28.4 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBrambureală la comasarea unităţilor şcolare

Brambureală la comasarea unităţilor şcolare

Comasarea instituţiilor de învăţământ a demarat cu stângul în Dolj. Fosta conducere a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) s-a lăudat că a început reducerea cheltuielilor bugetare prin comasarea unor unităţi de învăţământ. În realitate, comasarea a fost făcută la voia întâmplării, fără să se ţină cont de lege.

Reorganizarea reţelei şcolare prin desfiinţarea sau comasarea unor unităţi de învăţământ cu personalitate juridică trebuia pusă în aplicare din această toamnă în judeţul Dolj. În august, reprezentanţii conducerii ISJ au menţionat că, după consultarea consiliilor locale, vor hotărî ce instituţii îşi vor păstra personalitatea juridică, iar unităţile şcolare desfiinţate să fie arondate ca structuri. Totul trebuia însă făcut conform Legii nr. 84/1995 republicate, care stabileşte expres ce unităţi şcolare au personalitate juridică, respectiv cele cu minimum 200 de elevi sau cu minimum 100 de preşcolari.
În judeţul Dolj, criteriile după care s-a trecut la anularea personalităţii juridice a unor unităţi de învăţământ sunt de neînţeles. „Grădiniţa cu program prelungit nr. 5 «Îngeraşii», din cartierul Bariera Vâlcii – Craiova, a fost dată în septembrie 2009 ca structură a Şcolii nr. 14, deşi avea personalitate juridică din 2005. Avem 227 de copii înscrişi la cele trei locaţii situate în Bariera Vâlcii. Conform legislaţiei în vigoare, grădiniţele pot avea personalitate juridică dacă au cel puţin 100 de preşcolari, iar la noi la grădiniţă avem peste 200. În plus, aceste imobile nu erau locaţiile şcolii, sunt ale grădiniţei. Menţionăm că localul grădiniţei a fost mărit prin supraetajare în 2009, pentru a putea face faţă numărului mare de grupe de copii. Nu am apucat să ne bucurăm însă de realizările noastre, pentru că fosta inspectoare generală Lelioara Nicola a cerut ca unitatea preşcolară să devină structură a şcolii. Ne-a anulat personalitatea juridică“, a precizat Maria Mitran, coordonatoarea celor trei structuri de grădiniţă.
Imobilul Grădiniţei „Îngeraşii“ dispune de centrală termică, grupuri sanitare, putând concura cu succes cu orice unitate preşcolară din centrul Craiovei.

Măsura luată de Lelioara, contestată…

Actuala conducere a ISJ Dolj a precizat că opt grădiniţe din Craiova şi-au pierdut personalitatea juridică, adică posturile de directori au fost desfiinţate, neoferind instituţiei putere de decizie, iar din judeţ, alte două unităţi de învăţământ. Directorii Şcolii cu clasele I-VIII Malu Mare şi-au luat adio de la funcţia de conducere, ISJ luând decizia ca această unitate de învăţământ să treacă la Grupul Şcolar Agricol „Malu Mare“. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Grădiniţa nr. 1 Segarcea, care a intrat în structura Grădiniţei nr. 3. Aceste măsuri au fost luate pentru a se încadra în numărul de posturi cerut de Ministerul Educaţiei, dar trebuia să se ţină cont şi de criteriul economic din metodologia de fundamentare a planului de şcolarizare (care are în vedere funcţionarea claselor cu efective maxime de 25 de elevi la învăţământul preşcolar şi 30 la gimnaziu şi liceu).
„Nu înţelegem de ce fosta conducere a inspectoratului a luat decizia ca Grădiniţa „Îngeraşii“ să devină structură a Şcolii nr. 14 din Craiova. Prin acest fapt, nu s-a făcut o reducere de cheltuieli însemnată, doar postul de director a fost desfiinţat. Tocmai de aceea, chiar azi (ieri – n.r.) în Consiliul de Administraţie am pus în discuţie soarta acestei unităţi preşcolare. Vom trimite Primăriei Craiova o notă, prin care vom cere să revină asupra deciziei luate de consiliul local, solicitându-le să acorde în continuare personalitate juridică grădiniţei“, a precizat Diana Buşoi, inspectoarea generală a ISJ. În ceea ce priveşte soarta grădiniţelor ce funcţionează în blocuri, acestea nu vor fi mutate momentan, reprezentanţii ISJ Dolj încercând să găsească soluţii pentru transferarea lor în anul şcolar viitor.

Primăria a semnat ce i s-a cerut

Reprezentanţii Primăriei Craiova au precizat însă că procesul de comasare este atributul exclusiv al ISJ Dolj. „Primăria, în calitate de ordonator principal de credite, trebuie ca anual să stabilească prin hotărâre a consiliului local numărul ordonatorilor terţiari de credite. Conform legii învăţământului, directorul unităţii este ordonator terţiar de credite. În situaţia modificării conducerii unităţilor şcolare s-a impus şi modificarea hotărârii de consiliu“, a precizat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a primăriei.
La începutul lunii septembrie, staff-ul Lelioarei anunţa că Grădiniţa cu program normal nr. 59 „Asociaţia Misionară Catolică Italiană“ s-a mutat într-un imobil la Şcoala nr. 1 «Obedeanu». În realitate, grădiniţa a rămas în vechea locaţie, iar imobilul de la „Obedeanu“ nu dispune nici măcar de canalizare, fiind nevoie de bani pentru investiţii şi de timp pentru finalizarea lucrărilor…

Altă decizie de comasare contestată

Decizia luată de Lelioara Nicola privind comasarea Şcolii nr. 4 Dăbuleni cu Şcoala nr. 1 a stârnit nenumărate controverse. Şcoala nr. 4 are 236 de preşcolari şi elevi. Speriat că îşi pierde funcţia, directorul Şcolii nr. 4 Dăbuleni a trimis nenumărate sesizări în luna septembrie către Cancelaria primului-ministru, dar şi Ministerului Educaţiei, Prefecturii şi ISJ Dolj.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII