22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateModularele din Rast pleacă spre Moldova

Modularele din Rast pleacă spre Moldova

Primele 30 de locuinţe modulare de la Rast vor pleca mâine spre Moldova pentru a fi puse la dispoziţia sinistraţilor din zonele afectate de inundaţii. Alte 120 de containere vor fi transportate în nordul ţării în perioada următoare.

 

Locuinţele primite în urmă cu doi ani de sinistraţii din Rast vor pleca în curând în Moldova, pentru a oferi un acoperiş deasupra capului celor care şi-au pierdut la inundaţii avuţia strânsă într-o viaţă. Primele 30 sunt programate să plece mâine din depozitul din Rast, unde vor fi încărcate în trailere, iar transportul va fi supervizat de Agenţia Naţională a Rezervelor Statului, instituţia care va prelua cele 150 de locuinţe. „Mâine dimineaţă (azi – n.r.) vine reprezentantul Agenţiei Naţionale a Rezervelor Statului şi vom preda 30 de locuinţe modulare care vor pleca în 15 transporturi. Ne-au fost solicitate în total 150 de locuinţe care vor fi predate zilele următoare. Nu ştiu unde anume pleacă aceste locuinţe“, a precizat colonelul Alexandru Păsărică, şeful Serviciului Protecţie Civilă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Oltenia.

 

Locuinţele, reparate şi completate

 

Containerele care urmează să fie predate autorităţilor centrale au fost în prealabil igienizate şi reparate de lucrători ai ISU Oltenia şi ai Primăriei Rast. Alexandru Păsărică a declarat că locuinţele nu sunt „defecte“ sau „nefuncţionale“, aşa cum au spus în ultimele zile reprezentanţi ai prefecturii, ci le lipsesc lucruri „mărunte“, precum un bec sau un calorifer, pe care primarul Rastului s-a angajat să le recupereze de la oameni sau să le cumpere. „Noi ne-am ocupat să curăţăm containerele şi să completăm unele lipsuri, acolo unde există. Lucrăm la refacerea instalaţiilor electrice, iar primarul s-a angajat să recupereze sau să cumpere tot ce lipseşte din locuinţe, pentru că el trebuie să le predea la prefectură. Noi le preluăm de acolo şi le predăm cu proces-verbal celor de la rezervele statului, iar dacă nu le recuperează primarul, trebuie să le plătim noi“, a menţionat colonelul Păsărică.

 

Pereţi afumaţi de felinare

 

Operaţiunea de igienizare nu pare să le fi dat prea mari bătăi de cap lucrătorilor de la ISU, care spun că treaba nu a fost totuşi uşoară. Pereţi afumaţi, resturi lăsate de răstenii care au folosit locuinţele modulare pe post de anexă la casă au format un „peisaj“ pe care lucrătorii ISU au avut sarcina de a-l curăţa. „E normal să fie aşa după doi ani. Oamenii au stat în primul an acolo, dar apoi şi-au pus grâul sau ce-au mai avut. Unii au iluminat locuinţa cu felinarul, pentru că iniţial nu a fost energie electrică, alţii nu s-au conectat niciodată la energie electrică, să nu plătească, iar pereţii s-au afumat. Noi îi curăţăm şi predăm modulele“, a mai spus Păsărică.

Sute de solicitări de modulare în Moldova

Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a declarat ieri că au fost înregistrate până în prezent 313 solicitări de locuinţe modulare, acestea constituind una dintre soluţiile autorităţilor pentru cazarea sinistraţilor. „ Avem centralizate 313 solicitări pentru locuinţe modulare individuale. Dintre acestea, 74 au ajuns deja în teren, iar 57 sunt pe drum. Ele vor fi amplasate în locurile special amenajate de autorităţile locale“, a spus ministrul internelor, citat de NewsIn.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS