34.4 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDai un ban, da’ stai la coadă

Dai un ban, da’ stai la coadă

Dosare, acte, aproximativ 500 de lei şi multă răbdare. Cu acestea trebuie să se înarmeze absolvenţii de liceu care vor să ajungă studenţi. Înscrierea la facultate dă mari bătăi de cap candidaţilor şi îi sărăceşte pe părinţi.

 

Cu unul, două sau mai multe dosare în braţe şi după ce au lăsat la casieriile facultăţilor câte 150 de lei pentru fiecare dosar, absolvenţii de liceu au plecat prin universitate să îşi pună la cale viitorul. În realitate, şi-au pus nervii la încercare, au urcat şi au coborât scări, au urmărit săgeţile care duceau spre sălile de înscriere, au stat de câteva ori la coadă pentru a plăti taxe sau pentru a se înscrie. Dar asta nu a fost gratis, toată „distracţia“ i-a costat pe părinţi câte 150 de lei de facultate. Nu au primit, în schimb, decât priviri indiferente şi răspunsuri în doi peri din partea membrilor comisiilor de admitere, care nu au pus la dispoziţia candidaţilor şi părinţilor veniţi din toată Oltenia nici măcar un pahar cu apă şi un scaun. „Hai mai repede! Spune repede pentru ce plăteşti, că nu stăm toată ziua după voi“, ţipa una dintre casierele de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. Coada şi înghesuiala de la uşă o nemulţumeau pe funcţionară, dar, după ce plăteau taxa de înscriere, viitorii studenţi se aşezau la altă coadă sau se înghesuiau în sălile mici, unde trebuia să completeze fişa şi unde o singură persoană din cadrul facultăţii făcea înscrierile. „Nu mai pot! Am venit tocmai din Gorj şi stau aici de câteva ore. Merge greu şi nimeni nu ne spune ce trebuie să facem. Toată lumea ţipă şi se agită“, a spus o tânără care folosea dosarele cu acte pe post de evantai.

 

Înscrieri până pe 24 iulie, la Drept

 

În timp ce absolvenţii de liceu stăteau la coadă, părinţii se odihneau pe pervazurile pline de praf ale universităţii şi aşteptau să se termine coşmarul. „Degeaba plăteşti în România. Nu ai nici măcar un scaun pe care să stai. Şi toată înghesuiala asta… Am dat 450 de lei. Am înscris-o la ASE, la Drept şi la Comunicare. Poate o lua la una fără taxă. Nu ştiu să se organizeze, nu ne respectă“, a spus tatăl unei candidate.

Înghesuială şi cozi şi la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, dar candidaţii erau ajutaţi să completeze fişele de către profesori. „La noi, în fiecare an este aşa şi de aceea vom prelungi perioada de înscriere până pe 24 iulie. Până acum s-au înscris aproximativ 550 la toate specializările. O să fie concurenţă şi ne gândim serios ca de la anul să introducem examenul de admitere“, a explicat prof. dr. Dan Claudiu Dănişor, decanul facultăţii, în timp ce dădea câteva explicaţii unui candidat.

 

Şepci şi tricouri cadou la Mate-Info

 

Din lipsa sălilor, unele facultăţi au făcut înscrierile pe hol. Facultatea de Istorie- Filosofie-Geografie îşi aştepta clienţii. Câteva sute de absolvenţi de liceu îşi depuseseră deja dosarele la cele şapte specializări ale facultăţii. Nici o facultate nu a fost ocolită de foştii liceeni dornici să fie studenţi şi în fiecare sală de înscriere erau candidaţi care completau de zor liste. „M-am înscris şi la fizică, şi la chimie, şi la biologie. Vreau să intru la fără taxă şi nu mă duc la o facultate unde este concurenţă mare. Aş fi dat la medicină, dar decât să intru la taxă şi să nu pot să rămân, mai bine aici“, a spus Aura, din Filiaşi.

Pentru a atrage candidaţii şi a-i convinge să rămână şi după admitere, Facultatea de Matematică-Informatică a creat adevărate strategii de marketing. Astfel, dacă la înscriere absolventul de liceu îşi depunea diploma în original, primea cadou o şapcă şi un tricou. Promoţia pare să fi avut succes, pentru că în două zile
s-au înscris peste 150 de candidaţi.

Înscriere pe calculator

 

Organizarea a fost mai bună la facultăţile tehnice, unde încă de la intrarea în clădire candidaţii erau întâmpinaţi de un angajat care îi întreba la ce facultate vor să se înscrie şi îi îndruma către săli. Aici erau preluaţi de cadre didactice, care le explicau ce trebuie să conţină dosarul, cum să completeze formularul şi care este procedura de admitere. „Pentru a evita aglomeraţia, un inginer din cadrul facultăţii îi înscrie pe candidaţi pe calculator. Lucrurile merg mai repede şi avem deja 300 de înscrieri, candidaţi cu medii bune, pregătiţi să dea admitere“, a explicat Dan Silişteanu, membru în comisia de admitere de la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică.

Aceeaşi atmosferă şi la Facultatea de Inginerie în electromecanică, Mediu şi Informatică Industrială. „Vreau să mă înscriu la inginerie şi protecţia mediului, pentru că este de viitor. Mi-am mai depus dosarul şi la Management, dar cred că aici este mai bine“, a spus Iustin, din Balş.

 

Taxă de înscriere mai mică la Medicină

 

Şi viitorii medici au fost întâmpinaţi de o atmosferă calmă şi aerisită. Nu a trebuit să stea la cozi pentru că sala de înscrieri a fost amenajată ca o secţie de votare, iar candidaţii se duceau să se înscrie la persoana care avea în faţă un talon cu litera cu care începea numele lor. Taxa de înscriere de 100 de lei se plătea în aceeaşi sală, aşa că absolvenţii de liceu nu trebuia să întrebe în stânga şi în dreapta unde se fac înscrierile şi unde se achită taxa. „Vreau să dau la Medicină dentară. Îmi place şi trebuie să urmez tradiţia familiei. Sper să intru la buget şi să pot avea o vară de vis“, a spus Laura, din Slatina.

Ocupaţi cu învăţatul, unii candidaţi şi-au trimis părinţii la înscriere. „Mai e un pic până la examen, aşa că am venit eu, ca să nu mai piardă timpul pe aici. De obicei, îi port noroc. Sper să fie la fel şi acum“, a spus mama unui candidat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII