14.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎndrumar de vacanţă în străinătate

Îndrumar de vacanţă în străinătate

MAE a întocmit un ghid pentru turiştii români care vor să-şi petreacă vacanţa de iarnă în Europa, prezentându-le diverse pericole sau ciudăţenii legislative din unele ţări.

Turiştii români care călătoresc pe cont propriu în afara ţării trebuie să se înregistreze la autorităţile locale dacă şederea în statul respectiv depăşeşte un anumit număr de zile.

„În cazul în care călătoriţi pe cont propriu, trebuie să ţineţi cont că, în anumite ţări, trebuie să vă înregistraţi în funcţie de perioada pe care o veţi petrece în ţara respectivă“, atrage atenţia Ministerul Afacerilor Externe într-un ghid de călătorie publicat pentru perioada vacanţelor de iarnă. Spre exemplu, este necesară înregistrarea la autorităţile locale dacă şederea depăşeşte opt zile în Italia, trei zile în Macedonia, 24 de ore în Croaţia, în timp ce în Marea Britanie sau Irlanda nu este prevăzută o astfel de obligaţie sau un termen.

Călătorii care se deplasează în Croaţia sunt sfătuiţi de MAE să evite referirile la asemănările cu limba şi poporul sârb.

 

Permise suspendate şi maşini furate în Bulgaria

 

În privinţa Bulgariei, MAE atrage atenţia că „poliţia locală suspendă cu mare uşurinţă permisele“ de conducere şi recomandă românilor să conducă prudent. „Dacă sunteţi opriţi de poliţie pentru depăşirea limitei de viteză, va trebui să însoţiţi echipajul respectiv la secţia de poliţie, pentru a plăti amenda care vă este aplicată. Rata furturilor auto este ridicată, ca atare este necesară asigurarea automobilului“, arată MAE.

Românii care vizitează Atena, Salonic sau alte oraşe din Grecia ar trebui, potrivit MAE, să evite zonele unde au loc manifestaţii publice de protest. „În cazul în care în zona hotelurilor unde sunteţi cazaţi sau a obiectivelor turistice pe care le vizitaţi au loc manifestaţii publice de protest, vă recomandăm să părăsiţi imediat zona“, subliniază MAE.

 

Protagoniştii accidentelor cu victime sunt arestaţi în Turcia

 

Pentru turiştii a căror destinaţie este Austria, în special în landurile Tirol şi Kärntner, MAE recomandă informarea din timp despre starea vremii şi a drumurilor (căderile masive de zăpadă conduc la impunerea unor restricţii de circulaţie care merg până la închiderea drumurilor pentru circulaţia publică). „În staţiunile de schi situate la graniţă (cu Elveţia, Italia) este necesar să vă informaţi despre reglementările privind achiziţionarea şi introducerea mărfurilor dintr-o ţară în alta (un preţ avantajos în Elveţia nu înseamnă şi scutirea de taxe vamale la intrarea pe teritoriul austriac)“, se arată în ghidul MAE.

Ministerul atrage atenţia turiştilor care călătoresc în Turcia să evite locurile aglomerate şi implicarea în demonstraţii. În cazul unui accident auto soldat cu un deces, toate persoanele implicate sunt arestate, până la stabilirea vinovăţiei de către autorităţile judiciare.

„Este bine ca atunci când achiziţionaţi un obiect de artă să solicitaţi factura şi un certificat care să ateste că acel obiect poate fi exportat. În cazul în care comerciantul nu îl poate furniza, adresaţi-vă în acest sens celui mai apropiat muzeu“, se arată în îndrumarul de călătorie al MAE.

 

Interdicţii privind detectoarele de radar

 

Ministerul de Externe readuce aminte că în majoritatea ţărilor europene este interzisă folosirea aparatelor de detectare a radarelor şi a celor antiradar. „Amenzile aplicabile sunt consistente şi vă pot afecta serios bugetul de vacanţă“, atenţionează MAE. Acestea pot ajunge până la 2.000 de euro (Grecia) sau chiar 4.000 de euro şi confiscarea aparatului (Austria).

Pentru călătoriile în ţările din Uniunea Europeană, valabilitatea paşaportului/cărţii de identitate trebuie să depăşească măcar cu trei luni data încheierii călătoriei, mai evidenţiază MAE.

Ministerul încurajează cetăţenii români care călătoresc peste hotare să apeleze în caz de nevoie la ajutorul oficiilor consulare româneşti.

„Luaţi cu dumneavoastră contactele misiunilor diplomatice ale României din ţara de destinaţie, astfel încât să puteţi intra în legătură în cazul în care aveţi nevoie. Acestea vă pot asigura asistenţă şi protecţie consulară, în funcţie de situaţia concretă în care vă găsiţi“, spune MAE.

Oficiile consulare pot elibera un titlu de călătorie în cazul pierderii, furtului ori deteriorării actelor de identitate, pentru întoarcerea în ţară, pot recomanda diferiţi prestatori de servicii pentru depăşirea unor situaţii dificile în care un cetăţean român s-ar putea afla la un moment dat (avocaţi, translatori, unităţi medicale, firme de pompe funebre), pot lua legătura cu familia acestuia, la cererea acestuia, pot asista cetăţeanul român în relaţia cu autorităţile locale, în cazul în care acest lucru este necesar, şi pot interveni pentru acordarea ajutorului necesar (în caz de accident, deces, arest etc.).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS