16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBombă socială la Alro Slatina

Bombă socială la Alro Slatina

Cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, Alro Slatina, e în fierbere. Aproape 1.000 de muncitori au ieşit ieri în stradă, protestând împotriva deciziei proprietarului rus de a închide jumătate din fabrică şi de a concedia 1.200 de angajaţi. Compania se scuză spunând că nu are altă soluţie, deoarece preţul aluminiului la nivel mondial a scăzut la jumătate.

 

Sindicatele au scos ieri oamenii în faţa societăţii, cerându-le solidaritate pentru ca proprietarul Alro, firma Vimetco, controlată de oligarhul rus Vitaly Machitski, să nu închidă nici una dintre cele şase hale de producţie, câte numără societatea slătineană. Liderii sindicali spun că este posibil ca şefii Vimetco să închidă porţile fabricii definitiv anul viitor. Ei mai spun că altă variantă posibilă este ca proprietarul să ţină în funcţiune doar o hală sau două, urmând să folosească brandul Alro pentru a vinde pe piaţă aluminiu produs în fabrici pe care le deţine în alte ţări, cum ar fi China. „În urma şedinţei Consiliului de Administraţie al grupului Vimetco s-a hotărât închiderea a trei hale de electroliză, adică 50% din capacitatea Alro, şi disponibilizarea a 1.800 de angajaţi, în condiţiile în care Alro şi Alprom aveau împreună 6.800 de salariaţi, iar astăzi tot împreună au 3.500, urmând ca în etapa viitoare, adică în luna martie, Alro să-şi închidă porţile (…) Închiderea Alro este dorită de grupul Vimetco pentru a crea piaţă de desfacere pentru producţia din China, având nevoie doar de partenerii şi piaţa lui Alro SA“, se arată într-un comunicat de presă semnat de cele şase sindicate din Alro şi unul din Alprom.

 

„Opriţi măcelul de la Alro!“

 

Liderii celor şase sindicate care funcţionează în societate au dezvăluit ieri oamenilor că, de la preluare, acţionarul majoritar a câştigat de pe urma Alro peste 700 de milioane de dolari, în condiţiile în care societatea a fost cumpărată doar cu 11 milioane de dolari. Ei au mai spus ieri că „oligarhul rus“ Machitski intenţionează să vândă energia pe care fabrica din Slatina o are contractată până în anul 2012, operaţiune prin care ar obţine beneficii de 40 de milioane de dolari, în condiţiile în care energia a fost cumpărată la un preţ foarte avantajos pentru Alro. Totodată, sindicaliştii i-au informat pe oameni că Alro a contractat credite de 250 de milioane de dolari şi că banii au fost investiţi în China, unde Vimetco a cumpărat trei întreprinderi de aluminiu, şi într-o mină de bauxită în Sierra Leone (Africa de Vest). „Opriţi măcelul de la Alro!“ a fost deviza protestului de ieri, care a durat doar jumătate de ceas, sindicaliştii scandând „Solidaritate!“. Cele şase sindicate au cerut sprijinul preşedintelui României şi structurilor statului pentru menţinerea tuturor locurilor de muncă existente la Alro.

Închiderea fabricii aruncă în şomaj 20.000 de oameni

 

Potrivit sindicaliştilor, închiderea societăţii Alro va produce efecte sociale grave, 20.000 de persoane urmând să rămână fără locuri de muncă în judeţul Olt şi în alte zone, acolo unde funcţionează societăţi care depind de aluminiul produs la Slatina. Închiderea Alro ar aduce pierderi de 8% din PIB. „Tragem un semnal de alarmă, solicitând sprijinul preşedintelui României, guvernului, Senatului şi Camerei Deputaţilor şi al tuturor organelor abilitate să oprească măcelul care se doreşte a fi făcut la Alro!“, au strigat liderii sindicali. De teamă să nu se închidă combinatul, angajaţii au început de ieri să facă de gardă. „Am avut 1.000 de oameni strânşi azi la discuţii. O parte din ei fac de gardă permanent să nu se închidă halele de electrolize“, a declarat Constantin Popescu, unul dintre liderii de sindicat.

Astăzi este aşteptat în fabrică Marian Năstase, country managerul Vimetco România şi vicepreşedintele CA al Alro, de la care sindicaliştii speră să obţină semnarea unui act adiţional la contractul colectiv de muncă prin care acesta să fie prelungit până în 2009 pentru toţi muncitorii existenţi. Surse sindicale au spus ieri că 300 de muncitori din cei vizaţi şi-ar fi arătat deja disponibilitatea de a accepta să părăsească societatea dacă disponibilizarea le-ar aduce în buzunar plăţi compensatorii. În prezent, la Alro îşi câştigă pâinea aproximativ 3.500 de muncitori.

 

Aluminiul e vinovat

 

Conducerea companiei a recunoscut că se gândeşte să disponibilizeze o mare parte din muncitori, dar dă vina pe scăderea cu 50% a preţului aluminiului pe piaţa mondială. „Din cauza reducerii preţului aluminiului, care a scăzut cu peste 50% de la mijlocul lui iulie 2008 şi până acum, Vimetco a recomandat, la şedinţa Consiliului de Administraţie ţinută săptămâna aceasta, să fie operate noi scăderi ale producţiei la Alro SA şi să se diminueze numărul de angajaţi. Această recomandare vine ca urmare a unei analize generale a operaţiunilor globale ale Vimetco. Decizia finală va fi luată la începutul săptămânii viitoare la şedinţa programată a Consiliului de Administraţie al Alro. Reducerea producţiei, luată în discuţie, ar putea fi de până la 50%. De asemenea, anul viitor, numărul angajaţilor s-ar putea diminua cu 1.200“, se arată într-un comunicat de presă trimis de Florenţa Ghiţă de la Premium Communication, firma de relaţii publice a Alro. Preşedintele Alro, Christian Wuest, a spus tot în comunicat că o astfel de decizie va păstra competitivitatea grupului. „În prezent, preţul aluminiului a ajuns la un nivel care ne obligă să luăm în calcul noi reduceri ale producţiei în România, pentru a rămâne competitivi şi pentru a ne păstra nivelul de lichidităţi băneşti ale grupului şi ale unităţilor locale“, a precizat acesta. La rândul ei, Florenţa Ghiţă a precizat că producţia va fi redusă nu numai la Alro, ci la toate companiile producătoare de aluminiu din lume. „În China, anunţul privind scăderea producţiei şi disponibilizările a fost făcut încă din luna octombrie“, a spus aceasta.

Privatizare suspectă

 

SC Alro SA Slatina a fost privatizată în 2002, contractul fiind semnat cu grupul Marco Internaţional de ministrul PSD al APAPS în guvernul Adrian Năstase, Ovidiu Muşetescu. Acesta a fost audiat în mai multe rânduri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru că, potrivit unui denunţ penal înregistrat la DNA în urmă cu mai mulţi ani, privatizarea Alro ar fi adus statului o pagubă de sute de milioane de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

83 COMENTARII