13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalafatul, ameninţat de îngheţ

Calafatul, ameninţat de îngheţ

Autorităţile din oraşul Calafat nu au reuşit să rezolve problema încălzirii centralizate pentru această iarnă. Uzina termică are datorii la stat de 4,5 milioane de euro şi se află în executare silită, iar păcura pentru iarnă costă aproximativ 1,9 milioane de euro, de care primăria nu dispune.

10.000 de calafeteni riscă să rămână în frig în această iarnă, pentru că autorităţile locale nu au reuşit să găsească o soluţie pentru a înlocui vechea uzină termică a oraşului. Potrivit primarului Mircea Guţă, Uzina Termică Calafat se află în prezent în insolvenţă şi nu are cu ce plăti datoriile către creditori. Conform spuselor directorului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Călinoiu, bunurile societăţii sunt puse sub sechestru de fisc, în contul datoriilor către bugetul de stat, în valoare de circa 19 milioane de lei (4,46 milioane de euro). „Am pus sub sechestru asiguratoriu bunurile societăţii, dar chiar şi aşa nu cred că puteam acoperi paguba la bugetul de stat. Aceste bunuri ar trebui valorificate, pentru a recupera o parte din bani“, a spus Călinoiu. Cu toate acestea, primarul Calafatului, Mircea Guţă, susţine că a găsit soluţia pentru la iarnă: conform practicilor curente, va înfiinţa un SRL fără datorii care va exploata uzina termică. „Am reorganizat vechea uzină termică, reducând la minimum costurile. Va fi înfiinţată o nouă structură, care va prelua 50 dintre cei 130 de angajaţi ai fostei uzine termice, iar preţurile de producţie ar putea ajunge la 450-500 lei/gigacaloria. La consumator, preţul acesteia ar putea fi de 140-160 de lei“, a explicat primarul Guţă. Aici ajunse lucrurile, mai rămâne problema combustibilului. Consiliul local nu-şi poate permite costurile şi va apela la ajutorul guvernului. „Avem nevoie de minimum 4.000 de tone de păcură, ceea ce ar însemna circa şapte-opt milioane de lei, bani de care noi nu dispunem. Fără ajutor guvernamental nu vom putea face rost de ei“, a precizat Mircea Guţă. Aşadar, problema are mai multe necunoscute.
Mai mult, procedura pe care vrea să o folosească primarul ar fi ilegală, spun reprezentanţii fiscului. „Bunurile aflate sub sechestru nu pot fi transferate către altă societate. Ele trebuie valorificate“, a spus directorul DGFP Dolj, Eugen Călinoiu.

Negocieri fără rezultat

Trebuie spus că autorităţile din Calafat nu au reuşit să rezolve problema încălzirii centralizate, cu toate că au fost toată vara în negocieri cu potenţiali investitori, după cum susţine primarul Guţă. La sfârşitul lunii mai, Primăria Calafat anunţa că a încheiat un protocol cu o firmă din Marea Britanie – Centrix Data Communications Ltd. – care ar fi fost dispusă să investească 25-27 de milioane de euro pentru construirea unei noi uzine termice. Uzina ar fi urmat să producă energie termică şi electrică pentru oraş, iar primăria ar fi asigurat o cantitate minimă de 25.000 de tone de deşeuri – pe post de combustibil. Misterioasa firmă nu a putut fi găsită în bazele de date din Marea Britanie şi nici nu şi-a trimis ulterior datele de identificare la Primăria din Calafat. Reprezentanţii săi din România par să fie suspect de legaţi de unele afaceri controversate din ţară.
În fine, primăria susţine că mai negociază şi alte variante, cum ar fi cea cu Roquette Romania (producător de amidon şi glucoză), pentru o parte din energia termică necesară, dar şi un proiect pentru viitor cu Gaz de France.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII