22 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreşedintele Curţii Constituţionale, Ioan Vida, susţine că nu este este nevoie de avizul Parlamentului în cazul miniştrilor anchetaţi

Preşedintele Curţii Constituţionale, Ioan Vida, susţine că nu este este nevoie de avizul Parlamentului în cazul miniştrilor anchetaţi

Într-un interviu acordat cotidianului Ziua, preşedintele Curţii Constituţionale Ioan Vida susţine că nu este este nevoie de un aviz din partea Parlamentului în cazul miniştrilor parlamentari anchetaţi. Interpretarea lui Vida este că deciziile Curţii Constituţionale sunt valabile pentru viitor şi nu afectează anchetele în curs.
Miniştrii-parlamentari pentru care preşedintele Traian Băsescu a cerut începerea urmăririi penale pot fi cercetaţi fără a mai fi nevoie de avizul Parlamentului, susţine preşedintele Curţii Constituţionale Ioan Vida.

"Toate actele de procedură care s-au făcut până acum sunt perfect valide. Noi nu le infirmăm. Se continuă ancheta. După ce se publică decizia noastră, dacă se pune problema începerii urmăririi penale împotriva unui ministru, altul decât până acum, atunci se aplică decizia noastră şi atunci aprobarea se va da dacă e senator de Senat, dacă e deputat de Camera Deputaţilor, dacă nu e nici deputat, nici senator de preşedintele României", a precizat Ioan Vida într-o declaraţie acordată presei şi preluată de Realitatea TV.

Preşedintele Curţii Constituţionale a subliniat că deciziile Curţii nu se pot aplica retroactiv, ele având putere doar pentru viitor.

Surse din Curtea Constituţională au declarat pentru NewsIn că motivarea deciziei privind avizul necesar începerii urmăririi penale a unui actual sau fost ministru parlamentar este redactată, urmând a fi publicată în Monitorul Oficial la începutul săptămânii viitoare.

Curtea Constituţională a decis luni, 11 martie, că Parlamentul trebuie să avizeze începerea urmăririi penale a foştilor sau actualilor miniştri care sunt şi deputaţi sau senatori, avizul preşedintelui fiind insuficient.

Potrivit Curţii Constituţionale, Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va sesiza Camera Deputaţilor sau Senatul, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor şi care, la data sesizării, au şi calitatea de deputat sau de senator.

Pe lista foştilor sau actualilor demnitari anchetaţi de DNA şi DIICOT se află numele a patru importanţi oameni politici: Adrian Năstase, Miron Mitrea, Paul Păcuraru şi Codruţ Sereş, dintr-un lot de opt. Anchetele în cazul lor au fost blocate de două ori până acum. Mai întâi după ce Curtea Constituţională a decis că este nevoie de aviz de la comisia specială de la Cotroceni şi pentru foştii demnitari. Apoi comisia de la Cotroceni a fost declarată neconstituţională.

Avizul de urmărire penală a ajuns în cele din urmă la Parchet în ianuarie. Până acum o săptămână au fost infirmate rezoluţiile de începere a urmăririi penale în cazul celor pentru care se declanşase deja şi au fost citaţi toţi la Parchet să afle acuzaţiile.

Între timp, Curţii i s-a cerut să stabilească dacă este sau nu nevoie de o confirmare a avizului de urmărire şi din partea Parlamentului atunci când miniştrii au dublă calitate. Decizia Curţii a fost în favoarea miniştrilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU