13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateContribuţia pentru accidente de muncă, între 0,4% şi 2%, se calculează după clasa de risc a muncii

Contribuţia pentru accidente de muncă, între 0,4% şi 2%, se calculează după clasa de risc a muncii

Contribuţia de asigurare pentru accidentele de muncă şi boli profesionale, datorată de angajatori, se calculează în funcţie de clasa de risc specifică sectorului de activitate, iar limitele cotelor de contribuţie pentru anul 2008 sunt între 0,4% şi 2% din baza lunară de calcul.

Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi normele metodologice de calcul al contribuţiei de asigurare pentru accidentele de muncă şi boli profesionale. Astfel, potrivit actului normativ, modificarea normelor de calcul al contribuţiei ţine seama de noile limite ale cotelor de contribuţie pentru anul 2008, stabilite prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, cuprinse între 0,4% şi 2% din baza lunară de calcul corespunzătoare lunii anterioare de plată.

Pentru anul 2007, nivelul acestor cote de contribuţie a fost de la 0,4% la 3,6%. De asemenea, modificarea normelor a fost impusă şi de actualizarea Clasificării activităţilor din economia naţională (CAEN), care a intrat în vigoare la 1 ianuarie şi care stabileşte numărul de clase CAEN la 615, faţă de 512.

Potrivit actului normativ, contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale datorată lunar de angajatori se calculează în funcţie de clasa şi tariful de risc de accidentare în muncă şi de îmbolnăvire profesională specifice sectorului de activitate din care face parte angajatorul. Tariful minim de risc corespunde clasei de risc 1, iar tariful maxim de risc corespunde clasei de risc 20. Fiecărei clase de risc îi corespunde un tarif de risc, respectiv cota de contribuţie, care are valoarea cuprinsă între 0,4 şi 2%, aplicată asupra bazei lunare de calcul. De exemplu, extracţia cărbunelui superior este clasificată drept o activitate cu tarif de risc crescut, de 1.513, comparativ cu activitatea de comerţ cu amănuntul, al textilelor, îmbrăcămintei şi încălţămintei, care are o activitate clasificată cu tarif de risc de 0.400.

La stabilirea claselor şi tarifelor de risc s-au utilizat datele statistice furnizate de Inspecţia Muncii, Institutul de Sănătate Publică, Institutul Naţional de Statistică şi Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale. Termenul de declarare şi de plată a acestei contribuţii este până la data de 25, inclusiv, a lunii următoare celei pentru care se efectuează plata drepturilor salariale.

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, care a fost în dezbatere publică pe pagina de internet a Ministerului Muncii, se estimează o scădere a fiscalităţii prin reducerea contribuţiei medii de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale la nivelul economiei naţionale cu 26,65%, respectiv de la 1,032% la 0,757%, ceea ce are un efect pozitiv asupra mediului de afaceri din toate sectoarele economice. Totodată, din punct de vedere al impactului social, se preconizează optimizarea contribuţiei de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, prin creşterea gradului de detaliu al claselor CAEN, care conferă un grad de fidelitate mai mare al contribuţiei plătite în funcţie de măsurile de prevenire şi riscurile privind securitatea şi sănătatea în muncă existente.

Reducerea contribuţiilor sociale cu şase procente, prin bugetul pe anul 2008, a fost subiect de dispută între Guvern şi reprezentanţii angajaţilor la sfârşitul anului trecut, înainte de votarea legii în Parlament. În timp ce Guvernul urma programul de guvernare stabilit în 2004, sindicaliştii considerau că reducerea contribuţiilor va duce la diminuarea fondurilor de pensii, de şomaj şi de accidente de muncă. În ceea ce priveşte fondul pentru accidente de muncă, Executivul dorea o reducere a cotei minime de la 0,4% la 0,04%, dar în urma ameninţărilor cu greva ale sindicatelor, au acceptat amendamentul acestora, stabilind cota contribuţiilor la fondul pentru accidente de muncă şi boli profesionale între 0,4 şi 2%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS