14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProtest în slujba procurorilor

Protest în slujba procurorilor

Aproape toţi procurorii din Dolj au semnat şi trimis către Consiliul Superior al Magistraturii o scrisoare în care protestează faţă de decizia CSM de a-i elibera din funcţii pe prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, pe adjunctul acestuia şi pe procurorul-şef al Secţiei judiciare.

48 de procurori doljeni au trimis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o sesizare prin care protestează faţă de eliberarea din funcţiile de conducere a prim-procurorului Gheorghe Stoian, a adjunctului acestuia, Tena Moraru, şi a procurorului-şef Ioana Sandu. Decizia CSM, de revocare din funcţiile de conducere a celor trei procurori, a venit în urma verificărilor declanşate la Tribunalul Dolj şi la Parchetul de pe lângă această instanţă, la începutul săptămânii trecute, după ce s-a stabilit că Serghei Gorbunov, suspect al atacului armat de la o casă de schimb valutar din Braşov, a fost eliberat din Penitenciarul Craiova în baza unei cereri de întrerupere a executării pedepsei de 15 ani admise de Tribunalul Dolj şi neatacate cu recurs de procurori.
Secţia pentru Procurori din cadrul CSM şi-a motivat hotărârea în baza Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care prevede la articolul 51, alineatul 2, litera b, că aceste măsuri se iau în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale.

Decizia CSM, arbitrară

Procurorii doljeni au precizat că prin acest protest au dorit să îşi exprime dezacordul faţă de hotărârea Secţiei pentru procurori din cadrul CSM, care ar fi arbitrară. „În documentul înaintat CSM s-a precizat că ne exprimăm dezacordul faţă de decizia de revocare din funcţiile de conducere a colegilor noştri, decizie pe care o considerăm arbitrară şi pronunţată cu încălcarea principiilor ce fundamentează răspunderea pentru fapta proprie“, a explicat procurora Magda Bădescu, purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Documentul trimis CSM a fost semnat de 48 de procurori din cadrul Parchetelor de pe lângă Judecătoriile Segarcea, Calafat, Băileşti, Filiaşi şi Craiova, dar şi de cei ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, adică aproape toţi procurorii din Dolj.  
Procurorii doljeni au mai precizat că Gheorghe Stoian, Tena Moraru şi Ioana Sandu nu au contestat încă decizia de eliberare din funcţiile de conducere, care a fost pusă imediat în executare.

Consiliul a primit sesizarea procurorilor doljeni

Reprezentanţii CSM au precizat că sesizarea procurorilor doljeni a fost primită, însă nu există nici o prevedere legislativă care să atribuie vreun rol acestui mod de protest, el având, în acest caz, mai mult un rol informativ. „Sesizarea procurorilor de la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj a fost primită, însă nu există nici o prevedere sau procedură privind această situaţie. Hotărârea CSM poate fi contestată numai de cei faţă de care s-a luat măsura eliberării din funcţiile de conducere“, a precizat magistratul Cecilia Morariu, purtătoarea de cuvânt a CSM. Cei trei procurori au la dispoziţie 15 zile din momentul comunicării deciziei CSM pentru a o contesta.
Reprezentanţii CSM au mai precizat că, în conformitate cu legea, urmează să fie făcute propuneri pentru delegarea a trei procurori pe funcţiile rămase vacante din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, după care posturile de prim-procuror şi prim-procuror adjunct vor fi scoase la concurs. Procurorul-şef al Secţiei judiciare va fi numit de CSM în urma unui interviu, la propunerea prim-procurorului Parchetului.

Posibil prim-procuror

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au precizat că în cadrul colectivului de procurori se poartă discuţii pentru propunerea unui coleg ca delegat pe funcţia de prim-procuror. Cele mai multe şanse de a ocupa acest post până când va fi scos la concurs le are Claudiu Dinculescu, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.

Judecata judecătorilor

CSM nu a luat încă o decizie cu privire la conducerea Tribunalului Dolj, care a fost chemată la Bucureşti joi, împreună cu procurorii.  Virgil Andreieş, preşedintele CSM, a declarat joi că discuţiile în privinţa preşedintelui Tribunalului Dolj, Constantin Diaconu, a vicepreşedintei Daniela Carmen Mititelu şi a preşedintei Secţiei penale, Aurora Lăutaru, de la Tribunalul Dolj, vor continua pe 11 februarie, pentru că se impune audierea mai multor persoane în ceea ce priveşte activitatea Tribunalului Dolj în cazul Gorbunov.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII