15.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBVB se corelează cu externul

BVB se corelează cu externul

Indicii BVB au pierdut aproximativ cinci procente. Criza pieţelor externe trage în jos piaţa românească.

 

Prima şedinţă a săptămânii a închis cu scăderi ample, de peste patru procente pentru toţi indicii, deşi vineri brokerii erau mai optimişti şi aşteptau un rebound al Bursei de la Bucureşti.

Deprecierile de ieri au fost în continuare determinate de crizele economiilor puternice ale lumii, transpuse în pieţele de capital. Indicele BET-FI a suferit cea mai amplă scădere, de +5,01%, urmat de BET, cu -4,60, şi BET-C, +4,30 procente. Au fost doar patru emitenţi care s-au apreciat în şedinţa de ieri, dar nici o creştere nu a fost mai mare de 2,8%. Lichiditatea pieţei a fost destul de bună, 68 de milioane de lei, din care cota pieţei Rasdaq a fost doar de opt milioane.

Previziunile nu mai au nici o urmă de speranţă. Dacă zilele trecute se mai spera la un rebound, la o întoarcere, sau cel puţin la o consolidare lentă, ziua de ieri a arătat că bursa merge în jos. Privită şi tehnic, şi din punctul de vedere al factorilor ce îi influenţează evoluţia, direcţia BVB este descendentă.

„Deşi la finalul săptămânii trecute am asistat la un rebound, acesta a avut o consistenţă efemeră, care nu a avut forţă să reziste, deşi au fost câţiva cumpărători. Nevoia de lichiditate, temerile vizavi de economiile ţărilor dezvoltate au lăsat amprente plăcute asupra burselor emergente şi creează panică şi mai mare în rândul investitorilor.

Indicele societăţilor de investiţii financiare, care a suferit cea mai amplă scădere şi cea mai mare volatilitate, se poate duce uşor spre pragul de 55 de mii de puncte“, crede Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

„Toată lumea era optimistă vineri, unii vedeau un rebound al pieţei, chiar o stabilizare, dar ziua de ieri a schimbat radical datele problemei. Şedinţa de ieri a fost una deosebită pentru toate bursele. Cele străine au ajuns la niveluri foarte mici, bursa americană nu a lucrat, au fost scăderi ample, -7% pentru DAX sau -5 procente pentru FTSE. Pe acest fond, s-a demonstrat că bursa românească este o imagine în oglindă a celor externe“, a explicat Adrian Caramiha, SSIF Broker Cluj.

Deşi lichiditatea a fost susţinută de câteva tranzacţii mai importante, brokerul crede că acestea ar fi putut fi aranjate înainte. „În ciuda acestor scăderi ample pe care le-au înregistrat indicii, am avut o lichiditate bună, au fost tranzacţii Deal, dar şi alte tranzacţii importante cu SIF2 sau Rompetrol, care mi-au dat de gândit că ar fi fost aranjate în prealabil“, a mai declarat Caramiha.

Investitorii sunt din ce în ce mai panicaţi

Investitorii au intrat într-o stare de panică din ce în ce mai acută şi se vede o disperare a vânzătorilor. În plus, brokerul de la IFB Finwest a mai semnalat o problemă care vine să pluseze la criza de lichiditate şi la vânzările ample.

„Pe lângă panica investitorilor şi tendinţa acidă de vânzare, mai apare şi problema fondurilor deschise de investiţii. Astfel, în aceste perioade când piaţa scade, investitorii solicită banii de la fonduri şi acestea sunt obligate să îi dea, deci să vândă acţiuni ca să poată returna cash. Acest lucru generează o criză şi mai acută de lichiditate, care vină să se alăture celorlalte probleme, de natură macroeconomică“, ne-a explicat Chişu.

Chiar dacă, din punct de vedere fundamental, nu sunt motive foarte mari de îngrijorare în ceea ce priveşte acţiunile listate, aceste lucruri nu mai contează foarte mult în calculele investitorilor, cuprinşi de panică. „Teama investitorilor este mai presus de orice date macroeconomice care, teoretic, ar trebui să mai dea o doză de optimism. Aceste date, plus îngrijorările privind criza din ce în ce mai evidentă a burselor internaţionale, sunt cele mai importante lucruri pe care un investitor le ia în calcul“, ne-a mai explicat Chişu.

Crizele puternice ale burselor externe complică situaţia BVB

Semnele unei crize la nivelul burselor globale sunt din ce în ce mai evidente, la fel ca şi repercusiunile pe care acestea le au asupra burselor emergente. „Este o situaţie destul de complicată, dacă spre sfârşitul săptămânii trecute mai aveam o mică speranţă, acum lucrurile s-au schimbat radical. Nebunia de pe pieţele externe s-a resimţit puternic şi la noi. Ieri a fost o zi groaznică pentru majoritatea Burselor, am asistat la scăderi istorice. Este din ce în ce mai evident că avem de-a face cu o criză globală puternică, ce are repercusiuni şi asupra ringului bursier românesc. Următorul prag suport al indicelui BET-FI, care de altfel este şi foarte important, este acela de la 55 de mii de puncte. Dar până acolo trebuie să vedem ce face şi în jur de 57 de mii de puncte. Deocamdată, piaţa arată foarte rău şi mă tem în continuare de alte veşti proaste. Aşa cum s-a întâmplat şi la americani, când deja bursa scădea mult, au venit veşti rele, e posibil ca şi la noi să se întâmple acelaşi fenomen“, a explicat Leonard Vişan, directorul general al SAI Investica Asset Management. „În această perioadă de criză, cred că aceia care au cash ar face bine să rămână pe cash şi cine are acţiuni ar putea încerca să le protejeze pe futures, la BMFMS“, a mai spus acesta.

Transgaz va urma trendul descendent

Deşi, în mod normal, apariţia la tranzacţionare a unui nou emitent ar fi adus un suflu nou pieţei, în aceste situaţii bursa este prea afectată în sens negativ ca să mai poată reacţiona.

Intrarea titlurilor TGN va fi urmată, cred brokerii, de o perioadă de scăderi, în pas cu piaţa.

Concluzia specialiştilor este că avem un trend descendent, care pare a nu se încheia mai devreme de jumătatea anului.

Transgaz nu va avea nici o forţă, nu va schimba în niciun fel lucurile. Cel mai probabil, se va alinia tendinţei generale a pieţei şi vom asista la scăderi ample şi pentru acest emitent. Cred că abia în a doua parte a anului vom putea asista la creşteri semnificative pe bursă. Poate şi până atunci vor mai fi mici rebounduri la fel de efemere ca acelea de până acum, dar e nevoie ca lucrurile să se liniştească pentru a asista la o stabilizare“, a încheiat Chişu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS