14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrup infracţional de falsificatori de carduri bancare prins de poliţiştii mehedinţeni

Grup infracţional de falsificatori de carduri bancare prins de poliţiştii mehedinţeni

* Politiştii de frontieră mehedinţeni, în cooperare cu D.G.I.P.I – S.I.P.I Mehedinţi, cu sprijinul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mehedinţi şi sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Mehedinţi, au destructurat un grup infracţional organizat, specializat în falsificarea instrumentelor de plată electronice
* Grupul infracţional era format din peste 13 membrii şi avea ca principală preocupare furtul de date electronice, în general din Italia şi Belgia, cu ajutorul unor microtelecamere şi aparate de copiat carduri, copierea şi transferarea cu ajutorul unor programe de calculator a datelor colectate fraudulos pe alţi suporţi electronici (blankuri) şi sustragerea,  cu ajutorul unor carduri bancare clonate, a unor sume mari de bani din A.T.M.-urile unor bănci comerciale situate pe raza judeţului Mehedinţi;
* În dimineaţa zilei de 04.04.2009, ora 05.00, poliţiştii de frontieră mehedinţeni  l-au prins în flagrant pe raza localităţii Strehaia pe E. Sorin, în timp ce extrăgea dintr-un bancomat  suma de 6.000 lei, folosind carduri clonate;
* În urma descinderilor efectuate la domiciliile membrilor grupului infracţional, poliţiştii de frontieră şi jandarmii mehedinţeni aui descoperit, 30 carduri bancare folosite( blankuri), 153.227 lei, 3.000 euro, liste cu coduri pin, aparatură electonică folosită la clonarea cardurilor, înscrisuri din care rezultă depunerea unor sume de ordinul sutelor de mii de lei în conturi la diferite societăţi bancare şi acte de proprietate asupra unor bunuri imobile şi autoturisme de lux.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Biroului de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Mehedinti şi ai Detaşamentului de Intervenţie, în cooperare cu  efective de jandarmii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mehedinţi, Poliţia municipiului Strehaia, cu sprijinul D.G.I.P.I. – S.I.P.I. Mehedinţi şi sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Mehedinţi, au organizat la sfârşitul săptămâni trecute, o acţiune pe linia combaterii falsificării instrumentelor de plată electronice şi punerea în circulaţie a acestora, pe raza  localităţilor Strehaia şi Drobeta Turnu Severin.  
Acţiunea a avut ca finalitate, destructurarea grupării infracţionale, indisponibilzarea mijloace electronice de clonare a cardurilor  şi a unor sume mari de bani precum şi prinderea în flagrant, în oraşul Strehaia a unui cetăţean în timp ce efectua operaţiuni ilegale, de ridicare  a unor mari sume de bani cu ajutorul unor cărţi de credit clonate, din  A.T.M-ul unei societăţi bancare.

« Investigaţiile«

 Activitatea de monitorizare a grupării infracţionale a început în data de 05.01.2009, când poliţiştii de frontieră mehedinţeni au obţinut date şi informaţii cu  privire la faptul că C. Ionel, în vârsta de 33 de ani din municipiul Turnu Severin şi O. Petre, în vârstă de 40 de ani  din comuna Şimian, se ocupă de  falsificarea (clonarea) cărţilor de credit, în scopul sustragerii  unor sume mari de bani din bancomatele unor societăţi bancare .
Deşi cei doi nu aveau un loc de muncă stabil, poliţiştii de frontieră au observat că  aceştia  dispuneau permanent de sume mari de bani, peste posibilităţile lor financiare.
De asemenea, cei doi au mai atras în desfăşurarea activităţilor lor infracţionale şi alte persoane  pe care le coordonau în sustragerea sumelor de bani din  bancomate.

«Modul de operare«

Din cercetările efectuate de către poliţiştii de frontieră mehedinţeni, a rezultat că C. Ionel şi O. Petre sunt coordonatorii unui grup infracţional organizat, care avea ca mod de operare furtul de date electronice cu ajutorul unor microtelecamere şi aparate de copiat carduri, copierea şi transferarea datelor electronice cu ajutorul unor programe de calculator pe alţi suporţi electronici clonaţi (blankuri).
În urma investigaţiilor efectuate asupra acţiunilor infracţionale desfăşurate de cei doi mehedinţeni, poliţiştii de frontieră au stabilit că aceştia, cu ajutorul lui V. Gheorghe 37 ani din municipiul Turnu Severin, îi transportau pe O. George 36 ani şi C. Florin 42 ani, ambii din municipiul Turnu Severin, membrii ai grupului infracţional  (în prezent arestaţi în strinătate),  în  localităţi din Belgia, Franţa şi Italia, unde aveau ca sarcină colectarea de datele personale şi coduri pin aferente de pe cardurile clienţilor unor magazine şi hoteluri din aceste ţări.
O. George şi C. Florin intrau în  magazinele  nesupravegheate video către sfârşitul programului de lucru, se ascundeau, iar pe timpul nopţii montau în dispozitivele de plată de tip POS, diverse softuri (cititoare de carduri), de unde extrăgeau datele de identificare şi codurile pin ale cetăţenilor care foloseau ca instrument de plată cardul. După montarea acestor dispozitive, la deschiderea magazinelor pentru clienţii, O. George şi C. Florin ieşeau  fără a fi văzuţi de unde erau ascunşi, revenind peste alte două săptămâni pentru a ridica cititoarele de date, aceştia acţionând de regulă pe timpul nopţii.
Cititoarele de date şi codurile pin erau aduse de cei doi în România coordonatorilor grupului C. Ionel şi O. Petrică, aceştia la rândul lor apelau la C. Paul (specialistul IT al grupului) care, folosindu-se de datele şi informaţiile de pe cititoarele de carduri (cipuri), prin metoda skkiming, clona cardurile la domiciliul lui din Turnu Severin cu ajutorul unor programe speciale de falsificare.
După falsificarea cardurilor coordonatorii grupului, C. Ionel şi O. Petre le distribuiau lui M. Florin – 40de ani, B. Constantin – 36 de ani, V.Gheorghe – 37 de ani, V. Marcel – 33 de ani, U. Ionel – 34 de ani , C. Dan – 37 de ani, M. Daniel – 36 de ani, C. Victor – 29 de ani,  E. Sorin – 33 de ani, membrii ai grupului, cărora le pretindeau un procent de 15-20% la fiecare extragere a unei sume de bani.  
Aceştia se deplasau pe raza judeţului Mehedinţi şi a judeţelor învecinate, în localităţi sau oraşe mici, acţionând de regulă în timpul dimineţii sau serii, imediat după ce se oprea sau înainte de a  se activa iluminatul public, din localităţile în care acţionau.
Pentru a nu fi reperaţi de oamenii legii, membrii grupului infracţional îşi schimbau permanent traseele de deplasare, verificând în acest fel dacă sunt urmăriţi şi efectuau permanent recunoaşteri în locurile unde se aflau dispuse bacomatele.
Bancomatele de la care urmau să sustragă  în mod fraudulos sume de  bani erau alese cu atenţie de către membrii grupului .
Acestea erau dispuse  în spaţii slab iluminate, mai puţin expuse aglomeraţiei pietonale, unde nu exista personal pentru paza şi supravegherea acestora şi nici camere de luat vederi.
Membrii grupului supravegheau de asemenea şi perioadele de timp când erau alimentate bancomatele cu sume de bani, pentru a avea certitudinea că pot  extrage cât mai mult numerar. După ce verificau atent locul ca să nu fie observaţi, membrii grupului începeau acţiunea de devalizare a bancomatelor, acţiune care dura între 30 şi 40 de minute.

«Flagrantul«

Schimbul de informaţii permanent dintre poliţiştii de frontieră din cadrul Biroului de Combatere a Infracţionalităţii Tranfrontaliere şi ai Detaşamentului de Intervenţie al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Mehedinti, în cooperare cu Poliţia oraşului Strehaia, sub directa coordonare a procurorului din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Mehedinti, a dus la realizarea unui plan de acţiune comun, pentru depistarea, identificarea şi reţinerea acestora.
În baza acestui plan, poliţiştii de frontieră mehedinţeni au acţionat în dimineaţa zilei de 04.04.2009, pentru reţinerea unora dintre membrii grupului în flagrant.
Astfel, după o supraveghere de 20 de minute la un bancomat din zona centrală a oraşului Strehaia, poliţişti de frontieră din cadrul Detaşamentului de Intevenţie, au observat cum un individ, pe care l-au identificat ca fiind E. Sorin a efectuat mai multe operaţiuni bancare prin scoaterea unor sume bani; sume pe care le introducea în interiorul buzunarelor gecii. Poliţiştii de frontieră l-au reţinut pe E. Sorin, în flagrant, exact în momentul când acesta îşi derula activitatea infracţională.
La percheziţia  corporală efectuată asupra acestuia s-au găsit 11 cărţi de credit clonate, suma de 6.027 lei şi liste conţinând  coduri pin.    
                                             
«Percheziţia «

În ziua de 05.04.2009, în baza unui plan de acţiune comun, poliţiştii de frontieră şi jandarmii din cadrul Inspectoratului  Judeţean de Jandarmi Mehedinţi au efectuat un număr de 13 percheziţii la domiciliile aparţinând tuturor membrilor grupului.
La percheziţiile efectuate în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Mehedinţi, la domiciliile lui C. Ionel, O. Petre, M. Florin, B. Constantin, V. Gheorghe, V. Marcel, U. Ionel,  C. Dan, M. Daniel, C. Victor şi E Sorin, poliţiştii de frontieră şi jandarmii mehedinţeni au descoperit 30 cărţi de credit clonate inscripţionate şi neinscripţionate (blankuri), suma de 153.227 lei, 3.000 euro, 2 cititoare de carduri bancare, 10 laptopuri,  12 carduri de memorie, 6 unităţi centrale de calculator,  99 CD-uri, adaptoare de calculator, cabluri de conexiune, 1 permis de conducere fals, alte şase dispozitive electronice, telefoane mobile având în mesagerie coduri pin, înscrisuri conţinând depuneri de sume de bani la diferite bănci şi alte liste conţinând coduri pin.                                                  
« Pedeapsa«

Faţă de E Sorin, procurorul din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Mehedinti, a dispus în ziua de 04.04.2009, măsura retinerii pe o perioadă de 24 ore pentru săvârşirea infracţiunilor de deţinere de instrumente de plată electronice falsificate şi punerea în circulaţie a acestora, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fără consimţământul titularului şi accesul fără drept la un sistem informatic prin încălcarea măsurilor de securitate.
În data de 05.04.2009 în baza probatoriului administrat ce către poliţiştii de frontieră din cadrul Biroului de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere ai Poliţiei de Frontieră Mehedinţi şi a cererii procurorului  DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi, instanţa competentă de pe lângă Tribunalul Mehedinţi a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 10  zile.
Faţă de coordonatorii şi toţi membrii grupului infracţional se continuă cercetările pentru documentarea şi probarea întregii activităţi infracţionale, în vederea tragerii la răspundere pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, urmând ca aceştia să fie prezentaţi instanţei competente cu propunere de trimitere în judecată.   
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă o pedeapsă cu închisoare cuprinsă între 3 şi 12 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS