unică de acces care să permită utilizatorului familiarizarea cu opere din patrimoniile naţionale, contribuind astfel la susţinerea diversităţii culturale europene.
România a fost implicată în proiectul „Europeana” încă din faza premergătoare înfiinţării instituţiei responsabile cu implementarea lui, respectiv Fundaţia „Biblioteca Digitală Europeană”. În România organismul care integrează conţinuturi pentru portalul „Europeana” este Institutul de Memorie Culturală (CIMEC). Prin transpunerea în format digital, resursele culturale româneşti devin mai uşor accesibile şi într-un mod bine structurat atât pentru utilizatorii din România, cât şi pentru cei din Uniunea Europeană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS