36.5 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaher, administrator la Electroputere

Taher, administrator la Electroputere

Fathi Taher a fost desemnat ieri membru în CA la Electroputere, alături de preşedintele FC Dinamo Bucureşti, Nicolae Badea. Cei doi mai sunt administratori şi la Griro SA Bucureşti şi sunt apropiaţi ai lui Viorel Hrebenciuc.

 

Nicolae Badea, preşedintele Consiliului de Administraţie al FC Dinamo Bucureşti, şi controversatul om de afaceri iordanian Fathi Taher au devenit ieri membri în Consiliul de Administraţie al Electroputere SA Craiova. Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) i-a mai numit în CA pe Federico Tauber, Samer Saeed, Farajala Aljarba şi Clas Olf Wesman. Iordanianul Taher este, se pare, cel care a intermediat vânzarea pachetului majoritar de 62,8% din acţiunile Electroputere către compania saudită Al Arrab Contracting Company. Averea sa este estimată la 350 de milioane de dolari, fiind considerat în prezent cel mai bogat arab din România. Domeniile în care a investit sunt în principal industria şi imobiliarele. Nicolae Badea este foarte cunoscut din postura de preşedinte al FC Dinamo. Are o avere estimată la 150 de milioane de dolari şi desfăşoară afaceri în IT şi imobiliare. Badea este francizorul pentru România al mărcilor Pizza Hut şi KFC. Cei doi fac parte din cercul de apropiaţi ai sforarului PSD Viorel Hrebenciuc.

Administratori la Griro Bucureşti

Nicolae Badea şi Fathi Taher sunt împreună administratori şi la Griro SA Bucureşti (fosta Griviţa Roşie), unde iordanianul este şi preşedinte de CA. Cei doi figurează cu deţineri şi la firme din acţionariatul Griro. Societatea bucureşteană este deţinută în proporţie de 98,89% de un consorţiu de compus din Asociaţia Salariaţilor, SC Laminate SA, Relco SA, Autosig SRL (deţinută 100% de Omniasig SA), Holdem International SRL – toate din Bucureşti şi Constantin Toma, persoană fizică. La Relco SA, Nicolae Badea figurează ca deţinător a 15% din acţiuni. Pachetul majoritar de acţiuni se împarte între Black Sea Corporation LTD Marea Britanie (26%), Romanian Business Developement INC. din Danbury SUA (13%) şi Cheyenne Finance and Investment Ltd. New York SUA (13%). Taher figurează şi el în acţionariatul Laminate SA (cu 32%), alături de Rivta AG Liechtenstein (31,76%) şi Quatron International Limited SUA (30,13%). Conform presei centrale, Griro SA a fost cumpărată de la statul român cu doar cinci milioane de euro. Numai terenul ocupat de fabrică, având de 12 hectare, valorează pe piaţa imobiliară aproape 120 de milioane de euro. Interesantă paralelă, dacă avem în vedere că toate cele peste 60 de hectare pe care se întinde Electroputere valorează imobiliar aproximativ 120 de milioane de euro. În AGA s-a discutat ieri şi despre relocarea unor spaţii care nu ar mai fi necesare procesului de producţie. Liderul de sindicat, Aurel Bojenoiu, a declarat că, după două săptămâni de la privatizare, în companie ar fi venit un grup de cinci persoane care a stabilit, în urma unui audit, că 40% din suprafaţa terenului pe care se întinde societatea ar fi suficient procesului de producţie, potrivit NewsIn.

Discreţie totală

Pe pachetul majoritar de acţiuni saudiţii de la Al Arrab au plătit însă doar 2,3 milioane de euro. Ei s-au obligat să plătească dividendele către AVAS (aproape un milion de euro), o infuzie de capital de 37 de milioane de euro în şase luni de la preluare, investiţii de 20 de milioane de euro în următorii cinci ani şi vreo trei milioane de euro ca investiţii de mediu. Plata datoriilor societăţii către bugetul de stat, în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro, a rămas în suspans. Contractul cu AVAS este, deocamdată, secret. Ce ştim până acum, doar din declaraţii însă, este că planul de afaceri (a se citi obiectul de activitate) este „flexibil“, adică noul patronat nu este obligat de vreo clauză să păstreze actualul domeniu de activitate. Salariaţii nu au nici ei garanţii sociale. Din declaraţiile actualului director general, Cornel Mondea, saudiţii au virat până acum în conturile societăţii doar 3,3 milioane de euro.

Noul Consiliu de Administraţe al societăţii, numit ieri, urmează să-şi desemneze mâine preşedintele, iar unul dintre membri va fi numit şi director general. Factorii implicaţi în această afacere păstrează o totală discreţie în legătură cu ceea ce se întâmplă în societate. Actualul director general, Cornel Mondea, nu doreşte să facă declaraţii pe această temă. „Vom informa bursa oficial despre numirea noului CA“, a afirmat Mondea, evitând să vorbească despre Taher sau Badea. Contactat telefonic, Nicolae Badea a spus: „Eu mi-am depus o candidatură individual. Miercuri va fi prima şedinţă de CA, ocazie cu care vom desemna preşedintele şi directorul general al societăţii“. Fathi Taher a avut ieri toată ziua telefonul închis. Reprezentanţii AVAS susţin că nu mai au nici o treabă cu fabrica şi că noul patronat decide pe cine îşi numeşte în CA.

Prima locomotivă, după doi ani

 

Electroputere ar trebui să realizeze în acest an venituri de 76,3 milioane de euro. Potrivit directorului fabricii, Cornel Mondea, prima locomotivă va fi construită la Electroputere abia după doi ani de acum înainte pentru că societatea nu dispune de tehnologia necesară. Cu toate acestea, investitorul s-a angajat deja prin planul de afaceri să fabrice încă de anul acesta peste zece locomotive noi, potrivit NewsIn.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII