14.6 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePiaţa telefoniei mobile, afectată de dobânzi

Piaţa telefoniei mobile, afectată de dobânzi

Vânzările de telefoane mobile din primele şase luni ale anului au fost sub aşteptările celor mai mulţi dintre jucătorii din piaţă, din cauza ratei de schimb a euro şi a creşterii ratei dobânzii, care au afectat bugetele consumatorilor, informează Business Standard.
Rezultatele primului semestru vor afecta evoluţia pieţei, pe întreg anul, estimarea de creştere fiind de cel mult 10%, faţă de 17%, cât a fost avansul în 2007, în condiţiile în care vânzările se vor menţine la nivelul lunii iulie, spun principalii retaileri de telefoane mobile.
Reprezentanţii EuroGSM, unul dintre cei mai mari dealeri Orange, au declarat pentru Business Standard că piaţa de abonamente este pe un trend descendent, înregistrând o scădere de 25-30%, în timp ce piaţa terminalelor este încă în ascensiune, compania înregistrând o creştere a vânzărilor cu 17% în S1.
"Anul acesta, vânzările de telefoane mobile au început cu două luni foarte bune, după care, din luna martie, piaţa a intrat într-un uşor regres, de aproximativ 25%, nivel menţinut constant până în luna iunie. Constatăm, începând din luna iulie, o creştere semnificativă a volumelor, creştere care, speram noi, va fi menţinută în tot restul semestrului II din 2008”, a declarat pentru Business Standard Costin Soare, director de Retail la Avenir-Telecom.
Rata dobânzii şi creşterea euro, care au dus la cresterea preţurilor la electronice, i-au determinat pe consumatori să-şi direcţioneze bugetele către produse de primă necesitate.
“Avansul euro în prima parte a anului a determinat o creştere uşoară la produsele importate, ceea ce a dus la o încetinire a vânzărilor. Un alt factor este reprezentat de creşterea ratei dobânzii, ce a afectat bugetele consumatorilor, care şi-au îndreptat cheltuielile către produsele de primă necesitate”, a mai declarat reprezentantul Avenir-Telecom.
De aceeaşi părere este şi directorul de marketing al HAT România, unic distribuitor al telefoanelor Samsung. “În prima jumătate a anului, piaţa de telefoane mobile a evoluat mai slab decât ne-am aşteptat, aproape a stagnat, din cauza cursului valutar, dar în a doua jumătate a anului speram într-o revigorare”, a spus Doru Orăşelu, reprezentantul HAT.
Rata de penetrare a telefoanelor mobile ar putea să depăşească 100% anul viitor, dupa ce, anul acesta, se aşteaptă să ajungă la 97%. Piaţa de retail GSM ar putea sa crească mai mult pe segmentul de servicii, mai ales dupa introducerea portabilităţii.
“Odată cu introducerea portabilităţii, clienţii pot fi luati foarte uşor de către un operator. În acel moment, operatorii vor lansa oferte agresive, iar piaţa de servicii va avea o dinamica în crestere. Vom ajunge într-un moment în care toţi dealerii vor oferi aceleaşi terminale, rămânând, în continuare, dependenţi de serviciile operatorului. Diferenţierea se va face pe lărgirea gamei de servicii proprii, pe dezvoltarea conceptului de magazin si pe nivelul de focusare pe nevoile clientului”, au declarat reprezentanţii Fonomat.
Anul acesta, operatorii vor încerca să îşi mărească baza de clienţi prin subvenţii, în dorinţa de a-şi mări portofoliul de clienţi. “2008 este încă unul dintre anii în care terminalele mobile sunt subvenţionate de către operatori, în efortul lor de a atrage cât mai mulţi clienţi. Retailerii puternici vor deveni şi mai puternici şi vor ajunge la termeni mult mai buni de cooperare cu furnizorii, iar consumatorul român va avea numai de câştigat. Rata de penetrare a telefoniei mobile va ajunge la 130% până la sfârşitul anului. În consecinţă, va creşte şi rata de înlocuire a telefoanelor. În condiţiile în care piaţa de telefonie mobilă a ajuns aproape de saturaţie în ceea ce priveşte creşterea, operatorii de telefonie mobilă şi retailerii vor încerca să câştige prin transformarea utilizatorilor de cartele preplătite în utilizatori pe baza de abonament”, au declarat reprezentanţii Germanos Telecom.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS